News Flash:

Cum arata anul 2023 pentru piata muncii: Angajatorii va trebui sa bage mana in buzunar, dorintele candidatilor s-au schimbat

5 Decembrie 2022
395 Vizualizari | 0 Comentarii
piata muncii

Cum arata anul 2023 pentru piata muncii. Lupta pentru talente va continua sa fie un subiect fierbinte, iar angajatorii va trebui sa bage mana in buzunar.

Lupta pentru talente este una dintre principalele probleme cu care se confrunta companiile de pe piata muncii din Romania, una despre care angajatorii cred ca va continua sa-i preseze si in 2023. Dupa pandemia de COVID-19 si in contextul geopolitic actual, dorintele candidatilor s-au schimbat: vor sa lucreze predominant de acasa sau de la distanta, cer flexibilitate si beneficii extrasalariale inedite, scrie ZF.

Perioada pe care o traversam este o perioada cu sentimente amestecate. Pe de o parte avem penuria de candidati pe mai toate palierele care a pus presiune pe bugetele companiilor atat in atragerea de noi angajati, cat si in retentia talentelor cheie, crede Oana Popescu, managing director in cadrul companiilor de recrutare Humangest Group si IHM Total Consult.

„In marea majoritate, angajatorii au fost nevoiti sa isi suplimenteze bugetele de salarii in cea de-a doua parte a anului, pentru a ramane competitivi. In anumite sectoare unde piata s-a dezvoltat extrem de mult in ultima perioada, precum industria automotive sau IT, problemele de recrutare au trecut de mult de nivelul de angajati specializati si s-au accentuat si in zona de entry-level. Aici angajatorii au fost din ce in ce mai creativi in creionarea pachetelor de beneficii pentru a creste retentia”, a spus ea pentru realizarea suplimentului „Angajatorii, fata in fata cu transformarea pietei muncii”, realizat de ZF in parteneriat cu Top Employers Institute.

In plus, in aceasta perioada in care se poate lucra remote de oriunde din lume, companiile straine angajeaza romani care raman in tara. Astfel, ei sunt o resursa la care angajatorii locali nu au acces.

„Avem numeroase sectoare in care concuram deja cu firme din strainatate. Exista o traditie in exodul resurselor umane din sistemul medical, agricultura, hospitality, constructii, IT, iar posibilitatea de a lucra remote nu a facut decat sa largeasca paleta de posibilitati”, a concluzionat reprezentanta Humangest si IHM Total Consult.

Sorina Donisa, CEO-ul companiei de recrutare in regim temporar APT Prohuman, spune si ea ca exista competitie din partea companiilor care angajeaza prin munca remote, dar ca angajatorii simt mai mult presiunea plecarilor din tara in strainatate.

„Asta se intampla deoarece cei mai atrasi de companiile din strainatate care sunt dispusi sa accepte munca full remote sunt freelancerii sau cei care detin o companie si lucreaza strict pe proiecte.”

Oana Botolan Datki, country manager al CTeam, companie de consultanta in domeniul resurselor umane, crede ca angajatorii au trecut prin toate etapele schimbarii si acum sunt in faza acceptarii si adaptarii.

„Dupa etapa initiala de rezistenta la asteptari financiare mai mari din partea angajatilor si a candidatilor, in conditiile unei asumari realiste si cu accent pe un minim confort si timp sau program cu prioritati personale, acum observam o acceptare a acestei realitati din partea angajatorilor”, a spus ea pentru ZF.

In aceasta privinta, peisajul nu este uniform - sunt companii care conduc in aceasta privinta si altele care le urmeaza sau le vor urma in scurt timp, crede Oana Botolan.

”Acest fapt are multe plusuri, dar si minusuri pe care trebuie sa le constientizam – un numar mai mic de posturi, posibil restructurari mai rapide punctuale, un volum mai mare de munca, presiune mai mare si complexitate sporita a cerintelor si exemplele pot continua. Cel mai mare plus este insa ca, atata timp cat cifrele de business permit, companiile au devenit flexibile, atat in ceea ce priveste salariile, cat si in ceea ce priveste acceptarea lucratului de acasa sau hibrid si a cazurilor unice si specifice fiecarui om care aduce valoare in echipa”, afirma reprezentanta CTeam.

Raluca Parvu, business manager al BPI Romania, companie de consultanta in management si resurse umane spune ca observa abordari diferite din partea angajatorilor in aceasta perioada: unele companii continua sa recruteze, deplang criza de forta de munca, in timp ce altele se reorganizeaza, restructureaza, se pregatesc mai intens pentru o perioada de criza.

„Ca atare, multe echipe de HR privesc cu neincredere informatiile despre criza care se apropie considerandu-le alarmiste. In multe cazuri, piata locala reactioneaza pe termen scurt in loc sa anticipeze si sa se pregateasca din vreme pentru ce urmeaza”, afirma ea.

Sorina Faier, executive manager in cadrul companiei de recrutare Elite Searchers spune ca angajatorii incearca pe cat posibil sa ramana optimisti, avand in vedere impredictibilitatea cu care ne-am obisnuit de cativa ani.

„Am observat ca este o tendinta ca majoritatea angajatorilor sa isi fac planuri si strategii pe termen scurt si evita sa creeze strategii pe termen mediu si lung din cauza perioadele schimbatoare prin care trecem. Unul dintre obiectivele principale ale angajatorilor este sa-si pastreze angajatii valorosi si sa recruteze candidati buni pentru functiile-cheie”, afirma ea.

Anul acesta, angajatorii au fost nevoiti sa tina pasul cu un ritm de crestere alert al preturilor. In Romania, rata inflatiei a crescut aproape in fiecare luna a acestui an, iar cresterile salariale au fost de multe ori inghitite de cresterile de preturi. Unele industrii s-au descurcat mai bine din acest punct de vedere, insa multe nu au tinut pasul.

Oana Botolan Datki spune ca angajatorii iau intotdeauna mai multi factori in calcul in momentul bugetarii cresterilor salariale anuale, nu doar rata inflatiei.

„Sigur ca performanta companiei si trendul pietei specifice sunt principalii factori, iar inflatia a fost un factor luat in calcul de fiecare dat, dar asta nu inseamna ca restul criteriilor vor permite acordarea de cresteri salariale care sa depaseasca considerabil rata de crestere a inflatiei – iar acest lucru este valabil in absolut toate tarile. Din pacate, anul acesta, rata inflatiei a fost mai mare decat cresterile salariale acordate chiar si in cele mai competitive industrii, cum ar fi IT-ul”, a detaliat reprezentanta CTeam.

Oana Popescu spune ca, in contextul actualelor cresteri de preturi si a concurentei de pe piata muncii, observa cresteri salariale planificate pe majoritatea industriilor pentru anul urmator.

„In functie de pozitie, experienta si concurenta din piata, majorarile de anul urmator pot pleca de la a fi in linie cu inflatia pana cresteri cu procente consistente. Cele mai mari salarii avem in momentul de fata in IT, petrol / gaze, constructii si telecom si ne asteptam ca cele mai mari cresteri salariale sa vina tot in aceste domenii”, explica ea.

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1211 (s) | 43 queries | Mysql time :0.006980 (s)