News Flash:

BREAKING NEWS! Ministrul Justitiei Florin Iordache: Am adoptat proiectul privind gratierea unor pedepse

1 Februarie 2017
1096 Vizualizari | 0 Comentarii
florin iordache2
UPDATE:

Abuzul in serviciu: S-a eliminat punerea in miscare la plangerea prealabila. Cuantumul a ramas in valoare la 200 de mii de lei. Nu va fi nimeni sanctionat sub aceasta suma, dar prejudiciul se va recupera in civil

Intrebat de ce aceste proiecte s-au discutat la aceasta ora, Iordache a raspuns ca acum a fost sedinta de guvern si ca era pe odinea de zi. reporterul ii aminteste ca nu este adevarat, ca nu erau pe ordinea de zi. Iordache raspunde ferm ca numai guvernul isi stabileste prioritatile


"Am adoptat o serie de masuri care vizeaza evitarea unei hotarari pilot la CEDO si in acest sens am adoptat proiectul de lege privind gratierea unor pedepse si a unor masuri educative privative de libertate. Cel de-al doilea proiect de lege vizeaza Legea pentru completarea Legii 254/2013 privind executarea pedepselor", a declarat Florin Iordache, la Palatul Victoria.



Ordonanta de urgenta pentru modificarea si completarea Legii 296 Cod Penal si a Legii 135 Cod de procedura penala are, spune ministrul Florin Iordache, rolul de a pune in concordanta deciziile Curtii Constitutionale "care trebuiau sa fie implementate fie de catre Guvern, fie de catre Parlament", a declarat Iordache.



Iata ce modficari se aduc prin OUG la Legea nr.286/2009 privind Codul penal.



1. Articolul 297 se modifica si va avea urmatorul cuprins:



Art.297. Abuzul in serviciu

(1) Fapta functionarului public care, in exercitarea serviciului, nu indeplineste un act sau indeplineste un act contrar legii si prin aceasta cauzeaza o paguba materiala mai mare de 200.000 lei unei persoane fizice sau unei persoane juridice se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amenda.

(2) Fapta functionarului public care, in exercitarea serviciului, ingradeste exercitarea unui drept al unei persoane ori creeaza pentru aceasta o situatie de inferioritate pe temei de rasa, nationalitate, origine etnica, limba, religie, sex, orientare sexuala, apartenenta politica, avere, varsta, dizabilitate, boala cronica necontagioasa sau infectie HIV/SIDA se pedepseste de la o luna la un an sau cu amenda.

(3) Actiunea penala se pune in miscare la plangerea prealabila a persoanei vatamate."



2. Articolul 298 se abroga.



3. Alineatul (1) al articolului 301 se modifica si va avea urmatorul cuprins:



„(1) Fapta functionarului public care, in exercitarea atributiilor de serviciu, a indeplinit un act ori a participat la luarea unei decizii prin care s-au obtinut, direct sau indirect, foloase patrimoniale necuvenite, pentru sine, pentru sotul sau, pentru o ruda ori pentru un afin pana la gradul II inclusiv se pedepseste cu inchisoarea de la unu la 5 ani si interzicerea exercitarii dreptului de a ocupa o functie publica."



4. Alineatul (1) al articolului 308 se modifica si va avea urmatorul cuprins:



„(1) Dispozitiile art. 289 - 292, 295, 297, 299, 300 si 304 privitoare la functionarii publici se aplica in mod corespunzator si faptelor savarsite de catre sau in legatura cu persoanele care exercita, permanent ori temporar, cu sau fara o remuneratie, o insarcinare de orice natura in serviciul unei persoane fizice dintre cele prevazute la art. 175 alin. (2) ori in cadrul oricarei persoane juridice."



5. Alineatul (1) al articolului 336 se modifica si va avea urmatorul cuprins:



„Art.336 - (1) Conducerea pe drumurile publice a unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea detinerii permisului de conducere de catre o persoana care are o imbibatie alcoolica de peste 0,80 g/l alcool pur in sange se pedepseste cu inchisoare de la unu la 5 ani sau cu amenda."



6. Dupa articolul 336 se introduce un nou articol, articolul 3361,cu urmatorul cuprins:



Art.3361. Consumul de alcool sau de alte substante ulterior producerii unui accident de circulatie

(1) Fapta conducatorului unui vehicul sau a instructorului auto, aflat in procesul de instruire, ori a examinatorului autoritatii competente, aflat in timpul desfasurarii probelor practice ale examenului pentru obtinerea permisului de conducere, de a consuma alcool, produse ori substante stupefiante sau medicamente cu efecte similare acestora, dupa producerea unui accident de circulatie care a avut ca rezultat uciderea sau vatamarea integritatii corporale ori a sanatatii uneia sau mai multor persoane, pana la recoltarea probelor biologice, se pedepseste cu inchisoare de la unu la 5 ani.

(2) Nu constituie infractiune consumul de medicamente cu efecte similare produselor sau substantelor stupefiante, dupa producerea accidentului de circulatie si pana la sosirea politiei la fata locului, daca acestea sunt administrate de personal medical autorizat, in cazul in care acestea sunt impuse de starea de sanatate sau de vatamarea corporala a conducatorului auto."



Art. II. - Legea nr. 135/2010 privind Codul de procedura penala, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 486 din 5 iulie 2010, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:



1. Alineatul (5) al articolului 25 se modifica si va avea urmatorul cuprins:



„(5) In caz de achitare a inculpatului sau de incetare a procesului penal, in baza art. 16 alin. (1) lit. b) teza intai, lit. e), f)- cu exceptia prescriptiei, i) si j), in caz de incetare a procesului penal ca urmare a retragerii plangerii prealabile, precum si in cazul prevazut de art. 486 alin. (2), instanta lasa nesolutionata actiunea civila."



2. Alineatul (2) al articolului 2151 se modifica si va avea urmatorul cuprins:



„(2) In cursul urmaririi penale, controlul judiciar poate fi prelungit de catre procuror, prin ordonanta, daca se mentin temeiurile care au determinat luarea masurii sau au aparut temeiuri noi care sa justifice prelungirea acestuia, fiecare prelungire neputand sa depaseasca 60 de zile. Prevederile art.212 alin.(1) si (3) se aplica in mod corespunzator."



3. La articolul 290 se introduce un alineat nou, alin. (3), cu urmatorul cuprins:



„(3) Denuntul se depune la organul de urmarire penala competent in termen de 6 luni de la data savarsirii faptei prevazute de legea penala, sub sanctiunea lipsirii acestuia de efectele juridice prevazute de lege care conduc la inlaturarea raspunderii penale."



4. La art. 557 dupa alineatul (1) se introduce un alineat nou, alin. (11), cu urmatorul cuprins:



„(11) Odata cu inmanarea mandatului de executare, persoanei condamnate i se aduce la cunostinta, sub semnatura, in scris, dreptul prevazut de art. 466 alin. (1) iar in cazul in care persoana nu poate ori refuza sa semneze, se va incheia un proces-verbal".



Art. III – (1) Legea nr.286/2009 privind Codul penal, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr.510 din 24 iulie 2009, cu modificarile si completarile ulterioare, inclusiv cu cele aduse prin prezenta ordonanta de urgenta, se va republica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, dupa aprobarea acesteia prin lege.

(2) Legea nr. 135/2010 privind Codul de procedura penala, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr.486 din 15 iulie 2010, cu modificarile si completarile ulterioare, inclusiv cu cele aduse prin prezenta ordonanta de urgenta, se va republica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, dupa aprobarea acesteia prin lege.





Stirea initiala:

Ministrul
 Justitiei Florin Iordache spune ca s-a aprobat proiectul privind gratierea unor pedepse si ca se va pune acentul pe recuperarea prejudiciilor.

A doua masura aprobata vizeaza regimul de executare al pedepselor.

A treia masura vizeaza construirea a trei penitenciare noi.

Al treilea proiect aprobat vizeaza modificarea OUG pentru articolul 296 penal si articolul 135 Cod de procedura penala. 
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1246 (s) | 32 queries | Mysql time :0.005061 (s)