News Flash:

Un proiect de lege prevede scaderea varstei de pensionare pentru mame cu doi ani pentru fiecare copil nascut si crescut

1 Iulie 2018
752 Vizualizari | 0 Comentarii
mama cu bebe2

Un proiect depus la Senat prevede posibilitatea ca orice femeie sa iasa la pensie mai devreme cu doi ani pentru fiecare copil nascut si crescut cel putin 10 ani. Printre motive se afla declinul demografic in care populatia se reduce cu cinci romani in fiecare ora.
Proiectul semnat de grupurile PSD si ALDE, alaturi de 51 de alesi, prevede modificare art 55 alin (1) din Legea 263 pe 2010 privind sistemul unitar de pensii publice, iar acesta va avea urmatorul cuprins: "cu cate doi ani, pentru ficare copil nascut si crescut cel putin pana la varsta de 10 ani".

Expunerea de motive arata ca femeile care muncesc si au realizat stagiul complet de cotizare la sistemul de pensii sa beneficieze de reducerea varstei de pensionare in functie de numarul de copii. Concret, proiectul prevede posibilitatea scaderii varstei de pensionare cu cate doi ani pentru fiecare copil nascut si crescut cel putin pana la varsta de 10 ani, asa cum prevedea vechea lege nr 19 din 2000 abrogata prin masurile de austeritate instroduse in anul 2010 prin legea 263/2010.

Motivatia acestui demers este legata de "faptul ca tot mai multe femei care muncesc renunta sau amana aducerea unui copil pe lume pe baza unor considerente economice. Rata totala de fertilitate in Romania a scazut sub pragul critic (de 2,1 sub care are loc scaderea populatiei) ajungand la un minim istoric de 1,428 la care vorbim de un declin demografic in care populatia se reduce cu cinci romani in fiecare ora".
Documentul face referire la declinul democrafic, pentru prima data numarul nascutilor fiind mai mic de 200.000 anual.

"In ultimii 20 de ani s-a inregistrat un dezastru demografic in ceea ce priveste evolutia natalitatii atat la nivel de tara, cat si in zonele care asigurau traditional un spor natural pozitiv. La nivel national, scaderea natalitatii la 195.000 de copii reprezinta un minim istoric al Romaniei moderne si va fi urmata de mari probleme sociale. Daca se mentine acelasi ritm, in 15-20 de ani va fi pusa in dificultate atat piata muncii ce va ramane fara salariati cat si bugetele de sanatate si de pensii care vor avea nevoie de sprijn tot mai mare de la bugetul de stat", se mai arata in proiect.

Documentul precizeaza la cauze si speranta de viata sub medie a femeilor din Romania fata de media europeana, impactul schimbarilor urmand sa fie in special cresterea natalitatii in familiile in care femeile muncesc.

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1223 (s) | 32 queries | Mysql time :0.004437 (s)