News Flash:

Are planuri mari!

Primăria Timișoara vrea să construiască un Spital Municipal în valoare de 120 de milioane de euro

13 Martie 2024
83 Vizualizari | 0 Comentarii


Primăria Timișoara se pregătește să semneze un nou acord cu una dintre instituțiile financiare mondiale, cu care municipalitatea nu a colaborat anterior. De această dată, este vorba despre IFC – Corporația Financiară Internațională, divizia de investiții a Băncii Mondiale. Subiectul acestui acord ar urma să fie acordarea de consultanță pentru construirea unui Spital Municipal în valoare de 120 de milioane de euro.

”Colaborarea dintre Primăria Timișoara și IFC, divizia de investiții a Băncii Mondiale, pentru construirea noului spital municipal al Timișoarei intră în etapa decisivă”, anunță primăria, evidențiind că primarul Dominic Fritz propune Consiliului Local Timișoara încheierea unui acord prin care IFC va asigura asistență municipalității în structurarea și implementarea unui parteneriat public-privat. ”Specialiștii IFC, organism internațional la care este membru și Statul Român, vor susține primăria pentru a atrage un operator calificat din sectorul privat să proiecteze, să finanțeze, să construiască și să întrețină noul spital din Timișoara”.

„E o soluție la care lucrăm deja de doi ani pentru a ridica de la zero un nou spital municipal. Să nu mai facem coadă la Viena sau în Ungaria la clinicile de acolo și să oprim hemoragia doctorilor către alte țări. Sunt încrezător că putem să devenim magnet pentru buni specialiști cărora le oferim condiții și echipamente medicale de ultimă generație pentru tratamentul timișorenilor. Parteneriatul cu Banca Mondială ne oferă această oportunitate uriașă de a parcurge întregul drum de la documentații până la construcție și dotarea spitalului. Practic, de la primul studiu până la cheia spitalului”, precizează și inițiatorul Dominic Fritz.

În prezent, Spitalul Municipal din Timișoara își desfășoară activitatea în 14 locații diferite în oraș.

Această dispersie a secțiilor necesită ca pacienții să se deplaseze între ele pentru a primi tratament și îngrijire medicală. Fluxul serviciilor medicale, confortul pacienților și eficiența activității medicilor sunt afectate de această obligație de a circula între locațiile diverse ale secțiilor.

Clinica de Cardiologie ASCAR și cele două clădiri ale Clinicii de Obstetrică-Ginecologie funcționează în spații vechi, care nu sunt adaptate pentru a fi utilizate ca spații spitalicești.

Deoarece aceste locații au fost retrocedate, municipalitatea plătește chirii pentru ele din bugetul local.

În conformitate cu dorințele Primăriei, noul spital ar trebui să aibă între 300 și 400 de paturi și să fie amenajat într-o unitate modernă și funcțională.

”În cadrul viitorului parteneriat public-privat, Primăria va pune la dispoziție terenul pentru ridicarea spitalului, în zona de nord a orașului, lângă Aerodromul Utilitar. Proiectul este cel de  dezvoltare a unei locații greenfield pentru construirea unui complex modern și funcțional spitalicesc și educațional”, mai transmite primăria.


În ultimii 20 de ani, IFC a investit peste 6 miliarde de dolari în proiecte de sănătate și cercetare în întreaga lume. În ceea ce privește investiția în Timișoara, IFC estimează inițial o sumă de aproximativ 120 de milioane de euro.

Pentru a compara, costurile estimate pentru viitorul Institut Regional de Oncologie din Timișoara, proiect realizat de Guvern în clădirea abandonată de pe Calea Torontalului, sunt de aproximativ 1,15 miliarde de lei (echivalentul a aproximativ 230 de milioane de euro).


 

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1133 (s) | 43 queries | Mysql time :0.005326 (s)