News Flash:

Targuri de mestesuguri populare la Muzeul Satului Banatean

20 Septembrie 2014
1377 Vizualizari | 0 Comentarii
Targuri de mestesuguri populare
Muzeul Satului Banatean din Timisoara este, de vineri pana duminica, gazda a doua manifestari devenite traditionale pentru luna septembrie - Targul mesterilor populari, ajuns la cea de-a XIV-a editie, si prima editie a Targului regional pentru artizanat si mestesuguri din regiunea de vest a tarii. 
Acestea isi propun sa reinvie dragostea timisorenilor pentru tot ceea ce inseamna obiceiuri culinare traditionale si arta autentica, intr-un spatiu incarcat de traditie. Cele doua manifestari, care se completeaza reciproc, doresc sa contribuie la pastrarea valorilor traditionale si sa promoveze cultura si obiceiurile populare prin variatul program artistic folcloric si, in egala masura, prin diversitatea produselor expuse. 
Targul traditional de toamna reuneste peste 80 de producatori si firme agroalimentare din judetele Timis, Arad, Caras-Severin, Hunedoara, Cluj, Covasna, Brasov, dar si din Ungaria si Serbia. 
La standuri se gasesc produse preparate dupa retete proprii, mostenite din familie, de la cele de panificatie, patiserie si paste fainoase pana la cele din carne si lactate. Nu lipsesc produsele ecologice - mierea, ceaiurile sau cosmeticele preparate din plante medicinale, dar nici bauturile de casa - vinul, tuica, palinca si sucurile naturale. Tarabele sunt pline de dulciuri de casa, preparate culinare gatite in aer liber la gratar, la plita sau la ceaun. Foarte apreciate sunt galustele cu prune (preparate in fata clientilor), painea in forma de peste, cascavalul afumat in foaie de brad, salamurile si carnatii unguresti. 
Sunt expuse spre vanzare vase de ceramica, tesaturi, mobilier din lemn lucrat manual, picturi pe lemn si sculpturi, jucarii de lemn, instrumente muzicale, oua incondeiate, podoabe si alte obiecte de uz casnic si decorative. 
"Targul regional se desfasoara in cadrul 'Programului national multianual pentru sustinerea mestesugurilor si artizanatului', eveniment care-si propune stimularea dezvoltarii mestesugurilor si a micii industrii din Romania, a intaririi clasei de mici mestesugari si artizani, care isi desfasoara activitatea individual sau organizat prin intermediul asociatiilor ori al altor organizatii, in special in localitatile rurale, dar si in cele urbane, protejarea meseriilor care presupun un numar mare de operatii executate manual in practicarea lor si relansarea serviciilor si a produselor realizate de acestia, in special a celor cu specific traditional, inclusiv obiecte de arta populara si artizanat, promovarea acestor produse si servicii pe pietele nationale si internationale", a declarat pentru AGERPRES Adrian Pascuta, seful Oficiului Teritorial pentru IMM-uri si Cooperatie Timisoara, principalul organizator al evenimentului. AGERPRES.ro
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1157 (s) | 43 queries | Mysql time :0.007336 (s)