News Flash:

Cercetătorii avertizează!

Unul din trei bărbaţi cu vârsta de peste 15 ani este infectat cu cel puţin un tip de papilomavirus uman genital

11 Septembrie 2023
176 Vizualizari | 0 Comentarii


Conform unui nou studiu publicat în septembrie, aproape unul din trei bărbați cu vârsta peste 15 ani este infectat cu cel puțin un tip de papilomavirus uman (HPV) genital, iar unul din cinci este infectat cu unul sau mai multe tipuri de HPV cu risc crescut sau oncogen (cancerigen). Acest studiu subliniază importanța includerii bărbaților în eforturile de control al infecției cu HPV și reducerea incidenței bolilor legate de HPV atât la bărbați, cât și la femei. Pentru acest studiu, s-a făcut o revizuire sistematică și o meta-analiză a prevalenței infecției genitale cu HPV în populația masculină generală, pe baza studiilor publicate între 1995 și 2022.

Rezultatele arată că prevalența globală cumulată a fost de 31% pentru orice tip de HPV și de 21% pentru HPV cu risc crescut. HPV-16 a fost cel mai răspândit genotip de HPV (5%), urmat de HPV-6 (4%). Prevalența HPV a fost mai mare la adulții tineri, atingând un nivel maxim între 25 și 29 de ani, apoi s-a stabilizat sau a scăzut ușor.

Estimările prevalenței au fost similare în diferite regiuni geografice, inclusiv Europa și America de Nord, Africa Subsahariană, America Latină și Caraibe, precum și Australia și Noua Zeelandă. Cu toate acestea, estimările pentru Asia de Est și de Sud-Est au fost semnificativ mai mici decât cele pentru celelalte regiuni.

Infecțiile cu HPV sunt adesea asimptomatice la bărbați și femei, dar pot avea consecințe grave pe termen lung, inclusiv riscul dezvoltării mai multor tipuri de cancer. În fiecare an, peste 340.000 de femei mor din cauza cancerului de col uterin, care este cauzat de infecția cu HPV.

La bărbați, infecția cu HPV poate duce la apariția verucilor anogenitale (negilor sau condiloamelor genitale), care pot provoca probleme semnificative și pot crește rata de transmitere a HPV. De asemenea, infecțiile cu HPV la bărbați sunt asociate cu cancerele peniene, anale și orofaringiene, în special cele cauzate de tipul 16 de HPV.

Agenția Internațională pentru Cercetarea Cancerului a estimat că, în 2018, au existat aproximativ 69.400 de cazuri de cancer la bărbați cauzate de HPV.

„Acest studiu global privind prevalenţa infecţiei genitale cu HPV în rândul bărbaţilor confirmă cât de răspândită este infecţia cu HPV. Trebuie să continuăm să căutăm oportunităţi pentru a preveni infecţia cu HPV şi pentru a reduce incidenţa bolilor legate de HPV atât la bărbaţi, cât şi la femei”, a afirmat dr. Meg Doherty, director al programelor globale ale Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) pentru HIV, hepatită şi infecţii cu transmitere sexuală.

Acest studiu a fost publicat în ediția din luna septembrie a prestigioasei reviste medicale The Lancet Global Health.
 

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1144 (s) | 32 queries | Mysql time :0.005521 (s)