News Flash:

Sorin Rosca Stanescu: Dovada loviturii de stat

23 August 2016
1578 Vizualizari | 0 Comentarii
rosca stanescu
A venit dupa 72 de ani. Timp de 72 de ani, un document cheie a stat ascuns in arhivele Securitatii. Este un interviu, oprit de la publicare de catre Iuliu Maniu, dat de Corneliu Coposu in 1945. Atunci cand cel care s-a aflat in epicentrul evenimentelor avea inca lucrurile extrem de proaspete in memorie. O memorie, de altfel, prodigioasa. Detaliile oferite atunci de Coposu si ramase in sertar pana azi demonstreaza, fara dubiu – daca mai era nevoie –, ca, la 23 august 1944, a avut loc o lovitura de stat. Despre care comunistii au aflat la scurt timp dupa ce s-a produs. De la radio. Generatii intregi au fost prostite.
 

Inca din 1941, dupa cum relateaza Corneliu Coposu, a existat o intelegere intre taranisti si liberali. Maniu si Bratianu au batut palma pentru revenirea romanilor la alianta lor traditionala. Cea care ne lega de Marea Britanie si Statele Unite. Si nu numai ca s-au inteles cum trebuie sa actioneze, dar au purtat negocieri incununate de succes si cu reprezentantii celor doua state. Care au obtinut acordul guvernului lor. In ce au constat aceste intelegeri?
 

Guvernele Statelor Unite si Marii Britanii au recunoscut, in 1941, dreptul istoric al Romaniei asupra Transilvaniei si s-au angajat in sensul restituirii acestui teritoriu. Nu acelasi lucru s-a intamplat in privinta Basarabiei si Bucovinei unde, in ciudaacordului de la Casablanca, cele doua puteri nu s-au angajat, in mod ferm, sa transeze litigiul impotriva Romaniei. Motivul este ca se aflau intr-o alianta cu Uniunea Sovietica. Astfel incat solutionarea litigiului urma sa aiba loc dupa incheierea razboiului, in functie de prestatia Romaniei. Motiv pentru care, nici astazi, Basarabia si Bucovina nu au revenit patriei mama. In ceea ce priveste Cadrilaterul, Statele Unite si Marea Britanie au fost categorice in 1941. Provincia nu mai urma, dupa razboi, sub nicio forma, sa revina Romaniei. In contrapartida, cele doua partide istorice s-au angajat in mod ferm fie sa il determine pe maresalul Antonescu sa intoarca armele, fie sa il rastoarne pe acesta, daca altfel nu puteam reintra in tabara aliatilor.
 

Nu este vorba pur si simplu de o intelegere verbala parafata de acordul Statelor Unite si al Marii Britanii. Cele doua puteri urmau sa asigure si au si asigurat o intreaga logistica a loviturii de stat. Aparate de transmisie, legaturi directe ale celor doua capitale cu initiatorii loviturii de stat, respectiv reprezentantii taranistilor si liberalilor, si chiar trimiterea unor agenti ai serviciilor secrete britanice pentru a actiona pe teritoriul Romaniei.

Partidul Comunist a fost exclus de la aceste negocieri. El a fost cooptat abia dupa ce Antonescu, somat de mai multe ori, a refuzat sa ordone oprirea ostilitatilor in est si declansarea unei ofensive impotriva Germaniei. Practic, comunistii au aparut la scurt timp dupa comunicatul pentru tara rostit de Majestatea Sa Regele Mihai.
 

In rest, avem de-a face cu o istorie total falsificata. Aproape trei generatii de romani au fost intoxicate cu teza unei pretinse revolutii politice, sociale si militare care, la 23 august 1944, ar fi fost initiata de Partidul Comunist. De fapt, Partidul Comunist a intrat in istorie pe val. Sovieticii aveau nevoie de Coloana a cincea in Romania. Pentru a urma ceea ce a urmat.
 

Astazi, dupa 72 de ani, prin stradania unui om de stiinta, istoricul Marin Pop, vede pentru prima data lumina tiparului si a retelelor electronice acest document de exceptie, amplul interviu cenzurat de Maniu – din motive de conjunctura pe care le putem intelege – in 1945 si apoi tinut la sertar de Securitate. Si oare cat timp va mai trece pana cand vom afla adevarul si despre lovitura de stat din decembrie 1989?

securitatii iuliu maniu corneliu coposu partidul comunist
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1227 (s) | 32 queries | Mysql time :0.005056 (s)