News Flash:

Consiliul Judetean Hunedoara ar putea prelua Cetatile dacice din Muntii Orastiei

19 Octombrie 2016
1271 Vizualizari | 0 Comentarii
cetati dacice
Toate cetatile dacice din Muntii Orastiei, aflate pe lista monumentelor UNESCO, ar putea trece de la Ministerul Culturii in administrarea Consiliului Judetean (CJ) Hunedoara, dupa modelul sitului Sarmizegetusa Regia, potrivit unui raspuns pe care Ministerul Culturii l-a remis deputatului Natalia Intotero (PSD) in urma unei interpelari pe care aceasta a facut-o in Parlament. 
Fosta capitala a Daciei, Sarmizegetusa Regia, este administrata de CJ Hunedoara din anul 2012, iar deputatul hunedorean considera ca monumentul istoric este mult mai bine pus in valoare, conservat si pazit dupa efectuarea transferului de atributii catre autoritatile judetene. 
"Sarmizegetusa Regia este un exemplu pozitiv in ceea ce priveste administrarea unui monument istoric si cred ca si celelalte cetati dacice vor deveni la fel. Salut decizia Ministerului Culturii de a sprijini CJ Hunedoara in efortul sau de a administra cat mai bine aceste monumente istorice. Ele reprezinta esenta poporului roman", a declarat marti, pentru AGERPRES, deputatul Natalia Intotero. 
Potrivit acesteia, reprezentantii Ministerului Culturii au putut vedea, cu prilejul unei vizite efectuate la fata locului, ceea ce s-a realizat la Sarmizegetusa Regia din momentul in care cetatea dacica a fost preluata in administrarea CJ Hunedoara. 
"Este o evolutie vizibila, comparativ cu celelalte cetati dacice. Chiar daca va fi un efort, el trebuie facut", a apreciat Natalia Intotero. 
La randul sau, presedintele CJ Hunedoara, Laurentiu Nistor, a spus ca sustine trecerea cetatilor dacice in administrarea autoritatilor judetene. 
"Administrarea cetatilor dacice de catre CJ Hunedoara este un fapt pozitiv si, din acest punct de vedere, ele vor ajunge cel putin la nivelul la care se afla acum cetatea Sarmizegetusa Regia", a dat asigurari Nistor. 
In luna septembrie, deputatul Natalia Intotero a adresat o interpelare ministrului Culturii, Corina Suteu, in care solicita precizari cu privire la metodologia de urmat astfel incat cetatile dacice sa fie preluate in administrare de autoritatile judetene din Hunedoara. 
Raspunsul primit de la Ministerul Culturii arata ca acesta isi propune sa initieze o Hotarare de Guvern astfel incat cetatile Costesti-Cetatuie, Costesti-Blidaru, Luncani Piatra Rosie si Banita sa fie trecute in administrarea CJ Hunedoara, iar cetatea Capalna, in administrarea CJ Alba. 
Dintre cetatile dacice aflate in Muntii Orastiei, doar fosta capitala a Daciei, Sarmizegetusa Regia, se afla in administrarea Consiliului Judetean Hunedoara, beneficiind astfel de paza asigurata cu personal angajat si de un regulament strict de vizitare. AGERPRES
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1290 (s) | 32 queries | Mysql time :0.006233 (s)