News Flash:

Peste 340.000 de români lucrează în Peninsula Iberică

Număr record de angajaţi de altă naţionalitate, în Spania

18 Aprilie 2024
190 Vizualizari | 0 Comentarii

În Spania, lucrătorii de naționalitate străină reprezintă aproape 15% din totalul angajaților.

Țara înregistrează un număr record de angajați străini, aproape 15% din totalul forței de muncă. Cei mai mulți dintre aceștia sunt români, urmați de marocani, columbieni, chinezi și venezueleni, conform romania-actualitati.ro. Această ierarhie în clasamentul naționalităților angajate rămâne constantă de mai bine de 10 ani. Cu toate acestea, mulți români din Spania lucrează ilegal, ceea ce îi va afecta la pensionare.

Numărul străinilor care contribuie la sistemul de asigurări sociale spaniole este în prezent de 2.785.000 dintr-un total de 20,5 milioane. De la iulie 2015, când erau 1,6 milioane, numărul acestora a crescut constant, atingând un record în martie 2024.

Dintre aceștia, 340.514 sunt români, fiind pe primul loc în clasamentul naționalităților rezidente în Spania. Deși numărul lor este mai mare decât cel al românilor, marocanii rămân pe locul doi. Columbienii, italienii, venezuelenii și chinezii urmează, cu jumătate din numărul românilor. Se observă o creștere a numărului de ucraineni, de când a început războiul și de când Spania a deschis granițele refugiaților.

Cele mai comune domenii de activitate pentru străini sunt turismul, agricultura și construcțiile, fiecare dintre acestea oferind aproximativ un sfert din totalul locurilor de muncă ocupate de străini.

Același lucru este valabil și pentru români. Un alt domeniu cu un număr mare de angajați români este cel al "empleado de hogar", adică curățenie și îngrijire la domiciliu. Se remarcă faptul că aproape jumătate dintre contractele de muncă în acest domeniu sunt pentru rezidenți străini. Cu toate acestea, este dificil de reglementat acest aspect.

Este o situație negativă, deoarece mulți străini, inclusiv români, lucrează fără contracte, ceea ce îi privează de beneficiile aduse de contribuțiile la asigurările sociale, în special vechimea în muncă.

Există români în Spania care, deși au muncit din greu în ultimii 15 sau 20 de ani, nu au acumulat suficientă vechime în muncă, ceea ce îi va pune în dificultate la pensionare. În Spania locuiesc 6,5 milioane de rezidenți străini. Oficial, există 624.000 de români, însă în realitate suntem peste un milion, diferența fiind determinată de metodele inexacte de contorizare.


 

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1197 (s) | 32 queries | Mysql time :0.006640 (s)