News Flash:

ATENTIE! Ce trebuie sa te ingrijoreze cand mananci napolitane

13 Decembrie 2015
891 Vizualizari | 0 Comentarii
napolitana
„In general, producatorii utilizeaza aditivi alimentari considerati inofensivi sau care, consumati cu moderatie, nu pot periclita starea de sanatate a consumatorului”, se mentioneaza intr-un studiu realizat de Asociatia Consumatorilor de Produse Alimentare din Romania-”Optimum Cibum”.



In schimb, din punct de vedere al continutului de grasimi 62% din esantionul analizat contin grasimi vegetale hidrogenate (considerate periculoase pentru sanatatea umana).



Procent semnificativ de grasimi trans



Asociatia Consumatorilor de Produse Alimentare din Romania – „Optimum Cibum” (ACPAR) a realizat un studiu in cadrul caruia au fost analizate 26 de tipuri de napolitane, achizitionate de repreprezentantii organizatiei din diverse supermarket-uri (Profi, Metro, Billa, Selgros, Carrefour si Mega Image).



Studiul a relevat ca in general, producatorii utilizeaza aditivi alimentari considerati inofensivi sau care, consumati cu moderatie, nu pot periclita starea de sanatate a consumatorului. Exista insa patru exceptii, care merita o atentionare deosebita: E223 (metabisulfit de sodiu), considerat periculos; E202 (sorbat de botasiu), E450i (difosfat disodic) si E476 (poliricinoleat de poliglicerina) – apreciate de specialisti ca fiind suspecte. De asemenea, majoritatea producatorilor utilizeaza grasimi vegetale hidrogenate, care contin un procent semnificativ de grasimi trans (acizi grasi trans) periculoase, cauzatoare de obezitate si boli de inima.



La inceputul lunii noiembrie 2013, Administratia pentru Produse Alimentare si Medicamente din Statele Unite (FDA) a catalogat grasimile trans-artificiale drept un risc la adresa sanatatii publice si a anuntat ca va lua masuri pentru a obliga companiile de profil sa nu le mai utilizeze excesiv.



Ambalaje fara informatii referitoare la cantitatea de aditivi



„Indicatiile de pe ambalajele napolitanelor nu contin date referitoare la cantitatea de aditivialimentari, motiv pentru care nici un consumator nu poate estima daca, prin consumul acestor napolitane, se poate incadra la dozele zilnice admise. Din acest motiv, consideram ca institutiileabilitate ale statului trebuie sa reglementeze aspectele legate de norma (doza) zilnica recomandata pentru consum”, a declarat Mihai Panait, presedintele ACPAR.



Studiul atrage atentia asupra urmatorului aspect: nu prezenta tuturor E-urilor din napolitane trebuie sa ne ingrijoreze, ci si continutul si cantitatea de grasimi vegetale hidrogenate.



S-a mai observat si ca napolitanele cu mai multe creme si aromecontin maimulte E-uri care in general au doza maxima de consum zilnica (consum frecvent nerecomandat)



„Recomandam producatorilor sa utilizeze pentru eticheta un corp de litera mai mare, in asa fel incat textul sa fie mai lizibil”, a mai spus presedintele ACPAR. (sursa: agrointel.ro)

aditivi alimentari moderatie grasimi grasimi vegetale
Distribuie:  
Incarc...

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2017 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.0961 (s) | 35 queries | Mysql time :0.016894 (s)

loading...