News Flash:

Scandalul interceptarilor ilegale cu softul Predator ajunge la noi cote in Grecia. Si ministrul de externe a fost spionat

14 Noiembrie 2022
226 Vizualizari | 0 Comentarii
interceptarilor ilegale


Cutremur pe scena politica din Grecia, dar si o mare agitatie in ambasadele si serviciile secrete ale altor tari a provocat dezvaluirea facuta de To Vima ca ministrul grec de Externe, Nikos Dendias, a fost si el victima softului de supraveghere Predator.

Interceptarea telefonului ministrului grec al Afacerilor Externe, Nikos Dendias, s-a stabilit a fi avut loc in urma cu un an, fapt care a capatat deja serioase dimensiuni politice si diplomatice, dupa cum dezvaluie To Vima citat de Rador.

Intr-un articol amplu si revelator, semnat de ziaristul Vasilis Lambropoulos, despre reteaua intunecata a interceptarilor telefonice si despre „vinovatii” pentru introducerea si activarea softului de supraveghere Predator in Grecia, se arata ca la un moment dat intr-un centru parastatal care tragea sforile „a inceput sa existe o serie de intelegeri” cu privire la utilizarea softului ilegal de supraveghere si in afara problemelor de securitate nationala, cu interes in special fata de ministrii Noii Democratii (partidul de guvernamant din Grecia n.trad.) care nu pareau a avea relatii bune cu respectivul centru parastatal". Multe dintre datele interceptarilor ar fi ajuns pana la Palatul Maximou (sediul guvernului grec n.trad.), insa multi nu stiau cum se produceau aceste informatii speciale, mai ales din interiorul formatiunii guvernamentale.

 

Tinta Dendias

Este relevant faptul ca printre cei urmariti a fost si ministrul de externe, Nikos Dendias - capturarea telefonului acestuia de catre softul de supraveghere fiind stabilita a fi avut loc in urma cu un an, printr-un SMS suspect.

Conform investigatiei lui Vasilis Lambropoulos, omul de afaceri Giannis Lavranos are legatura directa cu introducerea si activarea softului Predator in Grecia, iar ulterior, prin relatiile sale stranse cu Grigoris Dimitriadis (nepotul premierului Kyriakos Mitsotakis si fost secretar general al guvernului - a demisionat in urma izbucnirii scandalului interceptarilor in Grecia n.trad.), a avut amestec si in selectarea ”victimelor” softului de supraveghere. In investigatia jurnalistica se precizeaza ca Nikos Dendias, in timpul mandatului sau de ministru pentru Protectia Civila in perioada 2013-2014 a fost o piedica in planurile unei companii detinute de Lavranos de a instala sistemul codificat de comunicatii „Sepura” (succesorul sistemului de comunicatii „Tetra”) printr-o smecherie de tip „donatie” de la o companie inexistenta.

 

Cutremur in interiorul si in afara granitelor Greciei

Supravegherea ministrului grec de externe a provocat agitatie in multe misiuni diplomatice si servicii secrete ale unor tari din Europa, America, Orientul Mijlociu. Si asta pentru ca Dendias a avut o serie de contacte cu politicieni si diplomati straini importanti, iar softul ilegal in cauza care se pare ca ar fi fost trimis pe telefonul mobil al acestuia ar fi putut inregistra si conversatii secrete importante ale acestora in spatiul de desfasurare a intalnirilor.

Potrivit unor surse jurnalistice, se pare ca serviciile straine ar fi declansat deja o ancheta cu privire la expeditorii softului Predator pe telefonul mobil al lui Dendias si nu numai, mai scrie Vasilis Lambropoulos.

 

Critici dure la adresa guvernului

Alianta Stangii Radicale, SYRIZA (principalul partid de opozitie din Grecia n.trad.) solicita raspunsuri de la premierul Mitsotakis cu privire la dezvaluirile facute de To Vima, subliniind ca se confirma astfel lista cu numele ministrilor ce au fost supusi supravegherii, iar supravegherea lui Dendias are o importanta nationala aparte.

”Nu mai exista marja de manevra”, precizeaza reprezentanti ai principalului partid de opozitie, adaugand ca asteapta sa vada daca si de aceasta data Kyrakos Mitsotakis va vorbi despre ”mistificatori” si daca ministrii guvernului actual vor mai continua sa ameninte cu inchisoarea ziaristii.

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1212 (s) | 32 queries | Mysql time :0.009080 (s)