News Flash:

Primaria Timisoara da peste 70.000 de euro pe o strategie de alimentare cu energie termica

3 Ianuarie 2022
435 Vizualizari | 0 Comentarii
Primaria TM

Primaria Timisoara cauta o firma care sa faca „Strategia de alimentare cu energie termica in Municipiul Timisoara” cu peste 70.000 de euro. Trebuie sa cuprinda recomandarile facute de Banca Internationala pentru Reconstructie si Dezvoltare (BIRD).
 
 
In iunie, Primaria Timisoara a incheiat un contract de „Asistenta pentru incalzirea durabila si eficienta energetica pentru orasul Timisoara” cu Banca Internationala pentru Reconstructie si Dezvoltare, una dintre cele cinci institutii financiare ale Grupului Bancii Mondiale.

„Municipiul Timisoara doreste reformarea si modernizarea integrata a sistemului de termoficare printr-un mix de finantare: fonduri europene, programe nationale disponibile, buget local. Obiectivul acestui acord este de a sprijini Municipiul Timisoara in imbunatatirea capacitatii sale de planificare pentru dezvoltarea durabila a sistemului sau de termoficare si a eficientei energetice in cladirile de pe teritorul sau”, se arata in raportul de specialitate.

Specialistii BIRD vor evalua „caracteristicile tehnice si operationale actuale ale solutiilor de incalzire rezidentiala din Timisoara, factorilor de cost, tipului de combustibili folositi si aspectelor de mediu, in special emisiile de particule si dioxid de carbon, si va oferi un nivel de referinta fata de care pot fi evaluate alternativele”. In plus, expertii externi vor propune si „un set de optiuni tehnice concrete pe termen scurt si mediu pentru beneficiar pentru a obtine servicii durabile bazate pe combustibilii disponibili (de exemplu, gaze, geotermale, productie de energie din deseuri etc.)”.

Practic, colaborarea cu Banca Mondiala are un singur scop si anume asigurarea unui viitor sustenabil pentru societatea de termoficare a Timisoarei, Colterm.

Durata contractului este de 13 luni. Se va realiza si un calendar pentru imbunatatirea calitatii si securitatii sistemului de termoficare. Primaria Timisoara le plateste celor de la Banca Mondiala 890.832 de lei, echivalentul a 180.000 de euro.

Strategie de alimentare cu energie termica in Timisoara
Primaria Timisoara a lansat la sfarsitul anului 2021 o licitatie pentru „Servicii de intocmire a Strategiei de alimentare cu energie termica in Municipiul Timisoara”.

Strategia va include „solutiile tehnice si economice pentru modernizarea sistemului de incalzire pe tot lantul productie-transport/distributie –consum energie, proiecte de investitii pana in 2026 si studii pentru continuarea investitiilor dupa 2026 in vederea: – reducerii pierderilor de energie termica pe retelele de transport si distributie a energiei termice si tranzitia spre sistem de incalzire centralizata de generatia 4 cu utilizarea surselor de energie regenerabile; – reducerii impactului deseurilor municipale din Timisoara asupra mediului si valorificarea energetica a combustibililor alternativi; – inlocuirii capacitatilor pe carbune din SACET Timisoara cu capacitati pe gaz natural pentru reducerea emisiilor de CO2”, conform descrierii de la licitatie.

„Scopul elaborarii strategiei este de a identifica si prioritiza necesitatile investitionale, astfel incat sa respecte conformarea cu politicile nationale si europene in domeniul energiei si mediului, luand in considerare suportabilitatea investitiilor de catre populatie si capacitatea locala de implementare a proiectului. Strategia va reprezenta documentul suport pentru justificarea necesitatii finantarii investitiilor pentru retehnologizarea/modernizarea/reabilitarea sistemului de alimentare cu energie termica din municipiul Timisoara, prezentand situatia existenta, proiectiile privind dezvoltarea viitoare a intregului SACET. Pe baza acestor informatii, documentatia va expune optiunile strategice pentru sistemul de alimentare cu energie termica centralizat si optiunile specifice aferente fiecarei componente a sistemului”, se mai arata in descrierea achizitiei publice.

Strategia trebuie sa cuprinda masurile si recomandarile propuse ca urmare a incheierii cu Banca Internationala pentru Reconstructie si Dezvoltare a Acordului de prestari servicii de asistenta tehnica rambursabile – „Asistenta pentru incalzire durabila si eficienta energetica pentru orasul Timisoara”. Printre obiectivele strategiei se numara reducerea emisiilor interne de gaze cu efect de sera cu cel putin 50% pana in 2030, comparativ cu 2020; un consum de energie din surse regenerabile de 32% in 2030; imbunatatirea eficientei energetice cu 32,5% in 2030; indeplinirea pana in 2030 a criteriilor care definesc un „sistem eficient de incalzire centralizata”.

Firmele interesate pot depune ofertele pana in 8 februarie. Contractul va avea o durata de 90 de zile, iar valoarea lui este de 353.430 de lei cu TVA, echivalentul a 71.437 de euro.

Compania de termoficare a Timisoarei are datorii de peste 400 de milioane de lei. Mai bine de 106 milioane de lei sunt penalitati aplicate de Administratia Fondului pentru Mediu, pentru lipsa certificatelor EUA pe anul 2020. Inainte de Craciun, consilierii locali au adoptat proiectul care prevede majorarea costului gigacaloriei la Timisoara. Astfel, din 1 ianuarie 2022, pretul gigacaloriei suportat de timisorenii abonati Colterm va fi de 416,24 de lei/MWh, fata de pretul actual de 207,27 lei/MWh.


 

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Comentarii (0)

Introduceti comentariul dumneavoastra

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1110 (s) | 43 queries | Mysql time :0.005917 (s)