News Flash:

CANNES 2015: Niciun film romanesc in competitia oficiala

13 Mai 2015
1220 Vizualizari | 0 Comentarii
cannes
Radu Muntean si Corneliu Porumboiu revin anul acesta la Festivalul de la Cannes, in sectiunea Un Certain Regard, cu cele mai noi lungmetraje ale lor, "Un etaj mai jos", respectiv "Comoara", iar regizorul Andrei Cretulescu va fi prezent in sectiunea Semaine de la Critique cu scurtmetrajul "Ramona".
Acesta este deja al treilea an consecutiv cand Romania nu are niciun film in competitia oficiala a prestigiosului Festival de la Cannes, care debuteaza miercuri.
In 2012, cinematografia romaneasca a fost prezenta pe Croazeta in competitia oficiala prin pelicula "Dupa dealuri", de Cristian Mungiu, pentru care regizorul roman si-a adjudecat premiul pentru cel mai bun scenariu. De asemenea, premiul pentru cea mai buna interpretare feminina a fost acordat ex-aequo actritelor Cosmina Stratan si Cristina Flutur din distributia acestui film.
Insa, in 2013, filmul romanesc a absentat din competitia oficiala a Festivalului de pe Croazeta, industria cinematografica romaneasca castigand totusi apreciere cu pelicula "In acvariu", realizata de Tudor Jurgiu, care a primit premiul al III-lea in sectiunea Cinéfondation, si cu scurtmetrajul "O umbra de nor", regizat de Radu Jude, care a fost prezentat in premiera mondiala in sectiunea Quinzaine des Réalisateurs.
Acelasi lucru s-a intamplat si in 2014, cand niciun film romanesc nu a fost inclus in competitia oficiala a prestigiosului eveniment, insa regizorul Radu Jude a fost selectat, cu scurtmetrajul "Trece si prin perete", in sectiunea Quinzaine des Réalisateurs, in timp ce Cristi Puiu s-a numarat printre regizorii care au realizat filmul colectiv "Les ponts de Sarajevo". Jude a fost in cele din urma recompensat cu o mentiune speciala a sectiunii in care a concurat.
Nici anul acesta regizorii romani nu au bifat competitia oficiala, aceasta incluzand lungmetraje semnate de cineasti celebri, precum Jacques Audiard, Gus Van Sant, Matteo Garrone si Paolo Sorrentino. Intr-unul dintre cele 19 titluri anuntate in competitia oficiala, lungmetrajul "La giovinezza", de Paolo Sorrentino, joaca si fotomodelul Madalina Ghenea.
Madalina Ghenea, in varsta de 26 de ani, si Michael Caine, in varsta de 82 de ani, fac parte din distributia filmului "La giovinezza", alaturi de alti actori cunoscuti, precum Rachel Weisz, Harvey Keitel, Jane Fonda si Paul Dano.
Filmul spune povestea a doi batrani prieteni - un dirijor si compozitor, pe de o parte, si un regizor, pe de alta parte -, care se gandesc la cat timp le-a mai ramas de trait, in timp ce isi petrec vacanta in Muntii Alpi. Filmul urmareste eforturile celor doi de a se intoarce la cariera lor, precum si relatiile pe care le au cu copiii lor, dar si modul in care acestia interactioneaza cu ceilalti oaspeti ai hotelului la care sunt cazati.
Fara niciun film in competitia oficiala a celebrului festival, Romania compenseaza printr-o prezenta in celelalte sectiuni ale evenimentului cinematografic.
Astfel, lungmetrajele "Un etaj mai jos", de Radu Muntean, si "Comoara", de Corneliu Porumboiu, au fost incluse in competitia Un Certain Regard, care face parte din selectia oficiala a Festivalului de la Cannes, avand loc in paralel cu competitia oficiala. Sectiunea a fost introdusa in 1978, de fostul presedinte al Festivalului de la Cannes Gilles Jacob. In fiecare an, sectiunea Un Certain Regard prezinta o serie de filme cu viziuni si stiluri diverse, originale si diferite, care cauta recunoastere internationala.
"Un etaj mai jos", de Radu Muntean, este o pelicula "ce trateaza problema de constiinta a martorului unei crime", dupa cum a declarat regizorul pentru MEDIAFAX.
Teodor Corban si Iulian Postelnicu sunt actorii care detin rolurile principale, filmul avand un scenariu scris de Radu Muntean, Alexandru Baciu si Razvan Radulescu.
Aceasta nu este pentru prima data cand Radu Muntean vine pe Croazeta, "Boogie", film lansat in anul 2008, fiind inclus in sectiunea paralela Quinzaine des Realisateurs, in festival fiind prezentat, in 2010, in sectiunea Un Certain Regard, si lungmetrajul "Marti, dupa Craciun", cu scenariul scris in colaborare cu Razvan Radulescu si Alexandru Baciu.
Cu o actiune care se concentreaza pe doi barbati care trec printr-o multime de intamplari surprinzatoare in incercarea de a descoperi o comoara, filmul "Comoara", cu un scenariu care ii apartine lui Corneliu Porumboiu, are in distributie actori profesionisti in egala masura cu amatori. Astfel, rolurile principale sunt interpretate de Toma Cuzin ("Cainele japonez", "Domnisoara Christina") si de actorii amatori Adrian Purcarescu si Corneliu Cozmei.
Corneliu Porumboiu a primit premiul pentru debut Camera d'Or la Festivalul de Film de la Cannes in 2006, pentru "A fost sau n-a fost?". S-a intors la Cannes, in sectiunea Un Certain Regard, in 2009, cu "Politist, adjectiv", pentru care a primit premiul FIPRESCI si premiul juriului sectiunii.
Romania este prezenta la Festivalul de la Cannes 2015 si in sectiunea Semaine de la Critique, prin scurtmetrajul "Ramona", in regia lui Andrei Cretulescu. Semaine de la Critique este o sectiune paralela a Festivalului de Film de la Cannes, infiintata in 1962 si concentrata pe regizori aflati la inceput de cariera.
Violent, stilizat si fara dialoguri, "Ramona" incheie trilogia "impromptu" realizata de Andrei Cretulescu, care mai cuprinde scurtmetrajele "Bad Penny" (2013) si "Kowalski" (2014). Din distributie fac parte aceiasi actori Rodica Lazar, Dorian Boguta, Andi Vasluianu, Serban Pavlu, carora li se adauga Ana Ularu. Scenariul a fost scris de Andrei Cretulescu, imaginea poarta semnatura lui Andrei Butica, montajul a fost realizat de Catalin Cristutiu, scenografia, de Malina Ionescu, iar de sound design sunt responsabili Alex Dumitru si Marius Leftarache.
De asemenea, cinema-ul romanesc este reprezentat la Cannes, in sectiunea necompetitiva Short Film Corner, prin scurtmetrajele: "Ecouri", de Dumitru Grosei, "Omuland", de Matei Branea, "Doua maluri", de Diana Munteanu, "Verigheta", de Gabriel Achim, "Ninel", de Constantin Popescu, "N-ai fost acolo", de Ioana Agatha Paltinel, "Imobil", de Besenyei Katalin, "Lumina firava", de Florina Dumitrache, "Lag", de Anton Groves si Bogdan Orcula, "Blue Spring", de Andreea Bortun, "Micul tata", de Ioana Turcan, "Dumneavoastra, tu", de Bogdan Theodor Olteanu, "Fereastra", de Georgiana Moldoveanu, "This time, last year", de Ana Savin, "Puzzled", de Tudor Botezatu, si "Cristian", de Doina Rusti.
Short Film Corner, program lansat in 2004, este conceput ca o piata pentru scurtmetraje si de aceea participarea nu echivaleaza cu o selectie in sectiunile competitive ale Festivalului de la Cannes. Regizorii scurtmetrajelor selectionate vor fi invitati cate patru zile, in doua grupe, pentru a participa la evenimentele din jurul Short Film Corner, avand si ocazia sa intalneasca oficiali ai Festivalului de la Cannes si organizatii europene care se ocupa de sustinerea celor ce aspira la cariera de cineast.
Cea de-a 68-a editie a Festivalului de Film de la Cannes are loc in perioada 13 - 24 mai. Juriul competitiei oficiale este prezidat de cineastii americani Joel si Ethan Coen. Juriul sectiunii Un Certain Regard va fi prezidat de actrita si regizoarea Isabella Rossellini, cel al sectiunii Cinéfondation si pentru scurtmetraje, de regizorul mauritan Abderrahmane Sissako, iar cel al sectiunii Semaine de la Critique, de actrita, scenarista si regizoarea Ronit Elkabetz, figura emblematica a cinema-ului israelian.
Mediafax.ro 
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Comentarii (0)

Introduceti comentariul dumneavoastra

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1128 (s) | 32 queries | Mysql time :0.004543 (s)