News Flash:

Cancerul de pancreas poate fi tratabil cu ajutorul unei metode inedite

12 August 2018
1013 Vizualizari | 0 Comentarii
Cancerul de pancreas

Un mic burete verde, descoperit in apele inghetate din largul statului Alaska, ar putea oferi prima arma eficienta impotriva cancerului de pancreas, o tumoare agresiva in fata careia medicina are prea putine solutii.

„Nimeni nu se uita la acest burete, spunand ca este un burete miraculos, dar el ar putea fi solutia”, afirma Bob Stone, cercetator la Centrul Stiintific de Pescuit Alaska al Agentiei Americane Oceanice si Atmosferice (NOAA). El este cel care a descoperit acest burete de marimea unei mingi de golf, botezat „Latrunculia austini”, in 2005, in cadrul unei expeditii de explorare a ecosistemelor submarine de care depinde industria pescuitului din Alaska.

Teste efectuate in laborator au indicat ca multe dintre moleculele acestui burete distrug selectiv celulele canceroase pancreatice, a explicat Mark Hamann, un cercetator de la Facultatea de Medicina a Universitatii din Carolina de Sud, in colaborare cu Fred Valeriote de la Institutul Henry Ford pentru Cancer din Detroit.

„Fara nicio indoiala aceasta este cea mai activa molecula impotriva cancerului pe care o cunoastem”, se bucura Mark Hamman. „Desi mai este inca multa treaba de facut, este vorba de prima etapa-cheie in descoperirea si procesul de creare a unui tratamemt”, a explicat el.

Cum recunoastem o boala genetica mortala

Cancerul de pancreas are o evolutie lenta ceea ce explica diagnosticul sau tardiv, care lasa putine sanse bolnavului, deoarece tratamentele devin atunci prea putin eficiente. Sansele de a supravietui cinci ani acestei tumori sunt de doar 14%, potrivit American Cancer Society. In Statele Unite, 53.670 de cazuri noi au fost diagnosticate in 2017 si peste 43.000 de oameni au murit din aceasta cauza.

Compozitia chimica a „Latrunculia austini” nu are un echivalent cunoscut si structurile complexe ale moleculelor nu seamana cu nimic din ce se gaseste pe pamant sau chiar in apele tropicale cald, afirma acesti cercetatori. Complexitatea acestei chimii se explica prin conditiile de supravietuire cu care se confrunta aceste animale marine. Buretii acestia nu se pot deplasa pentru a scapa de pradatori, astfel incat organismele au dezvoltat mecanisme chimice de aparare pentru a se proteja si pentru a se adapta la conditiile de viata extreme. „Latrunculia austini” traieste in apele reci si intunecate la adancimi cuprinse intre 70 si 220 de metri, in locuri dificil de accesat si adesea periculoase.

Cat costa cele mai importante analize de sange

Acesti mici bureti verzi, care se gasesc din abundenta in Alaska, se prind de stanci si se numara printre „cele mai dificile specii de cules”, spune Bob Stone, de la NOAA. El precizeaza ca buretii pot fi culesi fara a afecta ecosistemul sau populatia de pesti pescuiti pentru comercializare. Avand in vedere dificultatea de culegere a buretilor si munca necesara producerii unor extracte, oamenii de stiinta de la Universitatea din Hawaii incearca sa sintetizeze moleculele.

„Descoperirea acestui burete verde arata promisiunile potentialului neexplorat al oceanelor”, a subliniat  Douglas DeMaster, director al Centrul Stiintific de Pescuit Alaska al Agentiei Americane Oceanice si Atmosferice (NOAA).

sursa: Rador


celulele canceroase cancerul pancreas bureti
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1195 (s) | 32 queries | Mysql time :0.006863 (s)