News Flash:

Ce facem cand copilul ne minte

16 Aprilie 2018
913 Vizualizari | 0 Comentarii
copil minte mare

Mai toti parintii se confrunta cu situatia în care copiii lor mint, iar provocarea cea mai mare este sa depistam cand acest lucru se întampla. Uneori, minciunile copiilor provoaca adevarate probleme si ajungem sa apelam la terte persoane care sa ne ajute: profesori, psihologi si în cazurile cele mai grave la politisti si chiar judecatori. Acestea din urma sunt cazuri extreme, dar ele exista. 

Vrei un copil onest? Arata-i cat de mult aprecizi tu adevarul!
Studiile arata ca pe la varsta de 3 ani copiii încep sa spuna în mod constient lucruri care nu sunt adevarate, iar descoperirea minciunii poate necesita abilitati de detectiv din partea adultilor, potrivit psychologytoday.com. De obicei, sunt siguri pe noi si credem ca nu poate fi atat de greu sa ne dam seama daca un copil minte sau nu.

Cu totii stim care sunt semnele: evitarea contactului vizual, joaca necontrolata cu degetele, nervozitate, incapacitatea de a vorbi coerent sau expresii faciale care denota frica. Totusi, chiar si pentru profesionisti, si aici vorbim despre psihologi, profesori sau asistenti sociali, poate fi o adevarata provocare.

Minciunile copiilor, din ce în ce mai elaborate
Într-un studiu privind comportamentul mincinos al copiilor, cercetatorii au descoperit ca si acestia pot gestiona un anumit tip de neadevaruri, de exemplu pot spune cu usurinta ca un eveniment nu a avut loc. Pe masura ce cresc, abilitatea lor de a pastra secrete si cea de a minti convingator se perfectioneaza tot mai mult. Scenariile lor devin tot mai elaborate, adauga detalii suplimentare pentru ca minciunile lor sa para mai plauzibile.

În ultimii 20 de ani cercetarea în acest domeniu a fost foarte intensa, mai ales din cauza situatiilor cand copiii au fost martori în diverse procese ce au implicat abuzul psihic sau sexual, iar adultii implicati i-au învatat ce sa spuna pentru a nu le face probleme. În acest context, oamenii legii au trebuit sa fie foarte abili în depistarea semnelor ce indicau minciunile.

De ce mint copiii
O cercetare recenta realizata de oameni de stiinta de la Universitatea din California a pus fata în fata adulti cu diferite filme în care copiii mint sau nu si au fost rugati sa determine care dintre copii spune adevarul. La experiment au participat 7893 de adulti si 1858 de copii. Acestia din urma au avut de spus 3 tipuri de minciuni. Unele dintre ele le-au fost impuse de adulti, alt tip a constat în detalii date de adulti pe baza carora copiii au putut sa brodeze propriul lor scenariu si în cel din urma copiii au avut libertatea de a spune ce minciuni au dorit, dar pe un subiect dat sau despre un eveniment la care au fost martori.

 În urma cercetarii, s-a constatat ca acuratetea unui adult în depistarea minciunii unui copil este de 54%. Rezultatul este asemanator cu studii similare realizate cu adulti care au trebuit sa gaseasca daca alti adulti spun adevarul. Nu a avut nicio legatura tipul de minciuna spun, însa cu cat copiii au fost mai mari cu atat au fost mai mari cu atat au mai convingatori.

Nu exista minciuna perfecta. Descopera muschii care nu pot fi controlati atunci cand minti

Cercetatorii cauta acum motivele pentru care copiii aleg sa minta. Oricum trebuie sa fim constienti ca cei mici sunt niste fini observatori ai naturii umane, asa încat mare parte din atitudinea lor fata de minciuni este data de mediul în care traiesc.

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1120 (s) | 43 queries | Mysql time :0.006139 (s)