News Flash:

General spaniol: Iarna va transforma razboiul intr-unul de uzura. Un armistitiu fara invingatori ar fi ideal (Interviu)

7 Noiembrie 2022
229 Vizualizari | 0 Comentarii
razboi

Jesús Argumosa Pila (Rumoroso, 1947) este un general-maior pensionar al armatei terestre. A fost sef al Sectiei de Strategie a Statului Major Comun, a comandat  Scoala de Studii Militare Avansate, a fost profesor la Scoala de Stat Major si stie perfect cum poate actiona o armata intr-o situatie precum cea dintre Rusia si Ucraina. Razboiul a depasit opt luni si directorul Catedrei de Studii Strategice a Institutului European de Studii Internationale si presedintele Asociatiei Spaniole a Scriitorilor Militari analizeaza situatia actuala a conflictului pentru 20 Minutos preluat de Rador.

****

Reporter: Rusia a evacuat cetatenii din Herson, in timp ce fortele ucrainene se apropie de oras. Ce se va intampla pe acest front in zilele urmatoare?

Jesús Argumosa Pila: Sunt evacuati civilii si nu este clar daca militarii vor pleca. Sunt stiri ca mai sunt multi soldati acolo, nu stim daca vor apara orasul pana la capat sau nu. Aceasta regiune este foarte importanta pentru Rusia pentru ca, daca o pierde, ramane fara acel coridor catre Crimeea. Herson ar putea fi una dintre marile batalii ale acestui razboi, Putin este foarte interesat sa nu-l piarda si va face tot posibilul pentru a-l apara.

Reporter: Credeti ca Rusia ar putea sa se retraga din oras si sa foloseasca raul Nipru ca aparare naturala pentru a proteja restul provinciei?

Jesús Argumosa Pila: Orasul Herson se afla pe partea de vest a raului, iar trupele ruse de pe acel mal nu primesc in prezent provizii. Regiunea are, de asemenea, un baraj la nord care este, de asemenea, important pentru Rusia, deoarece acea apa alimenteaza Crimeea. Ce se va intampla cu Crimeea daca va pierde regiunea? Este o peninsula cu probleme de apa si exista baza de la Sevastopol, singura baza navala ruseasca in ape calde. Pentru Rusia este o problema strategica foarte importanta si va lupta cat va putea pentru a controla acel tarm.

Reporter: Se vorbeste mult despre "bomba murdara". Cum afecteaza aceasta arma?

Jesús Argumosa Pila: "Bomba murdara" este un dispozitiv exploziv conventional, dar are capacitatea de a dispersa material radioactiv adaugat. Explozia sa nu este la fel de grava ca cea a unei bombe atomice, dar, pe termen mediu, ramane contaminarea in aer care poate dauna foarte mult populatiei. Acuzatiile Rusiei impotriva Ucrainei cu privire la posibila utilizare a acesteia sunt un joc de dezinformare, dar nu cred ca Ucraina detine aceasta arma. Cu aceasta faza de dezinformare Rusia cauta o scuza pentru a escalada.

Reporter: Prin urmare, nu credeti ca ar putea deveni un atac sub steag fals?

Jesús Argumosa Pila: Mintea lui Putin este de nepatruns, dar nu cred ca o va folosi pentru ca ii poate face rau. Folosirea aceste bombe l-ar pozitiona ca un proscris in fata lumii, mai mult decat acum. Cu acest pretext, Putin cauta sa-si consolideze pozitia in fata unei negocieri, dar acum pozitiile sunt la maximum. Rusia vrea ceea ce a obtinut deja in Ucraina si Zelenskyi si ai lui sa dispara cu totii.

Reporter: Ati avut soldati in subordine. Cum va afecta Rusia faptul ca are in randurile ei oameni care au fost fortati sa participe la razboi?

Jesús Argumosa Pila: Intr-un razboi, moralul soldatilor este fundamental si faptul ca ei sunt convinsi ca isi apara tara. Rusii nu au asta acum. Moralul si vointa de a castiga sunt acum in mainile Ucrainei pentru ca are initiativa. Rusia se afla intr-o situatie defensiva de la sfarsitul lunii septembrie si a mobilizat, de asemenea, multi rezervisti care sunt impotriva intrarii in razboi. Acest lucru este foarte negativ pentru managerii superiori, care trebuie sa ia decizii la care nu intotdeauna raspund corect managerii de mijloc si cei de jos. Acest lucru este foarte periculos. In plus, trebuie sa-i pregatesti pe rezervistii care au putina pregatire, sa-i duci la razboi, sa le dai material... Daca nu esti bine protejat, cu echipament care sa te fereasca de frig si cu material adecvat, moralul dispare.

Reporter: In ultimele saptamani, Ucraina a recapatat initiativa in razboi. Trimiterea rusilor mobilizati va echilibra conflictul?

Jesús Argumosa Pila: S-ar putea sa soseasca mase de soldati, dar ce vor face? Se duc in transee? In ce conditii? Cat va rezista soldatul rus? Putin are acum o mare problema: sa paraseasca Hersonul sau nu. Are si problema Crimeii, care este vedeta lui Putin dupa ce a reusit sa o anexeze in 2014. Este o problema foarte complicata pentru el pe plan intern.

Reporter: Daca se va vedea incoltit, Putin si-ar putea folosi armele nucleare sau amenintarile lui sunt doar o gluma?

Jesús Argumosa Pila: Amenintarea atomica a fost deja prezentata de sapte sau opt ori, este singura data intr-un razboi cand exista o amenintare continua cu un atac nuclear. Cred ca punerea in aplicare a cestrei amenintari nu il favorizeaza prea mult pe Putin. O bomba nucleara ar juca impotriva lui, deoarece radiatiile il vor impiedica sa controleze acea zona mai tarziu. Si ar ajunge sa piarda sprijinul international pe care il are; chiar si de la aliati precum China, careia i-a spus ca razboiul va dura putin si au trecut deja peste opt luni. Nu este interesat nici pe plan militar, nici la nivel international.

Reporter: In ceea ce priveste sprijinul aliatilor sai, au fost trimise trupe si in Belarus. Ar putea Lukasenko sa se alature ofensivei din Ucraina?

Jesús Argumosa Pila: Belarusul nu are mai mult de 70.000 de soldati. Nu este o armata foarte mare. In ce masura are capacitatea de a ataca Ucraina? Capacitatea pe care o are Belarusul nu este nici puternica, nici moderna. In plus, se presupune ca Rusia ar fi trimis in jur de 5.000 de soldati la acea granita. Cred ca este o manevra de distragere a atentiei fortelor ucrainene, dar intrarea din nou in Ucraina de pe acel front nu ar avea prea multe efecte reale.

Reporter: Se vorbeste mult despre sosirea iernii si influenta acesteia asupra conflictului. Cum va afecta?

Jesús Argumosa Pila: Iarna a fost un "general" care i-a invins deja pe Napoleon si pe Hitler. Sosirea iernii va opri toate manevrele, deoarece transeele se vor umple cu apa, la fel si santurile, si va fi o problema de deplasare a echipamentelor prin noroi. Iarna va opri operatiunile si va crea un razboi de uzura. Pamantul, care deja incepe sa inghete, va ingreuna deplasarile. Cine se va descurca mai bine? Va depinde de cine are echipa mai buna. Si acest lucru ii poate permite Rusiei sa-si revina, pentru ca are o problema de materiale importante in productia sa, deoarece o mare parte din echipamentele sale sunt alimentate cu tehnologie occidentala. Si acum nu o detine. Vom vedea un razboi al pozitiilor statice.

Reporter: Se pare ca atunci conflictul va stagna. Cum credeti ca se va termina?

Jesús Argumosa Pila: Acesta este un razboi asimetric de uzura, mai ales in Donbas. Este un razboi de transee in multe zone si, de asemenea, unul de teroare. Rusia a pierdut foarte multe forte, iar Ucraina are inca factorul de rezistenta, pentru ca isi apara pamantul, viata si tara. Cine va fi castigatorul si invinsul? Ideal ar fi un armistitiu fara invingatori pentru ca Rusia, fiind a doua putere nucleara a lumii, nu isi va permite sa fie considerata invinsul conflictului. Asa cum s-a intamplat deja in Afganistan sau asa cum s-a intamplat cu Statele Unite in Vietnam. Razboiul va dura o vreme si vom vedea ce face Ucraina in aceasta batalie de la Herson. Daca reuseste sa cucereasca regiunea, ar fi un atu foarte important pentru Occident si Rusia ar ramane atunci in urma. Ce putem oferi Rusiei? Ca Ucraina sa fie neutra, sa nu intre in NATO, in tara sa nu existe dislocari militare occidentale... Intrebarea este daca asta ii va fi suficient pentru Putin daca va pierde Donbasul sau Crimeea. O solutie pe termen scurt nu se vede fara un mediator care sa obtina o aproximare reala.

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1184 (s) | 32 queries | Mysql time :0.008437 (s)