News Flash:

Praful saharian ne poate afecta sanatatea. Recomandarile medicilor pentru aceste zile

18 Martie 2022
394 Vizualizari | 0 Comentarii
praf saharian

Zilele acestea, un nor de praf saharian traverseaza mai multe tari, printre care si Romania, astfel ca fenomenul le-a starnit ingrijorari celor care sufera de diferite afectiuni pulmonare. Intr-adevar, praful saharian ne afecteaza pe toti, iar medicii au cateva recomandari simple pentru a evita problemele.
 
 
Un nor de praf saharian traverseaza sud-vestul si centrul Europei in aceste zile. Timisorenii si-au gasit miercuri dimineata masinile pline de un praf rosiatic, iar acesta s-a asternut inclusiv pe cladiri si sol. Si joi a putut fi observat acest fenomen.

In urma acestui eveniment, oamenii si-au pus intrebari legate de efectele lui asupra sanatatii. Intr-adevar, specialistii spun ca praful este mult mai puternic decat cel obisnuit si ca poate afecta si persoanele sanatoase, nu numai pe cele care au astm sau probleme respiratorii.

„In primul rand noi nu suntem obisnuiti sa avem o expunere la acest praf. Este ca o expunere indelungata la praf. Acesta e format din mai multe componente, unele nocive, chiar si mercur. La cei cu astm s-a observat o crestere a problemelor, pacientii pot avea simptome pronuntate. La bolile respiratorii cronice, bolnavii pot experimenta fenomene de sete de aer sau respiratie suierata. In urma expunerii, cei fara boli pot simti o iritare la nivelul nasului sau lacrimare, pentru ca particulele lezeaza narile si mucusul”, a explicat pentru Tion medicul Cristian Oancea de la Spitalul „Victor Babes” Timisoara.

Pentru a ne proteja in aceste zile, medicul recomanda fie sa stam in casa daca ne aflam in categoria celor cu boli pulmonare grave, fie purtarea mastii sanitare.

„Sunt doua variante de a evita expunerea la praful toxic: ori stam in casa cand este aceasta perioada in care se depune praful saharian, pentru ca ajunge pe sol si se usca, sau simplu –​ purtarea mastii. Ca la Covid, masca ne protejeaza la fel ca in cazul epidemiilor”, a completat medicul Cristian Oancea.

Specialistii in fenomene meteo spun ca norul de praf saharian a fost mai intens in Spania, Franta, Austria, Ungaria, Nordul Italiei. Norul este poluant si toxic si aduna mai multe bacterii de-a lungul traseului. Norul de praf saharian este un fenomen obisnuit pentru aceasta perioada a anului, insa unul fata de care trebuie sa fim precauti.

„ Multa lume neglijeaza aceste particule, trecandu-le la «si altele». In realitate, calatoria lor in spatiu poate schimba proprietatile fizico-chimice, prin adsorbtia de compusi chimici sau gaze toxice. De asemenea, functie de locul de unde provin, intre aceste particule pot aparea microresturi biologice, ciuperci, bacterii provenite din resturi biologice, microfibre, microstructuri provenite din dezintegrarea unor animale sau, in cel mai nefericit caz, prin antrenarea altor elemente – ca semn al unor activitati industriale, praf radioactiv, etc. Asadar, norul e mult mai complicat si mult mai potential nociv decat la prima vedere. Din acest motiv, trebuie sa aplicam reguli clare de igiena: masca, spalam fructele, curatam bine hainele, incaltamintea”, spune Silviu Gurlui, profesor la Facultatea de Fizica din cadrul Universitatii A.I.Cuza din Iasi.

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1261 (s) | 43 queries | Mysql time :0.007492 (s)