News Flash:

Atac iranian asupra Israelului, cu rachete și drone

Iranul a lansat o ofensivă diplomatică

15 Aprilie 2024
93 Vizualizari | 0 Comentarii


Sâmbătă, Iranul a lansat rachete și drone către Israel. După acest atac, Iranul a inițiat o ofensivă diplomatică, având discuții cu cel puțin nouă țări, cărora le-a comunicat că obiectivul Teheranului era descurajarea și că Republica Islamică va răspunde unor noi agresiuni israeliene, conform AGERPRES.


„Acţiunea Iranului avea ca obiectiv să descurajeze, să pedepsească şi să avertizeze regimul sionist (Israelul) că, dacă acest regim recurge la o nouă acţiune, va primi cu siguranţă un răspuns puternic”, a fost mesajul ministrului de externe iranian Hossein Amir-Abdollahian pentru omologului său rus Serghei Lavrov, scrie AGERPRES.


După atacul Iranului asupra Israelului, șeful diplomației iraniene a transmis un mesaj similar colegilor săi din Qatar, India, Malta, Egipt, Arabia Saudită, Siria, Turcia și Uniunea Europeană. Iranul a lansat sâmbătă seara zeci de drone și rachete împotriva Israelului, ca răspuns la atacul atribuit Israelului asupra consulatului iranian din Siria din 1 aprilie, care a dus la moartea a șase sirieni și a șapte membri ai Gardienilor Revoluției, printre care doi generali.

Șeful diplomației iraniene a asigurat că pentru Teheran "subiectul este închis" după atacul de sâmbătă. Cu toate acestea, a insistat că în cazul unor acțiuni de represalii din partea Israelului, Iranul nu va ezita să răspundă.

În cadrul unei sesiuni de urgență a Consiliului de Securitate al ONU, la solicitarea Israelului, reprezentantul iranian Saeed Iravani a explicat că Iranul "nu are nicio intenție să intre în conflict cu Statele Unite în regiune" și că și-a demonstrat "angajamentul față de pace, precum și reținerea" după ce s-a dovedit implicarea SUA în interceptarea dronelor și rachetelor iraniene.

Cu toate acestea, Iravani a avertizat că în cazul în care Statele Unite vor iniția o operațiune împotriva cetățenilor sau intereselor iraniene, Iranul "se va folosi de dreptul său inerent de a răspunde proporțional".

În ceea ce privește posibilele reacții ale statelor occidentale și apelurile la impunerea de noi sancțiuni împotriva Iranului, autoritățile iraniene afirmă că ar trebui "să aprecieze moderația" Teheranului.


„Aceste ţări, în loc să adopte o acţiune ilogică, ar trebui să aprecieze moderaţia Iranului în ultimele luni şi comportamentul responsabil al Iranului în direcţia securităţii şi a păcii”, sunt asigurările date de reprezentanții MAE din Iran.


 

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Comentarii (0)

Introduceti comentariul dumneavoastra

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1305 (s) | 43 queries | Mysql time :0.006364 (s)