News Flash:

Întâlnire importantă în SUA

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan şi prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu, întrevedere, la New York

20 Septembrie 2023
159 Vizualizari | 0 Comentarii


Președintele turc Recep Tayyip Erdogan și prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu au avut o întrevedere, la New York, marcând o cotitură majoră în contextul în care cele două țări se află într-un proces lent de îmbunătățire a relațiilor bilaterale, conform informațiilor furnizate de agenția Reuters.

Cu câțiva ani în urmă, Israel și Turcia erau aliați regionali apropiați, dar relațiile dintre cele două țări s-au deteriorat timp de mai bine de un deceniu. Ankara a expulzat ambasadorul israelian în urma unui raid israelian din 2010 asupra unei nave care transporta ajutoare umanitare către Fâșia Gaza, în urma căruia zece cetățeni turci au pierit.

Relațiile diplomatice au fost restabilite în 2016, dar doi ani mai târziu, Turcia și-a rechemat diplomații și i-a expulzat pe cei israelieni, după ce forțele israeliene au ucis mai mulți palestinieni care participaseră la protestele din Fâșia Gaza.

Vizita președintelui israelian Isaac Herzog în Turcia în martie 2022, urmată de vizite ale ambilor miniștri de externe, au contribuit la încălzirea relațiilor, după mai bine de un deceniu de tensiuni.

Cei doi lideri au discutat despre subiecte politice, economice și regionale, precum și despre problema israeliano-palestiniană, conform unei declarații a președinției turce pe platforma de socializare X în cadrul Adunării Generale anuale a ONU. Președintele Erdogan i-a comunicat premierului Netanyahu că cele două țări pot coopera în domenii precum energie, tehnologie, inovare, inteligență artificială și securitate cibernetică.

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1243 (s) | 32 queries | Mysql time :0.005280 (s)