News Flash:

Situație îngrijorătoare în România

Numărul cazurilor de rujeolă, în rândul copiilor, a crescut extrem de mult

5 Septembrie 2023
180 Vizualizari | 0 Comentarii

 În ultimele luni, numărul cazurilor de rujeolă în rândul copiilor a înregistrat o creștere semnificativă. Pe fondul unei reduceri de peste 80% a ratei de vaccinare, cadrele medicale exprimă temeri legate de posibilitatea izbucnirii unei noi epidemii în țara noastră.

Această evoluție a condus la o alarmantă creștere a numărului de cazuri de rujeolă în rândul copiilor. În luna iulie a acestui an, de exemplu, la Spitalul de Boli Infecţioase „Victor Babeş” din București au fost internați 25 de copii suferind de rujeolă, cu mențiunea că toți acești copii nu erau vaccinați.

“Din păcate, acești copii provin din familii mari, cel puțin ce am avut în iulie, nevaccinate… se răspândește foarte rapid. E suficient să fie unul bolnav, că vine toată familia cu toți copiii expuși, nevaccinați. Chiar și tineri adulți vin la spital cu rujeolă. Există o problema semnalată de conducerea ministerului, scăderea acoperirii vaccinale, undeva la 80-85% la nivel național. Nivelul variază în funcție de zonele geografice ale țării.

Acesta este motivul pentru care apar cazuri. Scăderea vaccinării e un lucru real și se încearcă să revenim la nivele optime de vaccinare încât să nu mai avem cazuri de rujeolă sau alte boli ale copilăriei periculoase, pentru care nu există mijloace terapeutice. Vaccinarea ține departe aceste boli”, a afirmat medicul Simin Florescu, pentru Digi24.

Cu toate că situația este alarmantă, Ministerul Sănătății a confirmat că nu va impune vaccinarea obligatorie în România. Mai exact, strategia națională de vaccinare asigură că oricine are acces la vaccinare fără a impune vreo obligație.

Persoanele care doresc să se vaccineze împotriva HPV, inclusiv femei și adolescenți, atât fete cât și băieți, pot face acest lucru gratuit. Cu toate acestea, trebuie să obțină o prescripție de la medicul de familie. O altă componentă importantă a strategiei naționale de vaccinare constă în furnizarea unei informații corecte și complete cu privire la beneficiile vaccinării.

În școli, vaccinarea nu va fi obligatorie, dar va fi explicată și promovată. De asemenea, s-au stabilit măsuri ce trebuie aplicate de către unitățile de învățământ în situații epidemiologice speciale. În astfel de circumstanțe, copiii nevaccinați trebuie să rămână la domiciliu pentru a se proteja împotriva bolii și pot reveni la școală doar după ce focarul a fost eliminat.

„Strategia națională de vaccinare asigură acces echitabil pentru oricine, fără să impună vreo obligativitate. Niciun act normativ elaborat de Ministerul Sănătății nu va impune vaccinarea obligatorie! Acest act medical nu este și nu va fi obligatoriu!

Proiectul de Hotărâre de Guvern care cuprinde strategia națională de vaccinare pentru următorii ani intră în analiza interministerială. Urmând să fie propus spre adoptare în viitorul apropiat. Specialiști din cadrul Ministerului Sănătății au specificat că actul normativ vine să ofere acces echitabil la vaccinare pentru oricine, oricând și la orice vârstă. Dar subliniază că actul normativ nu are niciun fel de prevedere cu privire la obligativitatea vaccinării”, au declarat reprezentanții Ministerului Sănătății.

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1138 (s) | 43 queries | Mysql time :0.005976 (s)