News Flash:

Bine de știut!

Afecțiunile mamare - soluții de diagnosticare și tratament

5 Aprilie 2024
157 Vizualizari | 0 Comentarii

Multe boli mamare se dezvoltă silențios fără a oferi o simptomatologie clară. Fără durere ori semne vizibile, acestea pot exista în corp ani la rând până în momentul în care se activează și devin un pericol real pentru viață. Din acest considerent este esențial ca toate femeile să efectueze măcar un control anual, ca metodă de prevenție, urmat de investigații detaliate, la îndemnul medicului. Află când trebuie să efectuezi un RMN la sâni și ce probleme poți depista dacă te prezinți periodic la controale de rutină!

Care sunt principalele afecțiuni mamare

Glandele mamare sunt predispuse la a dezvolta diferite afecțiuni ca urmare a schimbărilor hormonale, factorilor externi la care corpul este expus sau ca un rezultat al moștenirii genetice. Drept urmare, monitorizarea frecventă a stării acestora este esențială pentru a depista timpuriu orice modificare care reprezintă motiv de îngrijorare cu privire la instalarea problemelor specifice, cum ar fi:

● Tumori benigne - Chisturile mamare; Fibroadenomul mamar; Tumorile Phyllodes; Leziunile mamare fibrochistice; Infectii mamare; Abcese mamare; Distrofia fibrochistica a sanului; Papilomul intraductal; Lipomul mamar.

● Tumori maligne - eventuale modificări minore la nivel structural pot fi observate cu ajutorul RMN-ul mamar, cum ar fi calcificările mamare.

Când trebuie să efectuezi primul consult mamar

Femeile tinere trebuie să fie foarte atente cu privire la sănătatea sistemului reproducător începând cu prima menstruație, deoarece dereglări sau afecțiuni pot apărea de la un an la altul, fără simptome clare. Autopalparea sânilor reprezintă cea mai eficientă metodă prin care se pot detecta la timp noduli sau tumori nediagnosticate. De asemenea, efectuarea unui RMN anual este recomandat pentru a oferi informații detaliate cu privire la cauzele care determină simptome precum:

● Modificarea de formă, dimensiune sau aspect a unui sân;

● Umflarea unui sân;

● Palparea unui nodul la nivelul sânului sau la nivel axilar;

● Modificarea tegumentului de la nivelul sânului (apariția aspectului de coajă de portocală);

● Scurgeri mamelonare;

● Retracții mamelonare;

● Apariția unei ulcerații la nivelul sânului;

● Dureri intense la unul din sâni;

● Modificări structurale mamelonare.

Ce informații oferă un RMN la sâni

Orice modificare anormală a sânilor trebuie investigată imediat la medicul specialist pentru a-i stabili cauza și a elimina diagnosticul de cancer mamar. Acesta din urmă este a doua cea mai frecventă cauză a mortalității, problemă determinată de faptul că este o boală silențioasă, adesea identificată prea târziu. Un RMN mamar este cea mai eficientă soluție de detectare a modificărilor structurale a țesutului, în așa fel încât să ofere informații detaliate medicului pentru a putea creiona un diagnostic clar. Această procedură are un nivel de sensibilitate crescut, ceea ce înseamnă că poate detecta și leziuni mamare de dimensiuni mici, de până la 0.8cm, motiv pentru care este cea mai eficientă cale de depistare a bolii în stadiu incipient, când este ușor de tratat.

Totodată, RMN-ul mamar este folosit și pentru a monitoriza tratamente în derulare, fiind una dintre puținele proceduri de imagistică ce poate fi utilizată recurent, dat fiind caracterul non-invaziv. Drept urmare, examenele imagistice devin un pas important în planurile complexe de tratament chimioterapic, radioterapic, imunologic sau hormonal pe care femeile îl urmează pentru a lupta împotriva bolilor agresive de sân.

Efectuează un RMN la sâni gratuit pe bază de bilet de trimitere

Prețul pentru un examen RMN pornește de la 650 de lei, însă poți beneficia de aceasta gratuit în cadrul Clinicii Eminescu 100 dacă deții un bilet de trimitere din partea medicului specialist. Poți programa vizitele online sau prin apel telefonic, în doar câteva minute, la ora și data dorite.

 

Folosește RMN-ul mamar ca principală soluție de prevenție împotriva cancerului! Efectuează lunar această investigație, mai ales după vârsta de 40 de ani, pentru a reduce riscul de evoluție a bolii!

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1094 (s) | 32 queries | Mysql time :0.004993 (s)