News Flash:

Leusteanul este mai mult decat o planta aromatica. Are o puternica actiune terapeutica

14 August 2018
985 Vizualizari | 0 Comentarii
leustean

Leusteanul este nu doar o planta aromatica, ci si medicinala. Cunoscuta si apreciata din antichitate, atat in scop culinar cat si medicinal, aroma sa este inconfundabila. Are proprietati antiinflamatoare, calmeaza durerile stomacale, ajuta la sanatatea colonului, reduce balonarea si iritatia intestinala. Este, de asemenea, de ajutor in lupta cu artrita, guta si hemoroizii.

In bucataria traditionala este nelipsit, fiind folosit la supe, ciorbe, fiind cultivat de majoritatea taranilor de la sate. Este folosit si la muraturi, sosuri, salate ori diverse garnituri. Leusteanul contine vitaminele, printre altele, A si C, minerale, calciu, fier si potasiu, quercutuna, importanta pentru sanatatea inimii. Leusteanul se consuma crud, sub forma de suc, infuzie, pulbere si cataplasme.

Leusteanul are actiune antiinflamatorie, antibacteriana, antiparazitara, antivirala, antifungica, stimuleaza functia hepato-biliara,  actiune tonic-aperitiva, creste pofta de mancare, diuretica, combate steatoza ficatului, regleaza ciclul menstrual si amelioreaza dismenoreea, neurotonic, usor anticoagulant, sedativ, hipotensiv, efect expectorant in afectiuni respiratorii, antiinflamator, emolient si cicatrizant la nivelul pielii in afectiuni cutanate.

Leusteanul vindeca infectiile si dilata vasele de sange, ajutand la imbunatatirea irigarii cu sange a extremitatilor. Te scapa si de petele de pe fata daca freci zona cu frunze de leustean, iar ranile se pot vindeca folosind cataplasme cu leustean Vitamina A si zincul din compozitia sa stimuleaza cresterea si intarirea firelor de par, mentin secretia uleiului natural al scalpului, iar vitamina C il pastreza sanatos si previne caderea lui.

Sucul din frunze proaspete, care se obtine prin mixarea acestora, detoxifica si purifica sangele, iar ceaiul de leustean este eficient in tulburari digestive, scaune proaste, formare de gaze, eliminarea urinei si expectoratiilor in caz de catar bronsic. Pulberea din frunze uscate poate fi folosita atat la preparate culinare pentru aromatizare cat si pentru infuzie in scop terapeutic. Nu se foloseste in perioada sarcinii, iar cantitatile trebuie limitate in timpul alaptarii.


leusteanul antiinflamatorie antibacteriana antiparazitara
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Comentarii (0)

Introduceti comentariul dumneavoastra

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1164 (s) | 43 queries | Mysql time :0.006407 (s)