News Flash:

Conacul Mocioni va intra in circuitul turistic al judetului Timis in 2024

4 Martie 2022
747 Vizualizari | 0 Comentarii
Conacul Mocioni

Partenerii islandezi ai Consiliului Judetean Timis, colaboratori ai CJ Timis si reprezentanti ai administratiei judetene au vizitat conacul din Foeni, monument istoric. Proiectul de restaurare a Conacului Mocioni este finantat prin Granturile SEE 2014-2021, prin Programul RO-Cultura.
„Partenerii islandezi si romani alaturi de care CJ Timis reabiliteaza si revitalizeaza Conacul Mocioni din Foeni au vizitat astazi monumentul istoric. Acesta va intra in circuitul turistic al judetului nostru in 2024, in urma unei investitii considerabile din fonduri europene”, tranmis reprezentantii Consiliului Judetean Timis.

Reprezentantii CJ au vizitat conacul familiei Mocioni din Foeni. Acestia le-au avut alaturi pe Maria Kristin Gylfadóttir, managerul companiei North Consulting ehf. din Islanda, si Corina Raceanu, de la Institutul Intercultural Timisoara.

Consiliul Judetean Timis este promotorul proiectului „Reabilitarea, refunctionalizarea si revitalizarea Conacului Mocioni din Foeni, Judetul Timis”, in parteneriat cu Institutul Intercultural Timisoara si North Consulting ehf. din Islanda.

„Intalnirea fata in fata a fost utila pentru trecerea in revista si alinierea calendarelor de activitati, conectarea cu reprezentanti ai comunitatii locale, dar si cu energia speciala a monumentului istoric”, ne transmite aceeasi sursa.

Atat activitatile menite sa revitalizeze Conacul Mocioni, cat si lucrarile de reabilitare vor fi intreprinse simultan.

Trebuie amintit ca, in data de 17 decembrie 2021, a fost semnat contractul pentru lucrarile de proiectare si executie, intre CJ Timis (beneficiarul proiectului) si Asocierea T.T.&CO SOLARIA GRUP SRL (lider) – EURAS SRL – GRAPHIC SPACE SRL. Ridicandu-se la o valoare totala de 16.969.459,77 lei (aproape 3,5 milioane de euro), proiectul va fi gata pana in a doua parte a anului 2023, estimeaza autoritatile.

Proiectul de reabilitare va fi finantat din Granturile SEE 2014 – 2021, ca urmare a includerii conacului pe lista de rezerva a programului RO-CULTURA in 2020. Granturile SEE reprezinta contributia financiara acordata de Norvegia, Islanda si Liechtenstein pentru reducerea disparitatilor economice si sociale in Spatiul Economic European si insumeaza 85% din valoarea finantarii nerambursabile, adica 8.092.850,017 lei. Restul de 15% nerambursabili vin de la bugetul national, insemnand aproximativ 1,4 milioane de lei.

Ridicat in 1750 pentru a servi ca resedinta familiei Mocioni, conacul din Foeni a fost folosit in timpul regimului ceausist ca baie comunala, gradinita, depozit pentru erbicide si pesticide, sala de sport si sifonarie. Dupa 1990, a gazduit o discoteca. In prezent, serveste administratiei locale cu rolul de camin cultural, rol care va fi sistat, cel putin temporar, de-a lungul derularii lucrarilor de reabilitare, refunctionalizare si revitalizare, transmit reprezentantii CJ Timis.

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1145 (s) | 43 queries | Mysql time :0.005735 (s)