News Flash:

ALERTA! Produse cancerigene pe care le folosesti zilnic

12 Decembrie 2015
1908 Vizualizari | 0 Comentarii
produs rau
Fumatulobezitateaexpunerea excesiva la ultraviolete sunt factori cancerigenicunoscuti. Exista insa si factori cancerigeni mai putin cunoscuti, printre care, pudra de talc, produsele de curatat si tratamentele hormonale.

1. Alcoolul

Zeci de mii de cazuri de cancer esofagian, colorectal si hepatic ar putea fi prevenite daca barbatii s-ar limita la doua pahare de alcool pe zi, iar femeile la un singur pahar. “S-au facut studii ample, pe cohorte mari de pacienti, in tarile din Europa, iar concluziile au fost clare: riscul de cancer esofagian, colorectal sau hepatic creste direct proportional cu numarul de pahare”, avertizeaza specialistul in alimentatie Corina Zugravu.

2. Afumaturile

Pestele afumat, carnea la gratar si afumaturile in general cresc riscul de cancer la stomac. “Fumul contine hidrocarburi aromatice policiclice, substante extrem de toxice si cancerigene. Consumate rar nu pun probleme sanatatii. Japonezii insa, care le consuma regulat, se confrunta cu o incidenta mare a cazurilor de cancer la stomac”, exemplifica specialistul Zugravu, potrivit doctorulzilei.ro.

3. Produsele de curatat

Folosirea indelungata a produselor de curatat din gospodarie pot provoca de la alergii la cancer pulmonar, afectiuni ale ficatului sau insuficienta renala. Copiii pot face forme de cancer ale creierului in urma expunerii pe termen lung la insecticide, produse agresive de curatat. Atentie la cele care contin carbaryl si diazinon.

4. Mobilul

OMS a incadrat recent radiatiile provenite de la telefoanele mobile in categoria “posibil cancerigene”.

Profesorul de neurochirurgie Vlad Ciurea recomanda folosirea limitata a mobilului si evitarea lui sub varsta de 14 ani si de catre gravide.”Peste noapte, mobilul nu trebuie sa ramana la capul patului, intrucat sigur va influenta structurile nervoase”, recomanda neurochirurgul.

5.Terapia hormonala

Terapia de substitutie hormonala usureaza si chiar previne tulburarile legate de menopauza (bufeuri, transpiratii, uscaciune vaginala). Principalul dezavantaj este ca terapia hormonala creste riscul de cancer la san cu 5%- 6% in fiecare an.

6. Solarul

Anumite aparate de bronzare emit o cantitate de radiatii de 10-15 ori mai mare decat cantitatea emisa in mijlocul unei zile toride de vara. Tinerii care se bronzeaza regulat la solar au un risc dublu de a face melanom, cea mai intalnita, dar si cea mai agresiva forma de cancer de piele.

“Riscul de a dezvolta melanom e cu 75% mai mare la persoanele care s-au expus la solar inainte de varsta de 35 ani fata de cele care nu s-au expus la solar. Din acest motiv, OMS a clasificat soarele in clasa I de carcinogeni”, avertizeaza conf. dr. Catalin Popescu, medic dermatolog la Spitalul Colentina din Bucuresti.

7. Pudra de talc

Folosita indelung pentru prevenirea iritatiilor si eruptiilor in special pentru bebelusi, pudra de talc poate cauza cancer ovarian daca este aplicata in zona genitala a femeilor. Analiza studiilor efectuate de-a lungul timpului arata ca riscul de cancer ovarian e mai mare cu 30%-60% in randul utilizatoarelor.

8. Carnea rosie

Consumul regulat de carne rosie, precum cea de vita, de porc si de miel favorizeaza constipatia si provoaca, indirect, cancer colorectal sau gastric. Conform OMS, cantitatea de carne rosie consumata intr-o saptamana nu trebuie sa depaseasca 500 de grame (greutatea preparata), ceea ce inseamna 5-6 portii medii.

fumatul obezitatea expunerea excesiva ultraviolete 1 alcoolul
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1181 (s) | 43 queries | Mysql time :0.008134 (s)