News Flash:

Prag major: Populatia lumii a ajuns marti la 8 miliarde / Cand vom fi 9 miliarde si care va fi varful demografic al acestui secol

15 Noiembrie 2022
346 Vizualizari | 0 Comentarii
populatie

Populatia lumii a depasit marti 8 miliarde de locuitori, potrivit estimarii oficiale a Natiunilor Unite, care considera ca acest lucru reprezinta „o etapa importanta in dezvoltarea umana" si o reamintire, in plina desfasurare a COP27, a „responsabilitatii noastre comune de a avea grija de planeta noastra", transmite AFP.

Pentru ONU, „aceasta crestere fara precedent" - in 1950 erau 2,5 miliarde de oameni - este rezultatul „unei cresteri treptate a sperantei de viata datorita progreselor in domeniul sanatatii publice, al nutritiei, al igienei personale si al medicinei".

Dar cresterea demografica reprezinta, de asemenea, o provocare formidabila pentru tarile cele mai sarace, unde are loc cea mai mare crestere de populatie.

In timp ce, pana in anii 1800, lumea avea mai putin de un miliard de oameni, acum a fost nevoie de doar 12 ani pentru a creste de la 7 la 8 miliarde.

Ca un semn al incetinirii demografice, va fi nevoie de aproximativ 15 ani pentru a ajunge la 9 miliarde, in 2037. ONU preconizeaza un „varf" de 10,4 miliarde in anii 2080 si o stagnare pana la sfarsitul secolului.

O problema majora pentru tarile sarace
Pragul de 8 miliarde a fost atins in timpul conferintei mondiale privind clima, COP27, de la Sharm el-Sheikh, care subliniaza inca o data dificultatea tarilor bogate, care sunt cele mai responsabile de incalzirea globala, si a tarilor sarace, care cer ajutor pentru a-i face fata, de a conveni asupra unei reduceri mai ambitioase a emisiilor de gaze cu efect de sera generate de activitatile umane.

ONU subliniaza ca „in timp ce cresterea populatiei amplifica impactul dezvoltarii economice asupra mediului", „tarile cu cel mai mare consum de resurse materiale pe cap de locuitor si cu cele mai mari emisii de gaze cu efect de sera pe cap de locuitor sunt, in general, cele cu cel mai mare venit pe cap de locuitor, nu cele cu o crestere rapida a populatiei".

„Impactul nostru asupra planetei este determinat mult mai mult de comportamentul nostru decat de cifrele noastre", a rezumat pentru AFP Jennifer Sciubba, cercetator rezident la think tank-ul Wilson Center.

In tarile in care saracia este deja ridicata, cresterea populatiei reprezinta o provocare majora. „Persistenta unor niveluri ridicate de natalitate, care determina o crestere rapida a populatiei, este atat un simptom, cat si o cauza a progresului lent in dezvoltare", scrie ONU.

India va depasi China anul viitor
De exemplu, India, o tara de 1,4 miliarde de locuitori, care va deveni cea mai populata tara din lume pana in 2023, depasind China, se asteapta sa cunoasca o explozie a populatiei urbane in urmatoarele decenii, cu megaorase deja supraaglomerate si lipsite de infrastructura esentiala.

In Mumbai, aproximativ 40 % din populatie traieste in cartiere sarace, zone de mizerie supraaglomerate, alcatuite din baraci improvizate, majoritatea fara apa curenta, electricitate si instalatii sanitare.

Cifrele globale ascund o mare diversitate demografica.

Potrivit ONU, mai mult de jumatate din cresterea demografica pana in 2050 va proveni din doar opt tari: Republica Democratica Congo, Egipt, Etiopia, India, Nigeria, Pakistan, Filipine si Tanzania.

Iar pana la sfarsitul secolului, cele mai populate trei orase din lume vor fi africane: Lagos din Nigeria, Kinshasa din RD Congo si Dar Es Salaam din Tanzania.

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1174 (s) | 43 queries | Mysql time :0.005708 (s)