News Flash:

Ghizii turistici pentru Timisoara - Capitala Culturala Europeana trebuie sa stie istorie, sustine istoricul Ioan Hategan

25 Octombrie 2016
1052 Vizualizari | 0 Comentarii
timisoara0
Statutul de Capitala Culturala Europeana (CCE) 2021 al municipiului Timisoara va necesita un numar insemnat de ghizi turistici pentru toata zona Banatului montan si de campie, care sa cunoasca foarte multa istorie pentru a putea exploata atuurile fiecarei localitati, a declarat pentru AGERPRES istoricul Ioan Hategan, cercetator stiintific in cadrul Filialei Timisoara a Academiei Romane. 
''Un ghid turistic poate face multe lucruri, depinde de gradul de profesionalizare si de reprofesionalizare, in sensul ca intr-o CCE sunt reguli putin diferite. Avem un numar mare de ghizi cunoscatori de limbi straine care pot face cu succes orice ghidaj, dar ar trebui intrebati daca stiu principalele evenimente din istoria Timisoarei, daca cunosc cladirile importante, povesti despre cladiri, pentru ca astfel, in doua-trei ore sa poata face un ghidaj bun calitativ'', a spus Ioan Hategan. 
El a subliniat ca un rol important le revine firmelor de turism si municipalitatii in ceea ce priveste coordonarea actiunilor, pentru ca acesti ghizi sa fie intr-adevar bine pregatiti. 
''In afara de Timisoara, avem intregul Banat in discutie, care poate fi exploatat in functie de avantaje. Am fost ani de zile dascal de ghizi turistici si la Universitatea de Vest Timisoara si la firme particulare. Avantajul este pentru cei care stiu istorie, geografie, stiu sa se orienteze in spatiu si stiu situatia exacta a obiectivelor turistice. De exemplu, cea mai veche biserica de lemn din Banat este cea de la Crivina de Sus (judetul Caras-Severin, n.r.), este splendida, dar trebuie sa stii sa ajungi la ea. In fiecare localitate sunt elemente frumoase, fie vizibil, fie din domeniul istoriei, dar trebuie sa le cunosti ca sa le povestesti'', a completat Ioan Hategan. 
Istoricul cercetator a mentionat ca turistii straini care viziteaza Timisoara sunt fermecati de povestile care s-au tesut in jurul fiecarui obiectiv vizitat, fie ca este vorba despre foste palate si de castele, fie ca e vorba despre case de rand dupa ale caror porti sau ferestre pluteste misterul. 
Potrivit acestuia, un tur normal dureaza doua ore pe jos, cu explicatii, dar daca timpul preseaza, turul se reduce la o ora. 
Pe de alta parte, pentru restul Banatului, Ioan Hategan a remarcat faptul ca baza turistica ar trebui identificata urgent, astfel incat in anul 2020 sa fie totul gata, "pentru a sti pe ce ne bazam". 
''Au existat statiunile de agroturism create in anii '90, cand s-au facut cateva lucruri, dar s-a stopat din diverse motive. Totul trebuie sa porneasca de la un minimum de confort, toaleta in casa, apa si un loc de dormit, pentru ca bucataria si amabilitatea gazdelor exista. Dar cine se ocupa de aceste lucruri? Consiliul Judetean si primariile de localitati, care sa doreasca pentru 2020 sa fie procesul incheiat si sa stim pe cine si pe ce ne bazam. (...) Ar trebui inceputa o actiune solida de identificare, de discutat cu primarii, cu consilierii locali in ce masura exista posibilitati de materializare a unor astfel de obiective. Inca o problema a fost cea a taxelor ce se platesc'', a detaliat Ioan Hategan. AGERPRES

ioan hategan filialei timisoara
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1381 (s) | 43 queries | Mysql time :0.008591 (s)