News Flash:

CUTREMURATOR! Marturiile supravietuitorilor tragediei de la Colectiv: "M-am tarat pe coate si genunchi exact cum am invatat in armata"

12 Noiembrie 2015
1085 Vizualizari | 0 Comentarii
colectiv6
Mai multi supravietuitori ai incendiului din clubul Colectiv au vorbit, joi, despre cosmarul prin care au trecut, dar si despre viitor. "Iertarea va veni usor-usor, dar nu trebuie sa uitam ce s-a intamplat, pentru ca altfel se va repeta", este mesajul lor.
"Sunt foarte multe idei. Va fi macar un concert pe an, comemorativ, pentru Colectiv, obligatoriu. Si asta pot sa afirm chiar daca nu am vorbit cu toata lumea care a fost acolo. Au fost in acel club foarte multi artisti si eu sunt convins ca se vor crea piese pe care le vom canta impreuna pe scena", a spus Marian Leusteanu, prezent, joi, intr-o conferinta de presa, alaturi de alti trei pacienti de la Spitalul Bagdasar raniti in incendiul de la Colectiv.
Leusteanu a atras atentia si asupra prezentei olimpicului la matematica Andrei Bud, student al Universitatii din Bucuresti.
"Si sa stiti ca printre noi avem si oameni foarte, foarte, foarte, destepti, foarte destepti, este cazul domnului Andrei Bud, olimpic medaliat la matematica. Va rog sa-l filmati pentru ca este un exemplu pentru noi toti, este un om extraordianr si un mare luptator", le-a spus muzicianul jurnalistilor.
De asemenea, el a spus despre Andrei Trifu, un alt pacient, de 44 de ani, scafandru de mare adancime din Mangalia, ca este "liderul spiritual" pentru ceilalti raniti de la Bagdasar.
"E sacul nostru de bancuri, purtatorul de voie buna, incercam sa-l ajutam, sa trecem mult mai repede peste intrebarile puse in fiecare zi", a spus Leusteanu.
La randul lui, Trifu a povestit cum a iesit din Colectiv, unde asista la concert la patru metri de scena.
"Cumva, in momentul acela de hipnoza generala am reusit sa-mi fac loc spre iesire. Din pregatirea de 25 de ani de armata, mi-am dat seama ca ceva e in neregula si am cautat modul prin care sa-mi salvez in primul rand mie viata. Inainte am strigat la toata lumea sa se lase cat mai jos, am incercat sa le induc oamenilor o umbra de reactie. Am inteles ca au auzit multi. Spre iesire s-a creat o busculada, cei mai nepregatiti au incercat sa traga de cei din fata ca sa-si faca loc ei sa iasa. Eu, pana spre iesire, am reusit sa-mi tin respiratia aproximativ un minut si jumatate, cu ochii inchisi m-am tarat pe coate si genunchi exact cum am invatat in armata. Asta m-a salvat, mi-a salvat caile respiratorii, nu am nimic. De piciorul meu am mai tras pe cineva. Cand am iesit erau doua persoane, nu stiu cine, au reusit sa ridice persoana de pe piciorul meu si pe mine si sa ne duca departe de acel loc", a spus Andrei Trifu.
El a mai declarat ca va merge in continuare in cluburi.
"Cred ca iertarea va veni usor-usor, dar nu trebuie sa uitam ce s-a intamplat, pentru ca altfel se va repeta. Voi mai merge in cluburi. Un dezastru nu ma va opri sa-mi traiesc viata, sa-mi sustin prietenii", a mai spus Trifu.
La randul sau, Alex Plangu, concurent la X Factor, a spus ca nu vrea sa isi aminteasca de momentele traite in club, ci vrea sa se stie ca "sunt oameni buni in Romania".
"Va multumesc ca nu ne mai intrebati cum e, fazele groaznice. E nasol, am vazut oameni care au murit sub ochii mei. Cum poate sa fie? (...) Noi ne ocupam de starea de bine, facem karaoke, zambim, facem glume, suntem o familie, ne iubim, am primit si multa dragoste de la oameni necunoscuti, voluntari, stiu ca vin oameni pe care nu-i cunosc cu sacose si vor sa ne ajute. Asta vreau sa stiti, nu cum am trait si prin ce flacari si prin ce teroare am trecut. Vreau sa stiti ca sunt oameni buni in Romania. Eu am avut sansa sa raman in Grecia si am refuzat din cauza ca sunt nationalist si acuma mi-a venit un cadou, pentru ca nu stiam ca e un numar atat de mare oameni buni, romani foarte buni care s-au unit, stiu ca au iesit in strada, dar vreau sa iasa in strada cu un mesaj foarte clar, pentru ca noi suntem niste oameni care am iesit foarte des in strada fara un mesaj. (...) Ar fi bine sa incepem sa investim in spitale", a spus tanarul.
Si Marian Leusteanu a aratat ca l-a impresionat cel mai mult "solidaritatea umana, dorinta de a ne face bine", dar si "si tristetea cand au pierdut cate un pacient, care nu a mai putut fi salvat".
"Medicii romani au facut mai mult decat au putut sa faca niste medici din strainatate. Ei au fost aici din prima clipa, ei au facut tot ce este omeneste posibil, unde nu se poate, nu se poate. Eu spun cu mana pe inima: foarte multi au scapat si traiesc astazi si sunt sustinuti in viata si tinuti in viata de mainile acestor oameni. Fara dansii eram multi, multi, multi morti, multi morti. Dar dansii ne-au scapat din ghearele mortii si au zis: Voi mai aveti ceva de spus pe lumea asta, veniti langa noi", a spus basistul trupei Monarchy.
El a mai aratat ca toti ranitii au fost impresionati pana la lacrimi pentru ca au vazut ca, in fata primejdiei, nu sunt singuri, si a multumit medicilor care au avut grija de raniti "ca de copiii lor".
"Dansii (medicii, n.r.) chiar au grija de noi si au renuntat la familii multi. Am mai spus - cate trei zile de garda. Va dati seama ce inseamna 72 de ore sa stai treaz si sa ai grija de oameni care cum i-ai atins urla de durere? Este extraordianr. Eu unul n-as putea face asa ceva, dar dansii au putut. (...) Multumim inca o data tuturor oamenilor care s-au gandit la noi si care au infiintat o gramada de asociatii voluntare, multumim in primul rand Spitalului Bagdsar-Arseni, medicilor care au avut grija de noi cel putin ca de copiii lor. Multumim personalului auxiliar, femeile de serviciu care in fiecare zi au venit la noi cu o vorba buna, cu mopul, sa fie frumos si curat, ca sa putem lucra intr-un mediu steril, sa nu ne infectam, ca datorita dansilor noi putem vorbi azi cu dumneavoastra", a mai spus Leusteanu.
In urma incendiului din 30 octombrie, la clubul Colectiv au decedat 26 de persoane, iar pe drum spre spital a mai murit o persoana. In 13 zile de la tragedie au decedat alte 26 de persoane, numarul victimelor ajungand, joi, la 53.
Alte aproximativ 150 de persoane au fost ranite si internate in spitale din Capitala. Dintre acestea, 37 au fost transportate spre unitati sanitare din strainatate, insa opt au decedat, trei in Marea Britanie, unul in Israel, doi in Olanda, unul in drum spre Elvetia si unul in Franta. Mediafax.ro
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1245 (s) | 32 queries | Mysql time :0.004874 (s)