News Flash:

Veste proastă pentru români

În primele trei luni ale anului 2023, deficitul bugetar a ajuns de 1,42% din PIB, respectiv 22,75 miliarde de lei

2 Mai 2023
326 Vizualizari | 0 Comentarii


Ministerul Finanțelor a anunțat că executarea bugetului general consolidat în primele trei luni ale anului 2023 s-a încheiat cu un deficit de 1,42% din PIB, în valoare de 22,75 miliarde de lei. Acest lucru se datorează creșterii investițiilor cu 56,5% față de aceeași perioadă a anului precedent și compensării facturilor aferente consumului de energie electrică și gaze naturale casnice și non-casnici în valoare de 2,5 miliarde de lei. 

De asemenea, deficitul a fost influențat de decontările mai mari pentru medicamente, încetinirea încasărilor veniturilor și influențele implementării Programului Sprijin pentru România. În același timp, veniturile bugetului general consolidat au însumat 114,17 miliarde de lei, cu 9,7% peste nivelul încasat în perioada similară a anului trecut, influențate de dinamica veniturilor din impozitul pe salarii și venit, veniturilor nefiscale și contribuțiilor de asigurări.


Cheltuielile cu subvențiile au fost de 5,02 miliarde de lei, din care cea mai mare parte a fost acordată pentru transportul de călători, sprijinirea producătorilor agricoli și pentru schema de compensare a consumului de energie electrică și gaze naturale pentru consumatorii non-casnici (1,42 miliarde de lei), reprezentând 28,26% din totalul subvențiilor.

Alte cheltuieli au fost de 2,09 miliarde de lei, care includ sumele pentru titlurile de plată emise de Autoritatea Națională pentru Restituirea Proprietăților conform legislației în vigoare, burse pentru elevi și studenți, susținerea cultelor și alte despăgubiri civile.

Cheltuielile pentru proiectele finanțate din fonduri externe nerambursabile (inclusiv subvențiile de la Uniunea Europeană pentru agricultură) au fost de 10,78 miliarde de lei, în creștere cu 15,7% comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent.

Cheltuielile pentru investiții, care includ cheltuielile de capital și cele aferente programelor de dezvoltare finanțate din surse interne și externe, au fost de 13,16 miliarde lei, în creștere cu 56,5% comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent când au fost în valoare de 8,41 miliarde lei. De asemenea, se observă o creștere a ponderii investițiilor finanțate din fonduri externe nerambursabile post-aderare, acestea reprezentând 65,69% din totalul cheltuielilor pentru investiții.


 

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1137 (s) | 32 queries | Mysql time :0.004983 (s)