News Flash:

COSMAR! Centrul Timisoarei risca sa devina o ruina in caz de cutremur major! Iata cate cladiri sunt in pericol sa se prabuseasca

28 Noiembrie 2015
1253 Vizualizari | 0 Comentarii
cladire cu bulina
Timisorenilor le place sa se laude ca traiesc intr-un oras cu peste 14.000 de cladiri istorice, multe dintre ele avand radacini in solurile veacurilor XVIII-XIX, unele chiar mai timpurii. Dar te apuca teama sa treci pe langa multe dintre acestea, pentru ca oricand te poti trezi (daca mai apuci!) cu o bucata de tencuiala in cap.
La orice vand mai sanatos, bucati din acoperisuri sau din pereti ce stau gata sa cada, zboara care-ncotro. 
In astfel de cladiri i-e teama sa intri si pentru a te racori vara, daramite sa mai si locuiesti. Cat despre institutiile care lucreaza in astfel de spatii, te minunezi de curaj sau cata inconstienta ii apasa. Pentru ca, in caz de cutremur, devii o amintire, intr-o astfel de cladire.
Municipalitatea timisoreana incepe numaratoarea caselor cu „bulina rosie”, care nu exista. Problema a fost ridicata de presa de ani de zile, iar fostul primar te trimitea la Consiliul Judetean, cei de-acolo inapoi la primarie si uite-asa, au trecut anii si noi nu avem bulina rosie.
In documentele care ar trebui sa indice riscul fiecarei cladiri, este haos, la primarie. Haos, pentru ca nu s-a facut nimic in acest sens, nici macar in ultimii 25 de ani. 
„Luni am dat dispozitii sa se faca o inventariere a tuturor cladirilor care prezinta un risc seismic, acolo unde este cazul sa se faca si expertize pentru a sti exact cum stam la acest capitol. Am fost informat ca s-a facut ceva in timpul administratiei Ciuhandu, dar din pacate, nimeni nu stia in ce stadiu s-a ajuns le-am cerut sa se documenteze daca sunt ceva date, ca sa nu plecam chiar de la zero, dar daca nu vom afla nimic, o vom lua si de la zero. Este un subiect care trebuie tratat cu toata responsabilitatea”, spune Nicolae Robu
Prin 2008, Inspectoratul Teritorial de Stat in Constructii (ITSC) Timis anunta ca va demara controalele privind comportarea in timp a cladirilor, primele vizate fiind cele din centrul istoric al Timisoarei, scrie ziuadevest.ro.
„Trebuie sa avem in vedere faptul ca la noi, gradul de seismicitate este mai mare decat in celelalte tari europene si de aceea materialele puse in opera si tehnologiile trebuie sa corespunda acestui aspect, care ne pot pune la adapost, daca sunt de calitate potrivita”, spuneau cu ani in urma reprezentanti ai ITSC Timis.
Peste 80 de cladiri din Timis, dintre care jumatate in Timisoara, sunt incadrate in gradul II de risc seismic, unele dintre ele avand o vechime de peste 200 de ani. Acestea ar fi trebuit marcate, de cel putin noua ani, cu o bulina rosie, in semn de avertisment.
In cazul unui seism de peste 6 grade pe scara Richter, arhitectii spun ca 90% din imobilele situate in centrul istoric al Timisoarei ar trebui sa se prabuseasca. 
Banatul ocupa al doilea loc pe scara seismica a Romaniei, dupa zona Vrancea, magnitudinea maxima fiind aproximata la sase grade pe scara Richter.

periam limba germana
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Comentarii (0)

Introduceti comentariul dumneavoastra

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1149 (s) | 43 queries | Mysql time :0.006348 (s)