News Flash:

Serbia si Bosnia se asteapta la noi cresteri ale nivelului apelor si evalueaza pagubele inundatiilor

21 Mai 2014
629 Vizualizari | 0 Comentarii
Autoritatile din Serbia si Bosnia se asteapta miercuri la o noua crestere a nivelului apelor raului Sava si incep sa evalueze amploarea pagubelor provocate de cele mai grave inundatii din ultimii ani, care au afectat peste 1,6 milioane de persoane si au provocat 49 de morti.
In Serbia, mobilizarea este maxima pentru consolidarea digurilor din orasele traversate de raul Sava, al carui nivel este inca ridicat.
"Ne asteptam la noi cresteri ale nivelului apelor miercuri si vineri. Daca vom trece cu bine peste aceste moment, vom putea spune ca am protejat Belgradul", a declarat primarul capitalei sarbe, Sinisa Mali.
Situatia era in schimb mai dificla in nord-estul Bosniei, in special in apropiere de Orasje, oras unde voluntarii si echipele de salvare au ridicat un zid din saci de nisip pe o distanta de sase kilometri de-a lungul raului Sava.
"Raul Sava reprezinta in continuare o amenintare. Amploarea pagubelor este atat de ridicata incat regiunea va avea nevoie de zece ani pentru a se reface", a declarat Blaz Zuparici, reprezentant al muncipalitatii din Orasje.
Numeroase sare din apropiere de Orasje se afla sub ase, in special Kopanica, unde, potrivit imaginilor difuzate de televeziunea nationala, se mai vad doar acoperisurile caselor.
Pagube de miliarde de euro in regiunile afectate
Intre timp, in orasele in care apa s-a retras, autoritatile au inceput operatiunile de curatare si dezinfectare, pentru e preveni eventuale epidemii.
In Bosnia si in Serbia, cadavrele a zeci de animale se afla in descompunere.
"Trebuie sa actionam cu promptitudine pentru evitarea unei catastrofe mai grave, inclusiv aparitia unor epidemii", a afirmat ministrul sarb al Sanatatii.
Primele estimari ale pagubelor in Serbia arata ca pierderile depasesc cu mult pragul de 0,6 la suta din PIB stabilit de UE pentru deblocarea fondurilor de urgenta in astfel de cazuri.
Premierul sarb Aleksandar Vucici a declarat ca unii experti au evaluat pagubele la un miliard de euro.
Ministrul pentru Infrastructura, Zorana Mihajlovici, a precizat ca 3.500 de kilometri de drumuri din Serbia au fost devastate de inundatii.
In Bosnia, pagubele sunt estimate, de asemenea, la milioane de euro.
Intre timp, situatia umanitara ramane ingrijoratoare in regiunile afectate de inundatii.
In Bosnia, unde un sfert dintre cei 3,8 milioane de locuitori sunt afectati de inundatii, peste 100.000 de persoane au fost evacuate.
Peste 30.000 de sinistrati au fost evacuati in regiunile afectate de inundatii in Serbia, iar aproximativ 15.000 in Croatia.
Ajutorul umanitar international continua sa soseasca in cele doua tari, unde aproape 400 de echipe de interventie din statele membre UE participa la operatiunile de ajutor pentru sinistrati.
La Belgrad, comisarul european pentru ajutor umanitar, Kristalina Georgieva, a asigurat ca Uniunea Europeana este pregatita pentru "deblocarea fondurilor necesare nevoilor umanitare imediate" din Serbia. Mediafax.ro
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1320 (s) | 34 queries | Mysql time :0.032643 (s)