News Flash:

Intrebarea la care salariatii din privat trebuie sa isi raspunda in 2018: vor mari angajatorii salariile brute cu 22%? Ce urmari va avea noua masura

2 August 2017
819 Vizualizari | 0 Comentarii
salariu marit3
Marea intrebare pentru salariatii din privat in 2018 esta daca angajatorii vor mari sau nu salariile brute cu 22%. Efectele vor fi unele benefice pentru companii. Daniela Oprescu, tax director la KPMG explica efectele trecerii CAS si CASS la angajat de la 1 ianuarie 2018.
Mutarea contributiilor pentru sanatate si pensii in sarcina angajatului trebuie analizata simultan cu scaderea impozitului pe venit si cresterea salariului brut, cele trei masuri reducand cheltuielile companiilor, fara a afecta, teoretic, nivelul salariului net al angajatului, spune Daniela Oprescu, tax director KPMG, dar exista inca semne de intrebare legate de modalitatea in care guvernul va aplica aceste masuri, in special obligativitatea companiilor de a majora salariile brute.
„Mutarea aduce o simplificare a sistemului, reduce numarul de contributii, nivelul contributiilor, e mai simplu pentru companii. Daca masura se implementeaza simultan cu cresterea salariului brut cu 22,75% si scaderea impozitului pe venit la 10%, nu va pierde nimeni, salariul net nu scade si angajatorii raman doar cu costul salariului brut“, a explicat Daniela Oprescu la ZF Live.
Practic, la un salariu net de 2.100 lei, brutul este 3.000 lei, iar adunand contributiile totale ale angajatorului cheltuiala totala a acestuia urca la circa 3.700 lei. Astfel, pentru a da un salariu net de 2.100 lei, angajatorul plateste acum un plus de 75% din net.
De la 1 ianuarie 2018, CAS si CASS trec la angajat, simultan cu cresterea salariului brut la toti angajatii si scaderea impozitului pe venit la 10%. „Deci salariul net nu scade, iar costul angajatorului va fi tot pe acolo. Practic, de la anul costul angajatorului devine salariul brut.“
Dar, daca in cazul companiilor de stat majorarea salariilor brute sau mentinerea salariului net la un nivel constant si de la 1 ianuarie 2018 pot fi impuse prin legislatie, lucrurile nu sunt la fel de clare si in cazul mediului privat, iar propunerea guvernului nu precizeaza cum se va impune majorarea salariilor brute la companiile private.
„Daca angajatorul nu modifica salariul brut, angajatul va pierde. Nu se mentioneaza in program cum se va face aceasta crestere, dar se spune ca este pentru toti angajatorii, nu doar pentru cei de la stat“, subliniaza Daniela Oprescu.
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1171 (s) | 43 queries | Mysql time :0.007441 (s)