News Flash:

Cum ne afecteaza sanatatea trecerea la ora de iarna

27 Octombrie 2014
691 Vizualizari | 0 Comentarii

România a trecut la ora oficială de iarnă. Ceasul s-a dat înapoi, astfel că ora 04:00 a devenit ora 03:00.

Trecerea la ora de iarnă se face în fiecare an în ultima duminică a lunii octombrie, iar revenirea la ora de vară se produce în ultima duminică din martie, când ceasul este dat înainte cu o oră.

Efectele pe care le are asupra sănătăţii această schimbare

În general, trecerea de la ora de vară la ora de iarnă nu ridică mari probleme, însă pot să apară diverse stări până când organismul se adaptează la această schimbare. "Pentru organism, orice schimbare este un factor stresor. Trecerea în sine la ora de iarnă este un efort cu care organismul se poate adapta relativ uşor, însă acest lucru depinde şi de particularităţile fizice şi psihice ale fiecărui organism în parte. În cele mai multe cazuri sunt necesare câteva zile pentru adaptare", ne spune Lena Rusti, psihoterapeut la Clinica Mentarex.

Astfel că în aceste câteva zile de adaptare a organismului la această schimbare unele persoane pot să se confruntă cu simptome precum:

1. O stare permanentă de oboseală şi lipsa de energie
2. Stări de depresie
3. Somnolenţă în timpul zilei
4. O stare mai accentuată de anxietate şi stres
5. Îţi dă peste cap toată rutina zilnică, lucru care poate să fie agasant pentru o persoană meticuloasă.

Prima menţionare legată de această idee de schimbare a orelor apare în anul 1784 şi a fost făcută de Benjamin Franklin. Însă, abia în timpul Primului Război Mondial a fost implementată, după ce în anul 1895 a fost propusă de George Vernon Hudson. Primul oraş din lume care a folosit acest sistem a fost Brandon din Manitoba, Canada, trecând la ora de vară pe 17 aprilie 1916.


lena rusti benjamin franklin
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.0931 (s) | 23 queries | Mysql time :0.034056 (s)