News Flash:

Parlamentul European a decis

Mierea care se va vinde în UE va avea pe etichetă țara de origine

11 Aprilie 2024
101 Vizualizari | 0 Comentarii

Parlamentul European a adoptat măsuri pentru facilitarea identificării originii mierii, astfel încât mierea vândută în UE să includă informații despre țara de proveniență pe etichetă. Aceste măsuri se aplică și gemurilor, marmeladelor etc.

Cu 603 voturi pentru, 9 împotrivă și 10 abțineri, europarlamentarii au aprobat regulile negociate cu statele membre ale Uniunii Europene și convenite la sfârșitul lunii ianuarie. Noile reglementări trebuie adoptate în fiecare din cele 27 de țări pentru a intra în vigoare.

Revizuirea directivelor privind micul dejun va permite consumatorilor să facă alegeri informate și mai sănătoase, oferind informații clare despre produse precum mierea, sucul de fructe, gemurile și marmeladele.

Aceste directive, cunoscute și ca „directive privind micul dejun”, vor lupta împotriva importului de miere contrafăcută din afara UE prin impunerea unei etichetări obligatorii și vizibile a țării de origine și inițiind un proces pentru crearea unui sistem de trasabilitate a mierii.

De asemenea, se va introduce o etichetare mai clară a conținutului de zahăr din sucurile de fructe, precum și a conținutului minim de fructe din gemuri și marmelade.

„Astăzi am făcut un pas important în etichetarea originii produselor alimentare și am adoptat măsuri stricte de combatere a mierii contrafăcute. Țara de origine trebuie să fie clar indicată pe eticheta amestecurilor de miere. În plus, au fost stabilite standarde de calitate mai ridicate și a fost identificată necesitatea unui sistem de trasabilitate al mierii în UE. Aceste inițiative vor informa mai bine consumatorii, iar atât apicultorii, cât și consumatorii, vor fi mai bine protejați împotriva mierii contrafăcute”, a precizat raportorul Alexander Bernhuber (PPE, Austria).


Legea trebuie să primească și aprobarea Consiliului înainte de a fi publicată în Jurnalul Oficial al UE și de a deveni efectivă în termen de 20 de zile. Statele membre UE trebuie să implementeze noile norme în decurs de doi ani de la intrarea în vigoare.

Comisia Europeană a propus o revizuire a standardelor UE de comercializare pentru anumite alimente consumate în general la micul dejun la 21 aprilie 2023. Aceasta are ca scop actualizarea standardelor existente, care au fost în vigoare de peste 20 de ani.

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1264 (s) | 32 queries | Mysql time :0.005209 (s)