News Flash:

Distrugatorul american USS Cole, in Portul Constanta

23 Octombrie 2014
693 Vizualizari | 0 Comentarii
distrugatorul USS Cole
Doua nave militare americane - distrugatorul USS Cole, care a trecut printr-un atac al-Qaida, si fregata USS Mount Whitney - au acostat la Constanta, intr-o misiune de promovare a pacii si stabilitatii in regiune, marinarii americani urmand sa se antreneze impreuna cu militarii romani.
Jurnalistii au avut posibilitatea, miercuri, sa vizitezeze USS Cole, distrugatorul care in anul 2000 a fost tinta unui atac al-Qaida, iar 17 dintre marinarii aflati atunci la bord si-au pierdut viata, transmite corespondentul MEDIAFAX.
In prezent parte a Flotei a 6-a a SUA, cu sediul in Napoli, Italia, distrugatorul de rachete ghidate USS Cole (DDG 67) a fost, in 12 octombrie 2000, tinta unui atac cu bomba executat de un militant al-Qaida in timp ce se afla in portul yemenit Aden. Atunci, o ambarcatiune de mici dimensiuni, plina cu explozibil, s-a apropiat de babordul vasului militar si a detonat, producand o gaura in corpul navei de 12 pe 18 metri. In explozie, produsa in apropierea salii de mese, au murit 17 membri ai echipajului, iar alti 37 de marinari au fost raniti.
Marinarii militari de la bordul vasului s-au luptat trei zile cu incendiul produs, reusind sa salveze nava.
n memoria celor 17 marinari, toti tineri cu varste cuprinse intre 19 si 35 de ani, sala de mese este denumita acum Hero’s Cafe, iar pe unul dintre coridoare, in onoarea lor, au fost imprimate 17 stele aurii, la fel ca acelea de pe celebrul Walk of Fame de la Hollywood.
De asemenea, pe peretii salii de mese se afla poze si mai multe obiecte care amintesc de sacrificiul celor 17 marinari, dar si trei steaguri foarte importante pentru echipaj - primul dintre ele era arborat la catarg in momentul atacului terorist, al doilea a acoperit parte din sicriele in care au fost pusi marinarii care si-au pierdut viata, iar al treilea este drapelul cu care USS Cole a parasit santierul naval din Norfolk, Virginia, dupa trei ani de reparatii.
Tot in memoria marinarilor militari cazuti la datorie, in fiecare an, in ziua de 12 octombrie, la bordul vasului este organizata o ceremonie, la ora 11.18, momentul exact in care a avut loc atacul terorist din portul Aden. In timpul acestei ceremonii, 21 de salve de tun sunt trase in onoarea celor 17 marinari decedati. Anul acesta, ceremonia s-a tinut in timp ce USS Cole traversa apele Marii Negre.
”Servim la bordul unei nave speciale, care a fost bombardata in octombrie 2000. Am pierdut atunci 17 marinari, iar 37 au fost raniti grav, si timp de 96 de ore echipajul s-a luptat ca sa salveze nava. Si au reusit sa o mentina pe linia de plutire. Ne sprijim acum pe reusita marinarilor de dinaintea noastra si suntem privilegiati sa servim la bordul puternicului USS Cole”, a spus comandantul vasului, Dennis Farrell.
De altfel, USS Cole este denumita dupa un alt erou, sergentul Darrel Samuel Cole, care a murit in misiune in timpul atacului de la Iwo Jima, din februarie 1945.
Desi inrolat ca gornist, sergentul Darrel Cole a cerut de mai multe ori sa fie facut mitralior si chiar a participat in mai mult campanii din al doilea razboi mondial, intre care Guadalcanal, Tinian si Saipan. In cele din urma, a patra sa solicitare i-a fost aprobata, iar patru luni mai tarziu a fost trimis sa lupte pe plajele insulei Iwo Jima. In timpul luptelor, Cole a reusit, de unul singur, sa anihileze trei cuiburi de mitraliera, care ii tintuiau colegii la pamant. Cand se intorcea, o grenada lansata de inamici a cazut in mijlocul colegilor, iar sergentul Cole a acoperit-o cu trupul pentru a salva, cu viata sa, viata acestora. Cele trei grenade se afla acum desenate pe scutul vasului. Fotografia acestuia, impreuna cu Medalia de Onoare a Congresului, care i-a fost acordata post-mortem, sunt acum expuse tot in Hero’s Cafe, pe perete langa cele trei drapele. Medalia de Onoare a Congresului este cea mai mare decoratie militara in SUA, care se inmaneaza de presedintele SUA, in numele Congresului, militarilor care s-au distins prin curaj, riscandu-si viata dincolo de datorie. In 1996, marina SUA a denumit distrugatorul DDG-67 in memoria sergentului Darrel Samuel Cole. Mediafax.ro
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1159 (s) | 34 queries | Mysql time :0.040975 (s)