News Flash:

2014, un an in care au murit personalitati din cinematografie, cultura si sport. Robin Williams si Gabriel Garcia Márquez, printre marii disparuti ai anului

2 Ianuarie 2015
1732 Vizualizari | 0 Comentarii
Robin Williams
Anul 2014 a fost marcat de moartea unor personalitati din cinematografie, cultura, muzica si sport, dar si politica, precum: actorii Robin Williams si Philip Seymour Hoffman, scriitorul Gabriel Garcia Márquez, cantaretul Joe Cocker, fostul atacant portughez Eusebio si fostul premier israelian Ariel Sharon.
POLITICA
11 ianuarie - Fostul premier israelian Ariel Sharon
Fostul premier israelian Ariel Sharon a decedat la varsta de 85 de ani. Starea de sanatate a fostului premier continuase sa se deterioreze in ultimele zile, fiind critica.
Sharon avea un plan grandios, acela de a fixa frontierele Israelului, si care ar fi putut influenta conflictul israeliano-palestinian daca si-ar fi putut duce mandatul la bun sfarsit.
CINEMATOGRAFIE SI TELEVIZIUNE
2 februarie - Philip Seymour Hoffman
Actorul american Philip Seymour Hoffman a fost gasit mort in apartamentul sau din New York, la 46 de ani, cauza fiind, potrivit autoritatilor, o supradoza de droguri.
Philip Seymour Hoffman, in varsta de 46 de ani, a fost recompensat cu premiul Oscar pentru rolul scriitorului Truman Capote din filmul "Capote" in 2006 si a mai fost nominalizat de alte trei ori la categoria "cel mai bun actor in rol secundar" pentru prestatiile sale din filmele "Charlie Wilson's War" (2007), "Doubt" (2008) si "The Master" (2012). Remarcandu-se atat in productii independente, cat si in blockbusteruri, Hoffman a fost unul dintre cei mai apreciati actori ai generatiei sale si a castigat, alaturi de Oscar, un Glob de Aur (alaturi de alte trei nominalizari), un premiu BAFTA (alaturi de alte patru nominalizari) si a fost nominalizat la premiile Primetime Emmy.
11 februarie - Shirley Temple
Actrita americana Shirley Temple a murit la varsta de 85 de ani, din cauze naturale.
Shirley Temple a fost unul dintre cei mai populari copii-vedeta de la Hollywood si a obtinut primul ei rol la varsta de trei ani. Calitatile sale de cantareata, dansatoare si actrita i-au adus admiratia a milioane de fani din lumea intreaga.
A castigat un Oscar special in 1935, la varsta de sase ani. Pana in prezent, Shirley Temple a ramas cea mai tanara persoana recompensata cu premiul Oscar.
20 iulie - Actorul James Garner
Actorul american James Garner, starul serialelor de televiziune "Maverick" si "The Rockford Files", cunoscut si pentru rolul din "The Notebook", a murit la varsta de 86 de ani.
James Garner, care intr-o cariera de peste sase decenii a interpretat cu precadere rolurile unor anti-eroi fermecatori si a fost recompensat cu cea mai inalta distinctie decernata de Sindicatul actorilor americani (Screen Actors Guild) in 2004, a murit din cauze naturale, potrivit politiei locale.
12 august - Robin Williams
Actorul american Robin Williams, cunoscut in special pentru rolurile sale din filmele "Mrs. Doubtfire" si "Cercul poetilor disparuti", s-a sinucis, fiind gasit mort la domiciliul sau.
Williams, un actor de comedie genial, de o intensitate aproape maniacala, este unul dintre putinii artisti americani care au reusit sa aiba succes atat in televiziune, cat si in circuitul show-urilor de stand-up comedy si in productiile hollywoodiene. Actorul a castigat premiul Oscar pentru rolul din filmul "Good Will Hunting" si a primit alte trei nominalizari la Oscar pentru rolurile din "Good Morning, Vietnam", "Regele pescar" si "Cercul poetilor disparuti". A castigat, de asemenea, patru premii Grammy si un premiu Emmy pentru show-ul de televiziune "Carol, Carl, Whoopi and Robin and ABC Presents a Royal Gala".
13 august - Actrita Lauren Bacall
Actrita Lauren Bacall, "simbol al epocii de aur" a Hollywoodului, a decedat la 89 de ani. Lauren Bacall a fermecat cinematograful hollywoodian, in cei peste 60 de ani de cariera, prin vocea profunda si ochii sai albastri.
25 august - Actorul si regizorul britanic Richard Attenborough
Actorul si regizorul britanic Richard Attenborough, fratele mai mare al naturalistului si prezentatorului de televiziune britanic David Attenborough, a murit la varsta de 90 de ani.
Cel de-al cincilea film pe care l-a regizat, “"Gandhi", lansat in 1982, l-a impus in lumea personalitatilor cinematografiei britanice si i-a adus numeroase premii, precum opt Oscaruri, printre care cel pentru cel mai bun regizor si cel pentru cel mai bun lungmetraj (in calitate de producator). Acelasi film i-a adus un Glob de Aur pentru cea mai buna regie si doua premii BAFTA.
4 septembrie - Joan Rivers
Actrita Joan Rivers a murit la varsta de 81 de ani, intr-un spital din New York, dupa ce in urma cu o saptamana suferise un stop cardiorespirator.
Joan Rivers este considerata un pionier privind accesul femeilor in lumea comediei. A devenit cunoscuta in anii 1960, printre vedetele alaturi de care a lucrat pe scena cluburilor de comedie din New York aflandu-se nume ca Bill Cosby, Richard Pryor, Woody Allen si George Carlin, despre care Rivers a spus ca nu s-a simtit niciodata ca si cum ar fi fost parte a "clicii lor".
20 noiembrie - Regizorul american Mike Nichols
Cineastul Mike Nichols, recompensat cu premiul Oscar pentru regia filmului "Absolventul/ The Graduate" (1967), a murit la varsta de 83 de ani,
Mike Nichols a fost unul dintre doar cei 12 artisti care au castigat de-a lungul anilor toate cele patru trofee majore din industria de divertisment americana - Emmy, Grammy, Oscar si Tony.
CULTURA
17 aprilie - Scriitorul Gabriel Garcia Márquez
Scriitorul columbian Gabriel Garcia Márquez, laureatul premiului Nobel pentru literatura pe 1982, a murit la varsta de 87 de ani.
Gabriel García Marquez a primit premiul Nobel pentru literatura in 1982. Cel mai popular roman al sau este "Un veac de singuratate" (1967), vandut in peste 30 de milioane de copii si tradus in peste 25 de limbi straine, dar foarte cunoscute sunt si "Cronica unei morti anuntate" (1981), "Dragostea in vremea holerei" (1985), "Generalul in labirintul sau" (1989) si "Povestea tarfelor mele triste" (2004).   
28 mai - Poeta americana Maya Angelou
Poeta si activista americana pentru drepturi civile Maya Angelou a murit la varsta de 86 de ani, a anuntat miercuri presa din Statele Unite, citata de AFP.
Poeta, scriitoare, actrita si autoare de piese de teatru, Maya Angelou a fost, de asemenea, o figura de prim rang in lupta pentru dobandirea de drepturi civile pentru persoanele de culoare din Statele Unite si o prietena apropiata a activistului Martin Luther King.
MUZICA
1 aprilie - "Nasul muzicii house" Frankie Knuckles
DJ-ul Frankie Knuckles, unul dintre pionierii muzicii house, care a colaborat cu Michael Jackson si Whitney Houston, a murit la varsta de 59 de ani
Considerat unul dintre fondatorii muzicii house, Frankie Knuckles a mixat pentru numerosi artisti pop si soul, precum Whitney Houston si Michael Jackson, dar si Depeche Mode. In 1997, Frankie Knuckles a castigat un premiu Grammy, iar in 2005 a fost inclus in Dance Music Hall of Fame.
3 decembrie - Bobby Keys, saxofonistul trupei The Rolling Stones
Bobby Keys, saxofonistul de legenda al trupei The Rolling Stones, a murit la varsta de 70 de ani. Bobby Keys a intrat in componenta trupei The Rolling Stones inca din 1964. A colaborat si cu The Beatles, celalalt grup britanic celebru din anii '60, evoluand si alaturi de alti cantareti de calibru, precum Eric Clapton, Joe Cocker, Carly Simon si Marvin Gaye.
22 decembrie - Cantaretul britanic Joe Cocker
Cantaretul britanic Joe Cocker a murit la varsta de 70 de ani.
Autorul unor piese celebre precum "Unchain my Heart" si "You Can Leave Your Hat On", Cocker a devenit dintr-un instalator cu voce grava, dar sensibila, o veritabila legenda a muzicii rock si blues, castigand premii Grammy si fiind decorat de regina Marii Britanii.
SPORT
5 ianuarie - Fostul atacant portughez Eusebio
Fostul atacant portughez Eusebio a murit la varsta de 71 de ani.
Considerat unul dintre cei mai buni jucatori din toate timpurile, Eusebio, supranumit "Pantera Neagra", s-a nascut la 25 ianuarie 1942, in Mozambic. El a evoluat 15 ani la Benfica Lisabona, pentru care a marcat 638 de goluri in 614 meciuri.
25 aprilie - Tito Vilanova, fostul antrenor al echipei FC Barcelona
Fostul antrenor al echipei FC Barcelona, Tito Vilanova, care a fost nevoit sa renunte la functie din cauza unui cancer la glanda parotida, a incetat din viata, la Barcelona, la 45 de ani, la o zi dupa ce a fost supus unei interventii chirurgicale.
7 iulie - Alfredo Di Stefano
Fostul fotbalist al echipei Real Madrid, Alfredo Di Stefano, a incetat din viata la varsta de 88 de ani.
Di Stefano a facut parte din "echipa de aur" a clubului Real Madrid, in perioada 1953-1963, cand spaniolii au cucerit de cinci ori Cupa Campionilor Europeni. Castigator al Balonului de Aur in 1957 si 1959, Di Stefano a cucerit de opt ori campionatul Spaniei si a fost de cinci ori cel mai bun marcator din Primera Division.
MODA
21 octombrie - Designerul Oscar de la Renta
Celebrul designer dominican Oscar de la Renta a murit la varsta de 82 de ani.
Format de Cristóbal Balenciaga si Antonio Castillo, el a devenit cunoscut la nivel mondial in anii '60, fiind unul dintre designerii care au imbracat-o pe prima doamna a Statelor Unite Jacqueline Jennedy.
Recompensat cu numeroase premii de profil, De la Renta a lucrat pentru casele Lanvin si Balmain inainte de a-si lansa brandul care ii poarta numele. Creatiile lui sunt purtate in prezent de nume mari din industria cinematografica, din politica, dar si de reprezentante ale mai multor case regale. De la Renta se numara si printre preferatii vedetelor care optau pentru hainele semnate de el pentru a le purta pe covorul rosu.
MEDIAFAX.ro 
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1139 (s) | 32 queries | Mysql time :0.004913 (s)