News Flash:

E bine sa ai icoane in dormitor? Ce icoane, cate si unde sa fie asezate

7 Noiembrie 2017
1364 Vizualizari | 0 Comentarii
icoana

E bine sa ai icoane in dormitor? Ce icoane, cate si unde sa fie asezate! Raspunsul care te va uimi e aici!

Prin faptul ca Biserica binecuvanteaza unirea trupeasca inauntrul casatoriei nu inseamna ca sunt ingaduite toate. Sfantul Cosma Etolianul ii sfatuieste pe cei casatoriti: “sa convietuiti cu buna-cuviinta, ca niste crestini” (Predici 2). Cele neingaduite constituie un pacat grav si primesc mustrare. Si una dintre cele mai mari binefaceri pe care le poate oferi sotia buna sotului ei este sa-l impiedice de la astfel de pacate.
Unii soti evlaviosi isi pun probleme daca ar trebui sa aiba icoane in dormitorul lor. Raspunsul este da! Tocmai pentru ca relatiile lor nu constituie un pacat. Si daca aceste legaturi au drept scop nasterea de copii, atunci dobandesc sfintenie, pentru ca aduc pe pamant un om, inca un „chip” al lui Dumnezeu, inmultind astfel de fiii si madularele Imparatiei Lui, asa cum spune arhimandritul Sofronie (+1993), staretul Manastirii Ioan Botezatorul din Essex, Anglia.
Si chiar daca nu exista icoane in casa, Dumnezeu este pretutindeni si intotdeauna prezent, fie ca-L vedem sau nu, prin mijlocirea icoanelor. Prin urmare, trebuie ca intotdeauna sa lucram ca si cum am avea in fata sfanta Lui icoana, asa cum facea Prorocul David (v. Psalul 15, 8).

***

Am vazut in casele credinciosilor doua variante: ori au icoane in toate camerele, si este foarte bine sa avem macar o iconita in fiecare camera, ori au un colt al icoanelor.
La cineva am vazut o camaruta special rezervata, un adevarat altar, probabil ca acolo isi facea rugaciunile, cu multe icoane, majoritatea dintre ele de valoare. Sa impopotonam casa cu icoane nu are rost.
O icoana intr-o camera e suficient, cred eu, iar daca vrem sa ne facem un altaras, sigur ca putem, dar spatiul respectiv sa fie rezervat numai pentru asa ceva. Altfel, ele tind sa se banalizeze. Cand te rogi in fata icoanei Maicii Domnului si a Mantuitorului, ti-e concentrata mintea la acestia. Cand ai mai multi sfinti, nu stii cui sa adresezi rugaciunea si la care sa te uiti mai intai. Rugaciunea este mai puternica atunci cand este spusa in fata icoanei. Icoanele ajuta sa ne reprezentam persoana careia ne inchinam. Stam in fata icoanei Maicii Domnului, dar nu credem ca acea icoana este Maica Domnului. Este asemenea unei fotografii a mamei, pe care o privim si avem impresia ca stam de vorba cu ea, chiar daca mama este departe. Asa se intampla si cu icoana. Nu cinstim materia, ci persoana reprezentata. Icoanele ne ajuta ca sa ne concentram mai usor la persoana respectiva simbolizata acolo.

***

Este bine sa avem in fiecare camera cate o icoana. Locul icoanei in casa este pe peretele de rasarit. Pe peretele cu icoana nu trebuie sa mai punem nimic altceva, pentru ca atentia noastra sa nu fie atrasa de alt lucru atunci cand ne rugam in fata icoanei si pentru ca nu este bine sa punem alaturi de icoana lucruri care nu au legatura cu aceasta.
Este bine sa avem in fiecare camera cate o icoana. Locul icoanei in casa este pe peretele de rasarit. Pe peretele cu icoana nu trebuie sa mai punem nimic altceva, pentru ca aten?ia noastra sa nu fie atrasa de alt lucru atunci cand ne rugam in fata icoanei si pentru ca nu este bine sa punem alaturi de icoana lucruri care nu au legatura cu aceasta.

Punem icoana la rasarit pentru ca ne rugam intotdeauna cu fata la rasarit, si la biserica si acasa. Rasaritul, locul de unde ne vine lumina, este semnul lui Dumnezeu, al Mantuitorului Hristos, numit in rugaciunile Bisericii Rasaritul cel de sus, Soarele Dreptatii etc… Apoi, lumina este semnul lui Dumnezeu, al binelui si al lucrurilor bune care se fac la lumina zilei, in timp ce apusul, intunericul este semnul raului si al lucrurilor care se fac la intuneric.
Deci, trebuie sa avem grija sa asezam icoana la rasarit, pentru a ne inchina cu fata la rasarit. A fost un timp cand unii dintre crestini tineau icoanele ascunse, dupa usa, in vreun coltisor sau chiar in sifoniere sau in valize. A sosit timpul sa scoatem icoanele la vedere si sa le asezam unde le este locul.
Surse: Arhimandrit Vasilios Bacoianis, ”Casatoria”; Ziarullumina.ro; Doxologia.ro


icoane dormitor biserica binecuvanteaza
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Comentarii (0)

Introduceti comentariul dumneavoastra

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1349 (s) | 32 queries | Mysql time :0.004653 (s)