News Flash:

Cristoiu: Gata! PSD a salvat-o a doua oara pe Codruta Kovesi!

11 Octombrie 2016
1248 Vizualizari | 0 Comentarii
cristoiu
"Motto: Cu 90 de voturi Pentru, 12 Contra si 6 Abtineri, Senatul a votat luni, 10 octombrie 2016, Raportul Comisiei de invatamint conduse de lidera PSD Ecaterina Andronescu se respinge cererea de reexaminare trimisa de Klaus Iohannis astfel incit acuzatiile de plagiat in cazul tezelor de doctorat nu vor mai fi verificate de CNATDCU.

Asa cum am mai scris, verdictul de neplagiat in cazul Codruta Kovesia fost urmarea unui mis-mas la nivel inalt in vara lui 2012.

Albirea sefei DNA, la vremea respectiva sefa Parchetului General, s-a facut de catre PSD, mai precis de manevrele prin care PSD a trecut, la verificarea plagiatelor,  de la un organism pe care nu-l controla – CNATDCU – la un organism – CNE, pe care-l controla in intregime.

Prin votul din Senat,  PSD  salvat-o  pe Codruta Kovesi de la un verdict de plagiat.

Si tot prin manevre tinind de trecerea verificarii de la un organism la altul.

Cum a  fost scoasa Codruta Kovesi de catre PSD din ghearele CNATDCU

Sa ma explic:

In Evenimentul zilei am scris sub titlul O noua enigma postdecembrista. In 2012, CNE – un organism PSD-izat – o albeste pe Codruta Kovesi, omul lui Traian Basescu ca initial sesizarea privind plagiatul a ajuns la CNATDCU.

Pe 29 iunie 2012, sfidind OM din 28 iunie 2012 prin care ministrul PSD-ist, Liviu Pop, ia dreptul CNATDCU de a judeca plagiatele la doctorat, membrii organismului se intrunesc in sedinta publica pentru a discuta cazurile de plagiat in cazurile Codruta Kovesi si Victor Ponta. In cazul lui Victor Ponta, verdictul e Plagiat. In cazul Codruta Kovesi, verdictul se amina pe motiv ca n-au venit de la Timisoara documentele cerute.  

Prin ordinul din 28 iunie 2012, verificarile trec la CNE.

Asadar, CNE urmeaza s-o verifice pe Codruta Kovesi.

Prin manevrele PSD, Codruta Kovesi e salvata.

Organismul, cu o componenta complet PSD-izata prin O. M. din 8 iunie 2012, o albeste pe Codruta Kovesi, conform Hotaririi  din 5 septembrie 2012.

Acelasi CNE il albeste (partial) si pe Ioan Mang, prin Hotarirea luata tot in 5 septembrie 2012 si pe Gabriel Oprea, prin Hotarirea din 8 iulie 2015, Raport final nr. 2164.

CNE, in componenta stabilita prin O. M. din 8 iunie 2012 si confirmata prin O. M.  din 26 iulie 2012, judeca toate cazurile de plagiat  din iunie 2012 pina in decembrie 2016.

Lucrurile se vor schimba radical la finele lui 2016.

Miercuri, 25 noiembrie 2015, site-ul Pressone dezvaluie, sub semnatura Emiliei Sercan, ca 250 de pagini din cele 390 ale tezei de doctorat a ministrului de Interne, Petre Toba, „sint plagiate ad litteram”.

Reactia Guvernului e rapida.

Joi,  26 noiembrie 2015, Ministerul Educatiei anunta o masura concreta:

„Consiliul National de Etica al Ministerului Educatiei va analiza cazul privind posibilul plagiat al lui Petre Toba in sedinta din 11 decembrie, indiferent daca, pina atunci va fi primita sau nu o sesizare in acest sens.”

Divizia Presa face pe dracu-n patru pentru a dovedi ca Codruta Kovesi e fecioara

Parea ca lucrurile isi vor urma cursul normal, cel constatat din iunie 2012 pina acum:

CNE se intruneste pe 11 decembrie 2015 sa discute cazul.

Vineri, 27 noiembrie 2015, site-ul Hotnews, condus de Dan Tapalaga, declanseaza,  sub titlul Soarta ministrului Petre Toba – decisa de acelasi Consiliu de Etica ce i-a spalat de plagiat pe Ponta si Oprea, o campanie de o rara violenta pentru desfiintarea CNE.

Citez:

„Plagiatul lui Petre Toba intra saptamina viitoare in analiza Consiliului National de Etica. In verdictul acestuia, Guvernul Ciolos si-a incredintat decizia de a-l da sau nu pe ministrul de Interne afara din Executiv. Din cine este insa format Consiliul National de Etica? Din aceiasi membri care au spus ca Victor Ponta si Gabriel Oprea NU au plagiat (…)”.

Hotnews trece apoi la contestarea membrilor CNE, pe motiv ca i-au albit pe Victor Ponta si pe Gabriel Oprea: Vergil Muraru, Constantin Ciutacu, Doru Vladimir Puscasu, Florin Ionescu, Petru Andea, Victor Stoica, Nicolae Burnete, Luca Iamandi.

Nimic despre albirea Codrutei Kovesi.

In cazurile Victor Ponta, Gabriel Oprea, CNE a  actionat ca un organism politizat,  alcatuit din terchea- berchea, in care nu trebuie sa ai  incredere, in timp ce in cazul Codrutei Kovesi, se intelege, acelasi organism e corectitudinea intruchipata.

Evident, un asemenea organism nu poate da un verdict corect in cazul Petre Toba.

Campania capata note spectaculoase.

I se alatura evident, si Ziare.com, alt site al Diviziei Presa. 

Se desfiinteaza CNE, reapare CNATDCU!

Joi, 3 decembrie 2015, Adrian Curaj anunta in cadrul unei conferinte de presa extraordinare desfiintarea CNE:

„Am decis sa revoc Consiliul National de Etica. Azi vom semna ordinul in acest sens. Am in vedere crearea, in cel mai scurt timp, a unui cadru normativ clar, coerent, privind doctoratul in Romania. ”

Noul organism va fi infiintat prin Ordonanta  de Urgenta nr. 4 din 2 martie 2016 privind modificarea si completarea Legii educatiei nationale nr. 1/2011, publicata in MO din 10 martie 2016.

Prin articolul 1, verificarea sesizarilor de plagiat trece la CNATDCU.

Dupa aparitia OU in Monitorul oficial noul organism rediscuta verdictele in cazul Victor Ponta si Gabriel Oprea ca urmare a unor sesizari.

Verdictul in cazul Codruta Kovesi nu e sesizat de nimeni.

Acelasi organism decide ca Petre Toba a plagiat.

Potrivit procedurilor, OU ajunge la Parlament pentru a deveni Lege prin adoptare.

Pe 6 aprilie 2016, OG e adoptata de Camera Deputatilor cu amendamente. Ele nu vizeaza insa scoaterea CNATDCU din joc in favoarea Universitatilor.

Pe 7 aprilie 2016 Proiectul ajunge la Senat.

Mersul Legii e rapid la Senat:

Pe 11 aprilie 2016 Proiectul e prezentat Biroului Permanent al Senatului. De aici e trimis la comisia de Invatamint condusa de Ecaterina Andronescu. Pe 26 aprilie 2016, Comisia de Invatamint depune Raportul. Acesta e Favorabil, dar cu amendamente. Cel mai important si, evident, cel mai discutat, ramine Amendamentul prin care sesizarile de plagiat in cazul tezelor de doctorat nu vor mai fi verificate de CNATCDU, ca in O.U., ci de universitatile care au acordat titlurile.

Pe drept cuvint, Presa de toate culorile se napusteste asupra acestui amendament  in care se vede clar intentia de a curma Procesul de verificare a sutelor de diplome de doctori date demnitarilor si functionarilor sub semnul Bolii numite Diplomania.

Pe 9 mai 2016, dupa ratarea dezbaterii de pe 3 mai 2016, Proiectul de Lege e aprobat de Senat, cu amendamente cu tot.

Trimis la promulgare pe 12 mai 2016, Proiectul e retrimis la reexaminare de Klaus Iohannis pe 31 mai 2016, sub presiunea unui Scandal public.

Printre altele, Cererea de reexaminare se refera la amendamentul privind verificarea plagiatelor. Presedintele crede ca e prea devreme sa dam universitatilor drept de a  judeca tezele de doctorat emise tocmai de ele:

„Interventiile legislative mentionate au drept scop descentralizarea deciziei cu privire la emiterea si retragerea titlului de doctor, precum si acordarea calitatii de conducator de doctorat prin responsabilizarea universitatilor in procedura de acordare/retragere a titlului de doctor, precum si in procedura de abilitare. (…) Solutia legislativa propusa este greu de inteles si in contextul in care, pe de o parte, nu a fost  realizata pina in prezent acreditarea scolilor doctorale in conditiile Legii nr. 1/2011, iar pe de alta parte este afectat semnificativ controlul public asupra calitatii si transparentei procedurilor utilizate de institutiile organizatoare de studii universitare de doctorat. In lipsa certificarii calitatii scolilor doctorale existente in Romania, apreciem ca aceasta descentralizare simultana a deciziei privind acordarea si retragerea titlurilor de doctor si a procesului de abilitare nu confera premise clare si sigure pentru asigurarea performantei si recunoasterii scolilor doctorale la nivel national si international.”

Mult mai important, presedintele observa o alta mare deficienta a legii adoptate de Senat:

„Semnalam ca Legea pentru aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 4/2016 privind modificrea si completarea Legii educatiei nationale nr. 1/2011 nu clarifica situatia tezelor de doctorat aflate in prezent spre analiza la CNATDCU si nici pe cea a candidatilor care au sustinut teza, insa nu li s-a acordat inca titlul prin ordin al ministrului educatiei, motiv pentru care consideram ca se impune introducerea unor dispozitii tranzitorii”.

De exemplu, daca Legea va fi aprobata de Senat, se pune intrebarea
Ce se intimpla cu verificarea sesizarii de plagiat in cazul Codruta Kovesi.

Data fiind experienta de pina acum, acolo unde Legea tace, intervin aranjamentele:

Verificarea va fi trimisa la universitatea de Vest, la Scoala doctorala condusa de Viorel Pasca.

Pe 20 septembrie 2016, Plenul Camerei Deputatilor, Camera sesizata de Presedinte, ia in dezbatere Cererea de reexaminare.

Nu se intruneste majoritatea calificata pentru adoptari.

Cererea merge la Senat, Camera Decizionala.

Pe 6 octombrie 2016, Comisia pentru invatamint, condusa de Ecaterina Andronescu, depune Raportul cu numarul 171.

Raportul respinge Cererea de reexaminare. Legea e propusa spre votare in forma iesita din Senat cu amendamentele in favoarea plagiatorilor.  

Senatul e Camera decizionala.

Plenul Senatului a dezbatut cererea de reexaminare.

Legea nr. 2017 a fost votata.

Presedintele o poate trimite la CCR.

Greu de crezut.

N-are  nici un motiv de neconstitutionalitate.

Ea va fi publicata in Monitorul Oficial.

Si in acel moment, Codruta Kovesi e salvata.

Verificarea trebuie trimisa de CNATCDU la Scoala doctorala de la Timisoara condusa de Viorel Vasca, conducatorul de doctorat al Codrutei Kovesi.

Care Scoala a proclamat deja ca Codruta Kovesi n-a plagiat.

Gata! PSD a salvat-o  a doua oara pe Codruta Kovesi", incheie jurnalistul Ion Cristoiu. 

neplagiat codruta kovesi cnatdcu plagiat
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1182 (s) | 43 queries | Mysql time :0.007110 (s)