News Flash:

Ti-a albit parul prematur? Ce boli grave poate ascunde acest lucru

18 Iulie 2018
771 Vizualizari | 0 Comentarii
alb

Odata cu inaintarea in varsta albirea parului este un proces inevitabil. Insa, acest aspect nu tine doar de mostenirea genetica!

Din nefericire, exista si persoane care experimenteaza albirea parului inainte de a implini 35 de ani, altele chiar la varsta adolescentei, fenomen ce poarta denumirea de „albire prematura”.

Albirea prematura a parului poate avea cauze genetice, dar poate fi provocata si de unele accidente traumatizante, socuri precum pierderea unei persoane dragi. Studiile recente au demonstrat insa ca albirea prematura a parului reprezinta si semnul existentei unor afectiuni in organism, printre care si scaderea densitatii osoase.

Deficienta de cupru din organism poate fi unul dintre factorii care cauzeaza cel mai des albirea precoce a parului fiindca aceasta substanta influenteaza in mod direct productia de melanina.
Unele cercetari arata ca albirea prematura a parului poate fi cauzata de griji, de stres in doze mari si de socuri emotionale, desi studiile nu sunt suta la suta concludente in aceasta directie; o posibila explicatie ar fi ca stresul favorizeaza epuizarea rezervelor de vitamina B din organism (complexul de vitamine B din dieta zilnica este indispensabil pentru un par frumos).

In urma unui soc, albirea parului se poate produce in cateva ore sau zile. Acest fenomen se explica prin descarcarea de adrenalina in circulatia sanguina, care ajunge la nivelul vaselor de sange ce iriga firul de par. Vasele sunt contractate, oprind hranirea parului.

In plus, investigatiile arata ca foliculul de par este afectat si de stresul oxidativ, acelasi cauzat de expunerea la fumul de tigara, la poluare si la radiatiile ultraviolete. Stresul cronic, carenta de antioxidanti, vopsirea repetata cu produse intesate de chimicale toate acestea conduc, intr-un fel sau altul, la incaruntirea prematura a parului.

Albirea prematura a parului se poate instala si din alte motive, cel mai adesea din cauze genetice ori pe fondul unor boli autoimune, afectiuni si traume ale scalpului (sinuzita, raceala cronica, vitiligo, anemie, carenta de vitamina B12, lipsa de iod, de zinc ori de fier din organism).
Cum poti preintampina albirea prematura a parului
De vreme ce parul nu poate fi hranit pe cale externa, pentru ca acesta sa fie sanatos si sa-si pastreze culoarea pana aproape de varsta senectutii, este necesar sa adopti o alimentatie bogata in nutrienti, sa cureti scalpul si sa iti ingrijesti parul cu grija si delicatete.
La fel de eficient pentru mentinerea sanatatii foliculilor de par si a oxigenarii scalpului este masajul acestuia din urma, pe care il poti practica stand in pozitie culcata (crestetul mai jos decat inima, pentru a facilita si irigarea cu sange a scalpului). Poatenustiai.ro

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1231 (s) | 32 queries | Mysql time :0.004772 (s)