News Flash:

GREVA GENERALA anuntata pentru joi de functionarii din administratia publica locala

28 Aprilie 2015
1333 Vizualizari | 0 Comentarii
protest prefectura
Functionarii din administratia publica locala, afiliati la Federatia Nationala a Sindicatelor din Administratie (FNSA), vor intra, joi, in greva generala de o zi, nemultumiti de dezinteresul Guvernului fata de problemele generate de salarizarea deficitara a angajatilor din acest domeniu.
Secretarul general al FNSA, Bogdan Schiop, a declarat, marti, la Cluj-Napoca, intr-o conferinta de presa, ca actiunea de protest este declansata ca urmare a nepasarii si dezinteresului manifestate de Guvern fata de problemele generate de salarizarea deficitara a angajatilor din administratia publica locala.
“FNSA organizeaza, joi, 30 aprilie, la nivel national, o greva generala de o zi in administratia locala, in primarii si consilii judetene, ca urmare a nepasarii si dezinteresului manifestate de catre Guvern fata de problemele generate de salarizarea deficitara a angajatilor care isi desfasoara activitatea in institutiile din administratia publica locala, cea mai slab platita categorie de salariati din sistemul bugetar. Au fost colectate aproape 18.000 de semnaturi din partea membrilor de sindicat care sustin declansarea grevei. Activitatea in institutiile publice va fi intrerupta aproape in totalitate, urmand sa asiguram in ziua grevei generale doar serviciile de decese si de plata a amenzilor care trebuie achitate in 24 de ore”, a spus Suciu.
Potrivit acestuia, revendicarile FNSA privesc reglementarea si liberalizarea acordarii tichetelor de masa sau a normei de hrana pentru toti salariatii din administratia publica incepand cu anul 2015 si majorarea salariilor pentru angajatii din administratie, tot incepand cu acest an, in proportie de 10 la suta.
Bogdan Schiop a afirmat ca, dupa trei ani de guvernare, FNSA a constatat ca politicile actualului Guvern cu privire la administratia publica locala din Romania nu difera cu nimic fata de cele aplicate de catre guvernele anterioare, actualul Executiv putand fi considerat “un demn continuator al politicilor prin care se mimeaza dialogul social”.
Aproximativ 30% din totalul salariatilor din administratia publica locala vor intra, joi, in greva generala, a declarat Petru Dandea, vicepresedinte al Cartel Alfa, confederatie sindicala la care este asociata Federatia Nationala a Sindicatelor din Administratie.
La greva de joi ar urma sa participe aproximativ 29.000 de persoane, adica numarul celor care au facut, in februarie, o greva de avertisment, a spus Dandea.
Potrivit acestuia, actiunea de protest va incepe la ora 8.00 si se va incheia la ora 16.00, functionarii urmand sa mearga la serviciu, insa fara sa lucreze, fiind eliberate doar certificate de deces.
Tot joi, aproximativ 600 de functionari publici vor participa, intre orele 10.00 si 12.00, la un miting in fata Primariei Capitalei.
Dupa greva generala de o zi, va fi organizat un miting la Bucuresti, in 27 mai, la care sunt asteptate sa participe 3.000 de persoane. De asemenea, va fi organizata o actiune de strangere de semnaturi pentru a fi declansata greva generala pe termen nelimitat in administratia publica, in octombrie.
"Daca nu se rezolva problemele nici dupa greva de joi, FNSA va organiza in 27 mai un miting cu peste 3.000 de persoane in Bucuresti, in Piata Victoria. Se va trece la strangerea de semnatuti pentru declansarea grevei generale pe termen nelimitat in administratia publica locala in septembrie sau octombrie"
Reprezentantii federatiei spun ca nu inteleg de ce presedintele Klaus Iohannis a chemat sindicatele la discutie joi, exact cand ei declanseaza greva generala de o zi.
"Nu stiu de ce a ales ziua de joi. E clar ca pe noi ne deranjeaza acest lucru, dar vom merge la discutii si ii vom comunica problemele cu care ne confruntam", a spus Dandea.
El mai spune ca reprezentatii Guvernului acuza FNSA de faptul ca ar organiza ilegal greva de joi. El explica, insa, ca sindicatele nu au voie sa faca greva pentru a cere aprobarea unui act normativ, insa in acest caz confederatia sindicala cere aplicarea unei legi deja aprobata, respectiv Legea salarizarii unitare.
"Am incercat sa gasim solutii prin dialog cu Guvernul Romaniei la problemele grave din administratia publica, generate de neaplicarea Legii 284/2010 a salarizarii unitare. Neaplicarea an de an a legii a dus la o situatie extrem de grava in administratia publica. Mai mult de 20 de clase de salarizare sunt sub pragul salariului minim pe economie, iar prin cresterea salariului minim si neaplicarea legii, peste 25% din functionarii publici si personalul contractual sunt in zona salariuului minim pe economie, adica sub 1.000 de lei", a mai spus Dandea.
FNSA a declansat, in luna ianuarie, conflictul colectiv de munca, a instiintat Guvernul despre acest lucru, iar in luna februarie a organizat o greva de avertisment, care a presupus intreruperea programului de lucru timp de o jumatate de ora in primarii, consilii judetene si institutii subordonate acestora.
Guvernul propune, intr-o noua lege a salarizarii, un salariu minim brut de 1.200 lei si unul maxim brut de 22.000 lei, repartizate pe cinci clase de salarizare, sindicatele acuzand insa Executivul de incompetenta pentru faptul ca introduce eronat unele profesii in categoria meseriilor necalificate. Mediafax.ro
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1251 (s) | 43 queries | Mysql time :0.005586 (s)