News Flash:

Mananci frecvent muraturi? Trebuie neaparat sa stii asta

7 Decembrie 2016
989 Vizualizari | 0 Comentarii
muratura
Pe cand pofta de alimente dulci, sarate sau bogate in grasimi exprima o stare de stres cronica si o alimentatie dezechilibrata, dorinta de a consuma carne sau oleaginoase poate semnaliza lipsa unor nutrienti. Este bine sa tineti cont de poftele care va macina pentru ca satisfacerea lor poate insemna si o viata mai sanatoasa. 

1. Pofta de ciocolata e frecventa mai ales in randul femeilor si teoriile care o explica sugereaza atat deficienta de magneziu, cat si schimbarile bruste de dispozitie.

Daca nu vreti, totusi, sa va compromiteti silueta, cea mai indicata este ciocolata neagra pentru ca are mai putine grasimi si face bine inimii. ,,Dulciurile sunt alimente care creeaza dependenta si daca mancam astfel de alimente, pofta reapare. Insa, daca mancati fructe, legume sau paste integrale, nu mai apare acea pofta irezistibila de dulce’’, este de parere expertul in nutritie Gheorghe Mencinicopschi. Pofta de dulce poate fi asociata si cu diabetul de tip II.

2. Pofta de carne poate aparea din cauza gustului sau placut, dar poate trada si o lipsa de proteine, mai ales in urma unor activitati fizice si intelectuale intense.

3. Pofta de paste sau de paine poate indica o posibila depresie. Carbohidratii ajuta la eliberarea serotoninei (hormonul fericirii) in organism, iar o dieta bogata in proteine si saraca in carbohidrati poate duce la schimbari de dispozitie. Pentru o dieta echilibrata si sanatoasa, cele mai indicate sunt pastele integrale.

4. Pofta de oleaginoase. Nucile, migdalele, alunele sunt bogate in grasimi nesaturate, iar dorinta de a consuma aceste alimente poate semnala existenta unor afectiuni generate de carenta acizilor grasi nesaturati (boli de inima, colesterol crescut, sau hipertiroidie). ,,Poate sa indice carenta si necesitatea organismului de a-si reechilibra aportul de acizi grasi esentiali’’, a adaugat expertul in alimentatie Gheorghe Mencinicopschi.

Pe de alta parte, exista si pareri care contrazic teoria legaturii dintre pofte si carente. „Teoria sel-fselectiei alimentare nu se mai dovedeste a fi reala, cata vreme omul este confruntat astazi cu atatea tentatii alimentare. Poate sa pofteasca dupa ceva anume pentru ca acel gust ii este familiar si prietenos inca de cand era copil, pentru ca ii creeaza confort, pentru ca il asociaza cu amintiri placute, etc. Nu pentru ca ar avea nevoie de ceva anume”, este de parere medicul nutritionist Corina Zugravu.

Daca simti nevoia sa mancati „acrituri”, mergeti la medicul de familie pentru analize si control

De ce poftim la lamai, muraturi, sare

Alimentele acre (otet, bors, lamai, muraturi) indica deficite enzematice, dar apar si la cei care consuma excesiv alcool si grasimi. Pofta de acrituri anunta, de asemenea, gastrite sau hepatite.

Dorinta de a gusta din drojdia de bere cand se prepara paine sau cozonaci indica lipsa vitaminelor B, dar si astenie, nevroze, anemii, afectiuni cardio sau cerebrovasculare.

Pofta de sare, insa, ascunde carenta sodiului din organism, provocata mai ales de transpiratii excesive, diaree. O astfel de pofta nu trebuie satisfacuta in totalitate, deoarece sarea agraveaza chiar bolile pe care le reclama.
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1157 (s) | 43 queries | Mysql time :0.006695 (s)