News Flash:

Cum prepari CEA MAI GUSTOASA FRIPTURA DE MIEL

10 Aprilie 2017
1618 Vizualizari | 0 Comentarii
friptura miel
Fara discutie piesa centrala pe masa de Paste, friptura de miel e piatra de incercare a fiecarei gospodine. Cum s-o faca mai gustoasa, cum s-o faca… unica? Ce sa-i puna ca sa-si aminteasca toata lumea de ea? Gazdele celor mai cunoscute emisiuni de gatit de la TV au acceptat sa dezvaluie pentru cititoarele noastre retetele preferate, pentru ca fiecare sa poata deveni un adevarat chef in propria casa.
Miel la cuptor
Horia Virlan, «Cireasa de pe tort», Prima TV
Ingrediente: 2 kg miel (asta inseamna cam un sfert de miel – pulpa spate sau fata, cu piept), 10-12 cartofi noi mici, 3 catei de usturoi, doua linguri de ulei de floarea- soarelui, o cana de vin rosu sec, 4 rosii medii, 3 crengute de cimbru, o lingurita de sare, o jumatate de lingurita de piper negru macinat.
Preparare: sterge bine mielul cu o carpa umeda. Zdrobeste usturoiul si amesteca- l cu condimentele, apoi cu cimbrul si cu uleiul. Spala bine cartofii noi. Incinge cuptorul la temperatura mare. Stropeste o tava cu putin ulei, apoi asaza cartofii. Unge bine sfertul de miel, de jur-imprejur, cu amestecul de usturoi si condimente, apoi asaza-l peste cartofi.
Baga-l la cuptor, la temperatura mare, timp de 20 de minute, apoi redu focul, stinge carnea cu vin si coace-o inca o ora. Taie rosiile in doua si adauga-le in tava. Continua coacerea inca 20 de minute. Verifica daca este facuta carnea si apoi scoate- o. Serveste-o cu cartofii si sosul din tava, dar si cu salata verde.
“Cea mai buna mancare este cea pe care ai invatato de la mama ori bunica, asa ca eu declar ca reteta aceasta de friptura de miel este cea mai buna, deoarece o stiu de la mama”, ne-a dezvaluit Horia Virlan.

Cotlet cu coniac
Patrizia Paglieri , «MasterChef», PRO TV
Ingrediente: 180 g cotlete de miel, 10 g menta proaspata, 30 g unt, sare, piper, 30 ml coniac, 5 grame sos brun (demiglacé).
Preparare: se condimenteaza cotletele cu sare si piper. Se pun in tigaie untul si menta tocata marunt, iar dupa ce se topeste untul, se pun cotletele. Se gatesc in jur de 3 minute pe fiecare parte. Se adauga coniacul si se flambeaza. La final se pune sosul brun.
Pulpa de miel cu os, coapta incet
Adrian Hadean, «MasterChef», PRO TV 
Ingrediente: pulpa de miel feliata (sectionata transversal, cu grosimea de 2 cm), sare grunjoasa, piper proaspat macinat, rosii cherry, frunze de menta (pot fi inlocuite cu busuioc sau oregano, dupa gustul fiecaruia), 200 ml vin alb sec, 100 ml apa.
Preparare: scoate carnea din ambalaj si las-o la aer 25 de minute, apoi presara peste ea sare si piper din belsug. Incinge o tigaie si frige pulpa 2-3 minute pe fiecare parte – este important sa se rumeneasca la exterior si in felul acesta sa capete aroma.
Pune apoi carnea intr-un vas rezistent la temperaturi mari, acoper-o cu rosii cherry si frunze de menta (sau alte ierburi). Opareste vinul, amesteca-l cu apa si toarna amestecul peste carne. Acopera vasul cu un capac sau cu folie de staniol si pune-l in cuptorul incins la 200 de grade Celsius.
Coboara temperatura la 150 de grade si lasa carnea la copt 4 ore. Indeparteaza folia si mai lasa la copt o ora, la aceeasi temperatura. “Serveste cu salata, cartofi copti sau sfecla coapta, cu sosul ramas in vas si cu rosiile cherry”, ne mai sfatuieste chef Hadean.
Maioneza rapida de casa
CITESTE SI...
Maioneza rapida de casa
Cotlet de miel in crusta de leurda
Adrian Hadean, «MasterChef», PRO TV
Ingrediente: 3 cotlete de miel, 15-20 frunze de leurda, o legatura de patrunjel, 4 linguri de ulei de masline, 3 linguri de pesmet cu granulatie mare, o lingura de parmezan ras, sare grunjoasa, piper proaspat macinat, mustar de Dijon.
Preparare: rupe frunzele de leurda si pune- le intr-un blender cu patrunjelul, uleiul de masline, pesmetul si parmezanul. Mixeaza 30-40 de secunde, pana obtii un amestec omogen, dar nu foarte fin. Presara sare si piper peste cotletele de miel. Lasa-le sa stea 10 minute, apoi frige-le cate trei minute pe fiecare parte.
Incinge cuptorul la 220 de grade Celsius (foc mare). Unge cotletele cu mustar pe fiecare parte si inveleste-le in amestecul cu leurda, presand usor cu palmele. Pune-le apoi pe hartie de copt intr-o tava sau pe gratarul din cuptor.
Tine-le in cuptor 5 minute pentru a fi gatite mediu (recomand cu caldura) sau 7-8 minute pentru a fi bine facute. “Serveste cu cartofi fierti si sotati in unt cu rozmarin. Asorteaza cu felii subtiri de capsuna, para zemoasa sau ananas, se potrivesc foarte bine cu crusta mielului!”, ne mai dezvaluie chef Hadean.
Ciolan cu ierburi
Catalin Scarlatescu, «Hell’s Kitchen – Iadul bucatarilor», Antena 1 
Ingrediente: ciolan de berbec, usturoi, cimbru si rozmarin proaspete, sare de mare, piper macinat, unt, vin.
Preparare: ciolanul (cu tot cu os) se asaza intr-o tava cu putina apa. Tava se acopera cu folie de aluminiu si se da la cuptor, la 120 de grade Celsius, timp de 3 ore si un sfert. Dupa acest timp, se scoate folia, se creste temperatura la 160 de grade si se mai lasa tava in cuptor pana se rumeneste carnea.
Se pun intr- o tigaie untul si usturoiul zdrobit, se lasa pana se aureste usturoiul, apoi se adauga ierburile rupte cu mana, sare si piper. Se amesteca bine, se pune carnea in tigaie si se rostogoleste, ca sa se imbibe cu unt si sa ia aroma ierburilor. Se pune un strop de vin alb (de preferinta chardonnay) si se lasa putin, sa se evapore alcoolul.
Pulpa de miel cu mustar
Sorin Bontea, «Hell’s Kitchen – Iadul bucatarilor», Antena 1
Ingrediente: pulpa de miel fara os, mustar de Dijon, cateva felii de paine alba toast, vin alb sec, rozmarin, patrunjel si salvie proaspete, sare, piper, 2 catei de usturoi, ulei de masline, cateva legume pentru a face un pat in tigaie – ceapa, morcov, telina.
Preparare: pulpa de miel dezosata se leaga cu sfoara si se strange ca un rulou. Se da cu sare si cu piper, apoi se pune in tigaia incinsa si se lasa doar cat sa prinda culoare – i se da fata, cum se spune, pe toate partile. Nu se pune ulei, pentru ca are deja grasime.
Se lasa carnea sa se raceasca, se unge cu mustarul de Dijon in care se pune putin vin alb, apoi se acopera cu un mix din miez de paine alba, rozmarin, salvie si patrunjel tocate marunt, usturoi tocat marunt si ulei de masline.
Asta e, de fapt, “imbracamintea” pentru ruloul de carne. Se da apoi la cuptor, la foc mic spre mediu, pe patul de legume. Sugestia chefului: “Se serveste cu salata verde si ceapa verde sau cu piure de cartofi cu usturoi ori chiar cu piure de cartofi cu trufe, daca doriti ceva mai sofisticat”.
Placinta de berbecut
Florin Dumitrescu, «Hell’s Kitchen – Iadul bucatarilor», Antena 1
Ingrediente: 1,5 kg pulpa spate de berbecut tocata, 50 ml ulei de masline, 200 g ceapa alba tocata, 450 ml vin rosu sec, doua batoane de scortisoara, aluat de foietaj (cumparat), 3 legaturi de marar, 250 g branza Roquefort sau Blue Auvergne, 25 g nucsoara, 25 g scortisoara, doua oua, 50 g miere, sare, piper.
Preparare: gateste carnea de berbecut tocata cu ceapa (in uleiul de masline) si adauga apoi batoanele de scortisoara. Acopera totul cu vin rosu si lasa la fiert pana e facuta carnea. Cand e gata, se lasa la racit si apoi se pune la frigider 24 de ore. Apoi, carnea se amesteca bine cu mararul tocat, nucsoara si scortisoara pulbere, sare si piper.
Intr-o tava unsa cu grasime (se poate folosi excesul de grasime de la carnea gatita, unt sau untura) se intinde foietajul, care se unge cu ou batut cu miere. Se adauga compozitia de carne. Se pun pe toata suprafata compozitiei bucati de branza mucegaita, apoi se acopera cu foietaj.
Repeta operatiunea – ou cu miere, carne, branza. Deasupra, ultima foaie de aluat, unsa cu ou si miere. Se baga in cuptor la 180 de grade Celsius si se lasa pana se rumeneste bine aluatul.
“Sugestia mea e sa nu mancati placinta calda, e chiar mai gustoasa a doua zi! Puteti s-o serviti cu o salata verde si un pahar de vin rosu sau puteti pune peste placinta si un sos de branza”, ne sfatuieste chef Florin Dumitrescu.
Kofta
FOA, «MasterChef», PRO TV
Ingrediente: 200 g pulpa miel, 200 g piept de miel, 200 g piept de pui, 50 g cascaval maturat (cheddar), un ardei gras, o lingurita de boia turceasca, 5 g ghimbir proaspat, o legatura de patrunjel, sare de mare, 2 catei de usturoi, bete de frigarui.
Preparare: se ia carnea (de miel si de pui) si se toaca la cutit, amestecand-o cu restul de ingrediente, tocate si ele marunt. Cascavalul se rade. Se amesteca bine pana cand se obtine consistenta dorita. Se formeaza carnea ca pentru chiftele si se asaza pe bete. Acestea se pun pe gratarul bine incins, pana se rumenesc pe toate partile.
“Reteta de Kofta este foarte potrivita dupa cateva zile de friptura clasica de miel de Paste, atunci cand dorim sa incercam ceva diferit si mai usor. Se serveste alaturi de o lipie calda si tzatziki. Va asigur ca reteta va incanta inclusiv copiii”, sustine chef FOA.
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1189 (s) | 43 queries | Mysql time :0.006258 (s)