News Flash:

Medicii oncologi trag un semnal de alarmă!

A crescut numărul românilor care au aflat că au cancer

6 Septembrie 2023
183 Vizualizari | 0 Comentarii


Medicii oncologi ne avertizează cu privire la creșterea numărului de români care au fost diagnosticați cu cancer, fie în stadiile incipiente ale bolii, fie în stadii avansate.

Această realitate dureroasă a devenit evidentă și din cauza progresului în domeniul diagnosticului. Această evoluție duce, în mod evident, la o cerere crescută de medicamente, care se epuizează mai rapid. Pe de altă parte, statul român nu alocă niciodată suficiente fonduri pentru a acoperi aceste tratamente.

Anul trecut, peste 60.000 de români au primit diagnosticul de cancer. Mulți dintre acești pacienți au fost tratați la Institutul Oncologic din București. Conducerea acestei instituții medicale afirmă că, în ultimul an, numărul internărilor a crescut cu 20% pentru pacienții care necesită spitalizare de zi și cu 50% pentru cei care necesită internare pe termen lung.

Această creștere semnificativă a numărului de cazuri diagnosticate poate fi explicată și prin desfășurarea programelor naționale de screening, cum ar fi cele pentru cancerul de sân, cancerul colorectal sau cancerul de col uterin.

În urma unei campanii desfășurate de Universitatea de Medicină din București, 39 de persoane din zona litoralului au aflat că suferă de diverse forme de cancer de piele. Ceea ce face această situație și mai tragică este faptul că unii dintre acești pacienți nu au acces la tratamente adecvate.

„Se prelungește această lipsă de medicamente pe care am semnalat-o întotdeauna. Viața noastră este pusă în pericol zilnic deoarece sistemul este subfinanțat. Pacienții nu au acces la tratamente, au schemele diminuate sau sunt programați peste o lună, peste 2-3 săptămâni,'' a precizat președintele Asociația Bolnavilor de Cancer din România, Cezar Irimia.

În unele cazuri, pacienții sunt transferați din spitale către oncologi din alte zone, însă nu întotdeauna aceștia pot oferi tratamentul necesar. Criza de medicamente poate avea multiple cauze. Pe de o parte, creșterea numărului de pacienți a condus la o cerere mai mare de medicamente.

„În momentul în care se produce cisplatin la nivel european, acesta este livrat și din faptul că au apărut pacienți diagnosticați volumul mare de pacienți necesită un consum și apare decalaj în producție, între cerere și ofertă. Sunt medicamente cum ar fi de exemplu pazenir, care ar trebui folosit în România, facem cerere către distribuitor și nu există stoc,'' a afirmat dr. Radu Serescu, medic oncolog.

În plus, fondurile disponibile în cadrul programului național de oncologie nu sunt niciodată suficiente. Întârzierea sau întreruperea bruscă a tratamentului poate crescut riscul de agravare a bolii oncologice, diminuând șansele de supraviețuire. Există, de asemenea, studii care indică faptul că amânarea cu șase luni a unei intervenții chirurgicale pentru tumori maligne poate reduce durata de viață a unei persoane cu peste doi ani.


 

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1241 (s) | 32 queries | Mysql time :0.004617 (s)