News Flash:

Reactii dupa ce Timisoara a devenit Capitala Europeana a Culturii 2021

19 Septembrie 2016
1405 Vizualizari | 0 Comentarii
timisoara0
Primele reactii nu au intarziat nici ele sa apara, presedintele Klaus Iohannis numarandu-se printre cei care au transmis mesaje despre reusita Timisoarei.
„Felicitari, Timisoara! Succes! Baia Mare merge mai departe”. Acesta a fost mesajul scurt pe care echipa Baia Mare 2021 l-a postat pe Facebook.
Clujenii au transmis si ei felicitari orasului de pe Bega.

„Felicitari Timisoara! Capitala Europeana a Culturii in 2021 va fi Timisoara! Juriul european a desemnat astazi Timisoara drept propunerea Romaniei pentru titlul de Capitala Europeana a Culturii in 2021. (…) Asociatia Cluj-Napoca 2021 Capitala Europeana a Culturii, cea care a coordonat programul cultural si strategia municipiului Cluj-Napoca in aceasta competitie, transmite sincere felicitari echipei Timisoarei si celorlalte echipe finaliste. (…) Cluj-Napoca este astazi o comunitate care se intelege mai bine pe sine, o comunitate constienta de problemele pe care le are, dar constienta ca poate oferi si solutiile la aceste probleme. La capatul a sase ani de efort constant am reusit sa inchegam un proiect cultural unic, de care suntem mandri, o identitate culturala a unui oras care si-a inceput parcursul spre o dimensiune europeana, abordata extrem de curajos prin «zgandarirea» unor rani nevindecate, dar aflate in curs de vindecare. Asociatia Cluj-Napoca 2021 Capitala Europeana a Culturii multumeste tuturor prietenilor, colaboratorilor si sustinatorilor sai pentru pasiunea si dedicarea depuse in numele unui scop comun. Suntem incantati de felul in care comunitatile Clujului au reactionat la presiunea pe care aceasta competitie a adus-o cu sine si de rezultatul final al colaborarii lor, o strategie sanatoasa de dezvoltare urbana si personala prin intermediul culturii, pe care toate aceste comunitati si-au asumat-o voluntar si au inceput sa o aplice”, au scris pe Facebook reprezentantii echipei Cluj-Napoca 2021.
Postarea de pe reteaua de socializare a continut si un mesaj din partea lui Florin Morosanu, presedintele Asociatiei Cluj-Napoca 2021 Capitala Culturala.
„Felicitari in primul rand castigatorilor! A fost o onoare pentru mine sa fiu implicat in acest proiect pentru o perioada atat de lunga. Sunt foarte multe persoane carora doresc sa le multumesc pentru sustinerea si increderea acordate neconditionat unui proiect care deja a schimbat in cei sase ani profilul cultural al orasului”, a transmis Florin Morosanu, presedintele Asociatiei Cluj-Napoca 2021 Capitala Europeana a Culturii”, a spus Morosanu.
De asemenea, pe pagina Cluj-Napoca 2021 a fost inclus si mesajul primarului Clujului, Emil Boc.
„Multumesc comunitatii clujene pentru implicarea si sustinerea proiectului nostru cultural. Doresc sa-i asigur ca munca lor nu va fi abanadonata si proiectul Asociatiei va merge mai departe, chiar daca titlul a plecat azi in alta parte” a spus Boc.
Un mesaj de incurajare a venit si din partea echipei Bucuresti 2021.
„Bucurestiul saluta Timisoara 2021 – Capitala Europeana a Culturii! Povestea orasului (in)vizibil nu se opreste, insa aici. Impreuna am pus Bucurestiul in miscare, si vom continua sa punem in aplicare ce ne-am propus”, a fost scris in postarea de pe Facebook a Bucuresti 2021.
De asemenea, primarul capitalei, Gabriela Firea, a transmis, tot prin intermediul retelei de socializare, cateva cuvinte despre decizia juriului. Aceasta sustine ca se astepta ca Bucurestiul sa nu obtina titlul, dar nu a dorit sa spuna acest lucru inainte de anuntul oficial.
„Am fost de la inceput constienta ca Bucurestiul nu are prima sansa in aceasta competitie pentru titlul de Capitala Europeana pentru anul 2021. Daca va uitati la orasele care au purtat acest titlul in ultimul deceniu, dar si mai in spate, veti vedea ca foarte putine dintre castigatoare erau si capitale administrative in statele pe care le reprezentau. Evident, strategia Uniunii Europene in aceasta chestiune este de a sprijini anumite regiuni mai dezavantajate sa intre in circuitul cultural european. Deci era evident ca prima optiune a celor care analizeaza astfel de dosare e spre orasele mai mici, care nu au avantajele pe care le are Bucurestiul in ceea ce priveste infrastructura, programele culturale sau potentialul turistic. Acesta e motivul pentru care, de la bun inceput, Bucurestiul nu a plecat cu prima sansa in aceasta competitie. Nu am vrut sa spun toate aceste lucruri inainte, pentru ca nu am dorit sa ii descurajez pe cei care au facut parte din echipa care a muncit in acest proiect si carora vreau sa le multumesc pentru tot efortul depus. Asadar, decizia nu ne surprinde si nici nu ne intristeaza. Pentru ca pana la urma, scopul nu este neaparat de a castiga titlul in sine, desi e important si acest lucru. Dar mai important cred ca este parcursul, competitia in sine. Pentru ca fiecare oras participant, isi construieste o strategie culturala pe termen lung, planifica anumite activitati culturale pentru locuitori si face actiuni concrete pentru sprijinirea diversitatii culturale. Bucurestiul deja a facut acest lucru. Avem o strategie culturala, ceea ce nu aveam inainte. Avem un program coerent de activitati culturale, ceea ce nu aveam inainte, avem o viziune mult mai clara de a duce fenomenul cultural mai aproape ce cetateni, de a stimula activitatile culturale si de a dezvolta infrastructura culturala in cartiere, nu doar in zona centrala. Toate acestea sunt acumulari care ne raman dupa aceasta competitie. Prin urmare, chiar daca nu am luat titlul de Capitala Culturala Europeana, consider ca bucurestenii sunt castigatori, pentru ca ei au castigat tot ce am facut pana acum in acest proiect. Nu ne vom opri aici. Am anuntat deja ca voi creste bugetul alocat de Primaria Generala pentru activitatile culturale si veti vedea ca roadele muncii noastre in aceasta candidatura se vor vedea foarte curand. Felicit orasul Timisoara care va detine din partea Romaniei titlul de Capitala Europeana pentru anul 2021. Este un succes care trebuie apreciat”, a scris Firea.
Nu in ultimul rand, presedintele Romaniei, Klaus Iohannis a felicitat Timisoara pentru victoria de vineri, 16 septembrie, scrie tion.ro.
„Felicitari Timisoarei pentru reusita! Sa castigi titlul de Capitala Culturala Europeana 2021 inseamna multa munca, vointa si dedicatie din partea autoritatilor si a intregii comunitati deopotriva. Imi aduc aminte cu drag de experienta Sibiului in 2007. A fost un an de triumf, iar cel mai important este ca Sibiul a ramas pe marea scena culturala a Europei si continua sa atraga noi si noi vizitatori. Timisoara este pentru mine un oras al libertatii, al tineretii, al amintirilor despre cazarma, despre anul 1989, cand, urmand exemplul timisorenilor, am iesit si eu in strada. Este un loc al multiculturalitatii si al deschiderii catre nou, in care diversitatea are farmecul sau aparte. Ma bucur nespus de mult ca „Orasul luminilor” va face Romania sa straluceasca si mai mult peste hotare!”, a spus presedintele.
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1210 (s) | 32 queries | Mysql time :0.006558 (s)