News Flash:

Achim Irimescu: Toti fermierii ar trebui sa-si primeasca ajutoarele pentru animale pana miercuri, daca nu au probleme

19 August 2016
987 Vizualizari | 0 Comentarii
achim irimescu
Toti fermierii ar trebui sa-si primeasca ajutoarele pentru animale pana miercuri, daca nu inregistreaza erori sau probleme pe partea de control, a declarat pentru AGERPRES ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Achim Irimescu.
"Am vorbit cu fiecare judet in parte si am cerut sa dea o estimare care variaza incepand de azi pana miercuri (24 august 2016 n.r.) Practic, pana miercuri toti fermierii cu ajutoare pentru animale, fie ca este pe Ajutorul National Tranzitoriu (ANT) sau Sprijin Cuplat in Zootehnie (SCZ) ar trebui sa-si primeasca banii, daca nu inregistreaza erori sau probleme la control. Vor ramane in jur de 10% din dosare, cei cu erori si probleme, iar unii probabil vor fi respinsi de la plata. Avem si cazuri de genul acesta pentru ca nu au indeplinit conditiile si li se va respinge plata", a subliniat seful MADR.
Acesta a precizat ca din cauza unor probleme de soft, angajamentul APIA privind finalizarea platilor in zootehnie pana pe 15 august nu a putut fi respectat. "Nu s-au putut finaliza platile pana pe 15 august si din cauza faptului ca softul nu a functionat cum trebuie. In zilele de 11 si 12 august, cand s-a introdus de fapt aplicatia pentru taurine de carne, s-a blocat totul. Doua zile a fost practic blocat complet sistemul. Sunt erori care apar si nu pot fi controlate rapid nici de dezvoltatorul softului", a explicat Irimescu.
Potrivit oficialului MADR, din cei 265.000 de fermieri eligibili pe ANT au fost autorizati 229.000 de fermieri si au primit banii pana joi, 18 august, 227.000, ceea ce inseamna ca mai sunt in jur de 36.000 de fermieri care ar trebui sa-si primeasca subventiile.
De asemenea, pe Sprijinul Cuplat in Zootehnie (SCZ), din cei 39.296 fermieri, un numar de 17.629 au fost autorizati la plata si ar mai fi de platit mai putin de 22.000 de fermieri, iar procentul celor cu probleme se situeaza doar intre 10% si 15%.
In ceea ce priveste platile directe aferente anului 2015, din cei sunt 943.000 de beneficiari, circa 920.000 au deja banii in conturi si ar mai fi de platit in jur de 23.000 de agricultori.
Pentru platile directe din acest an, seful MADR si-ar dori ca subventiile sa fie platite integral, fara avans, deoarece ar fi mult mai usor pentru dezvoltatorul softului de plati al APIA, insa este constient ca fermierii nu vor accepta acest lucru.
"Eu mi-as dori ca pentru platile din acest an sa nu mai dau avansul pe suprafata si sa platesc o singura data, dar fermierii vor tot timpul banii mai repede si nu cred nu va fi posibil. Ar fi mult mai usor si pentru dezvoltator deoarece s-ar face direct modulul cu toate platile. Acum, suntem la zi cu cererile pe 2016, si ma astept sa fie pus la punct modulul pana pe 15 octombrie, cand incep platile in avans. Acestea in mod exceptional se dau fara control pe teren, pentru ca se controleaza ulterior", a mentionat ministrul Agriculturii.
Referitor la protestul lui Costel Caras, fermierul care a intrat in greva foamei in fata Guvernului, seful MADR a precizat ca acesta si-a primit subventiile, dar pactizeaza cu cei care nu si-au luat banii.
"L-am chemat la minister (joi, 18 august n.r.), dar a refuzat sa vina. A zis ca vrea sa le dam banii fermierilor. Dansul si-a luat banii, dar pactizeaza cu cei care nu i-au primit inca. Nu vad justificarea protestului, pentru ca mai este un numar destul de redus de beneficiari, iar lucrurile sunt pe fagasul cel bun. Cand au fost cazuri disperate, am incercat sa ajut. Am avut un caz, un fermier cu probleme din Moldova, care a avut erori si atunci am dat dispozitie sa i se dea adeverinta pentru imprumut la banca, un avans in baza platilor. S-a dus la banca si a luat banii pentru ca omul avea probeleme extrem de grave. Din pacate nu poti sa dai bani pana cand nu este totul OK", a subliniat Achim Irimescu.
Cativa crescatori de animale, prezenti in fata Guvernului, au anuntat joi intrarea in greva foamei ca forma de protest fata de neplata subventiilor pe 2015.
AGERPRES
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Comentarii (0)

Introduceti comentariul dumneavoastra

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1130 (s) | 32 queries | Mysql time :0.006628 (s)