News Flash:

Ghid de supravietuire! Ce trebuie sa faci in cazul unui atac nuclear. Lista completa a recomandarilor

4 Martie 2022
919 Vizualizari | 0 Comentarii
Razboi nuclear

Presedintele rus Vladimir Putin a ordonat duminica Ministerului Apararii sa puna arsenalul nuclear ”de descurajare” in alerta ridicata dupa ”anunturile agresive ale tarilor NATO”, potrivit Interfax si Reuters. Putin a dat ordinele catre ministrul Apararii Serghei Soigu si seful Statului Major Valeri Gherasimov, potrivit unui clip video facut public de Kremlin si citat de Interfax.

Acest ordin inseamna ca toti militarii din unitatile militare speciale unde exista arsenal nuclear (submarine, rachete, bombardiere strategice) trebuie sa fie in stare de alerta. ”Liderii statelor NATO isi permit declaratii agresive la adresa tarii noastre, de aceea ordon Ministrului Apararii si sefului Statului Major sa transfere fortele de descurajare ale Armatei Ruse (arsenlul nuclear – n.red.) in stare de alerta ridicata”, a spus Putin.

Ordinul lui Putin a venit cu cateva zeci de minute inainte ca presedintele Ucrainei, Volodimir Zelensky, sa anunte debutul negocierilor cu partea rusa.

Potrivit Wikipedia, armele nucleare sunt dispozitive ce elibereaza, intr-o maniera exploziva, energia nucleara produsa de o reactie in lant de fisiune sau fuziune. Aceste forte fac parte dintr-o categorie de arme de distrugere in masa, destinate uciderii a unui numar foarte mare de oameni si distrugerea biosferei.

Ce pasi trebuie urmati in cazul unui razboi nuclear, conform recomadarilor Nuclearelectrica.

Adapostirea – A sta adapostit in casa este un mod foarte eficace de reducere a expunerii la radiatii. Ramanand inauntru cu usile si geamurile inchise puteti reduce expunerea la radiatii cu pana la 40%. O incinta dintr-o cladire reprezinta un bun adapost. Daca vi se va comunica sa ramaneti acasa, la serviciu sau la scoala, faceti urmatoarele:
Intrati intr-o incapere.
Inchideti toate usile, ferestrele si gurile de aerisire.
Opriti sistemele de ventilatie (daca exista)
Nu folositi telefoanele decat daca este absolut necesar; liniile telefonice trebuie sa ramana libere pentru operatorii Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta.

Daca va aflati in masina, inchideti geamurile si sistemul de ventilatie si parasiti zona afectata.

Daca ati fost in aer liber in timpul urgentei, scoateti-va hainele si inchideti-le in saci de plastic. Curatati-va parul si corpul prin spalare. Aceasta precautie va indeparta particulele de praf radioactiv de pe dumneavoastra. Cand va puneti alte haine, luati-le dintr-un dulap inchis.

FITI UN BUN VECIN. Daca vedeti pe cineva afara, sfatuiti-l sa se adaposteasca. Informati si ajutati persoanele cu handicap. NU INTRATI IN PANICA. Adapostirea in incaperi inchise ofera o protectie considerabila impotriva radiatiilor.

Asteptati alte instructiuni difuzate la radio sau TV.

Daca vi se comunica sa evacuati zona- Daca sunteti anuntati sa parasiti locuinta, scoala sau serviciul, fiecare dintre dumneavoastra trebuie in primul rand sa impacheteze urmatoarele, NUMAI DACA ESTE POSIBIL:
O perna, doua paturi si doua cearsafuri sau un sac de dormit.
O mica saltea din burete.
O jacheta sau un palton.
Doua randuri de haine.
Medicamentele prescrise si alte medicamente necesare.
Nu este nevoie sa luati alimente in afara celor special prescrise de medic.
Articole de toaleta.
Acte de identitate, bani, carti de credit, carnete CEC, etc.
Un aparat de radio.
Numerele de telefon ale rudelor sau prietenilor apropiati.
Dupa ce ati facut cele de mai sus luati toate masurile de prevedere obisnuite pentru o plecare de acasa pentru o zi. Inchideti ferestrele si incuiati intrarile in casa.

Evacuarea
Atunci cand exista sau este prevazuta o emisie radioactiva, o parte sau toata comunitatea dumneavoastra poate fi evacuata. Veti fi sfatuiti sa va parasiti locuintele sau locurile de munca si sa mergeti la Centrul de Primire desemnat pentru localitatea dumneavoastra.

Toate informatiile necesare despre evacuare vor fi transmise la radio si TV sau vor fi anuntate prin megafoanele masinilor de Politie. Veti avea timp mai mult decat suficient sa va impachetati articolele importante, sa inchideti aparatele electrice, sa va ocupati de animale, sa inchideti locuinta si sa parasiti zona.

Veti fi imbarcat in autobuze, trenuri sau alte mijloace de transport si veti fi dusi la Centrele de Primire; daca aveti masina personala, o puteti folosi. La Centrul de Primire se va verifica starea dumneavoastra de contaminare si daca va fi necesar veti fi decontaminat.

Apoi veti fi inregistrat in vederea asigurarii hranei si adapostirii sau acordarii oricarei alte asistente daca este nevoie. Daca doriti, va puteti face propriile aranjamente in privinta hranei si cazarii in localitatile neafectate din afara zonei evacuate.

Protejarea tiroidei
Daca in aer exista iod radioactiv, el este introdus in plamani prin inhalare si de acolo, o parte va patrunde in sistemul circulator, de unde va fi absorbit de glanda tiroida. O masura eficace de a preveni absorbirea iodului radioactiv de catre tiroida este administrarea pastilelor de KI (iodura de potasiu). Iodul stabil (neradioactiv) din aceste pastile va fi repede absorbit de tiroida, ducand la oprirea acumularii de iod radioactiv de catre aceasta. Iodul radioactiv va fi apoi eliminat mai repede din organism prin functiile naturale ale corpului. O alta masura contra inhalarii iodului radioactiv este aceea de a ramane adapostit in casa. Pastilele de iodura de potasiu (KI) nu protejeaza corpul de alte substante radioactive. A va adaposti, a va schimba hainele si a face dus raman cele mai bune masuri de protectie impotriva altor substante radioactive.

Administrarea de pastile de KI trebuie facuta rapid in cazul unei urgente. Astfel de pastile vor fi disponibile si la Centrele de Primire Evacuati organizate de Autoritatile Publice pentru a fi distribuite. Scolile din localitatea dumneavoastra vor avea cantitati suficiente de pastile pentru copii. Personalul scolilor va administra aceste pastile copiilor atunci cand va fi necesar.

Al Treilea Razboi Mondial este o notiune care desemneaza un eventual razboi global. Savanti ca Albert Einstein, considerat drept unul dintre proiectantii teoriei relativitatii si al echivalentei masa-energie, considera ca al Treilea Razboi Mondial va fi un conflict ce va depasi toate razboaiele la un loc cu impactul sau distructiv, dupa dezvoltarea armelor nucleare de la finalul celui de-al Doilea Razboi Mondial. Armele nucleare au capacitatea de a devasta Pamantul, riscul unui razboi atomic fiind prabusirea civilizatiei umane si chiar disparitia vietii. 

Asadar, pe masura ce sanctiunile puternice impotriva Rusiei se profileaza, iar conflictul din Ucraina escaladeaza, expertii ne recomanda sa urmam o serie de sfaturi pentru a ne proteja in cazul unui atac iminent.

Ce trebuie sa contina trusa de supravietuire in caz de razboi sau calamitati
Filtre de apa
Produse conservate (fructe, ton, carne, etc.)
Alimente gata de consum (branza, batoane proteice, etc.)
Trusa medicala
Unt de arahide
Amestecuri de bauturi, daca aveti copii cu dumneavoastra
Multi-vitamine
Solutie de iod, peroxid de hidrogen, alcool, analgezice
Lapte praf
Pungi de orez, fasole, faina, ovaz, zahar si miere
Ulei de gatit
Praf de copt, bicarbonat de sodiu si un pachet cu sortimente de condimente
Un desfacator manual de conserve
Cutit
Chibrituri si brichete
Servetele igienice si scutece, daca este necesar
Lanterne (de preferat cu LED) si radiouri portabile
Cat mai multe baterii, cel putin trei seturi, pentru fiecare dintre dispozitivele enumerate mai sus
Apa imbuteliata
Inalbitor
Extinctor de incendiu
Farfurii de hartie sau de plastic/cupe/ustensile de bucatarie
Pelerina de ploaie


Ce trebuie sa faci dupa o explozie nucleara
Cantitatea de precipitatii radioactive va varia in functie de marimea dispozitivului si de apropierea acestuia de sol. Prin urmare, ar putea fi necesar ca cei care se afla in zonele cu cele mai ridicate niveluri de radiatii sa se adaposteasca timp de o luna.

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1301 (s) | 43 queries | Mysql time :0.006582 (s)