News Flash:

Ce spun datele Institutului Naţional de Statistică

Prețul medicamentelor s-a mărit cu aproximativ 20% în luna august 2023

15 Septembrie 2023
202 Vizualizari | 0 Comentarii


Conform datelor furnizate de Institutul Național de Statistică (INS), în luna august 2023, prețul medicamentelor a înregistrat o creștere de aproximativ 20%, marcând cea mai semnificativă majorare din ultimele două decenii.

Această creștere a prețurilor se aplică în principal medicamentelor cu costuri mai reduse, dar impactul se resimte în special în rândul persoanelor în vârstă și al populației în general. Majorarea prețurilor a fost determinată de intrarea în vigoare a corecției prețurilor în cadrul Catalogului Național al Prețurilor Medicamentelor Autorizate de Punere pe Piață în România (Canamed) începând cu luna trecută. Această corecție a adus în Canamed peste 6.200 de medicamente, iar în majoritatea cazurilor, prețurile acestora au crescut, în special în cazul medicamentelor cu prețuri mai reduse, pentru care s-a aprobat o indexare suplimentară.

Aceste schimbări au avut loc într-un context în care ultima creștere semnificativă a prețurilor medicamentelor în România a avut loc în 2010, când prețurile au crescut în medie cu 7,86% față de anul precedent. Indiferent dacă vorbim de o creștere de 10% sau de 20%, aceste majorări au afectat nemulțumit populația. Această creștere a prețurilor se datorează în mare măsură costurilor în continuă creștere ale materiilor prime pentru producția de medicamente.

 „S-au scumpit toate componentele care intră în procesul de fabricaţie, începând cu hârtia pentru ambalaje, folia de aluminiu 50%, materie primă între 30 şi 100% a crescut. Pentru Paracetamol, de exemplu, a crescut cu 60%”, a afirmat Simona Cocoş, directorul unei fabrici de medicamente.

Cu privire la această problemă, președintele Colegiului Farmaciștilor din Constanța, Vasile Rizea, a explicat că prețul medicamentelor a rămas constant în ultimele două decenii, dar în acest caz, producătorii s-au văzut nevoiți să majoreze prețurile la medicamentele cu costuri mai reduse.

 „Niciun producător nu mai voia să le producă, pentru că ieşeau în pierdere şi, deja, unele nu se mai găseau pe piaţă. Au tot cerut să li se permită să crească preţul la anumite medicamente, dar nu li s-a dat voie, în condiţiile în care energia s-a scumpit, materia primă la fel, iar costul medicamentelor a rămas neschimbat timp de 20 de ani. De exemplu, la 10 lei o cutie, mărirea este de 2 lei. Atenţie, însă! Nu toate pastilele s-au scumpit cu 20%. Mai mult decât atât, producătorii din afara țării începuseră să refuze să mai aducă produse pe piața din România, din cauza prețurilor. Apoi, este exportul paralel. Prețurile din România sunt prea mici, în comparație cu cele din comunitatea europeană”, a afirmat acesta, pentru ziarul „Cuget Liber”. 

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1206 (s) | 43 queries | Mysql time :0.005937 (s)