News Flash:

Controale ale Protectiei Consumatorilor in Timis. Aproape 100 de amenzi date in trei luni

31 Martie 2022
493 Vizualizari | 0 Comentarii
protectia consumatorului

De la inceputul lunii ianuarie, comisarii CJPC Timis au desfasurat peste 500 de actiuni de control in supermarketuri sau benzinarii. Au fost aplicate 97 de amenzi in valoare totala de 970.000 de lei. S-au descoperit produse expirate, neconforme, deteriorate.
La nivelul Comisariatului Judetean pentru Protectia Consumatorilor (CJPC) Timis, in perioada 1 ianuarie – 28 martie, au fost inregistrate 1.478 de reclamatii, cu urmatoarea structura:

90 – Bunuri si servicii alimentare,
342 – Bunuri nealimentare,
986 – Servicii nealimentare,
60 – Servicii Financiare.
In aceasta perioada, comisarii CJPC Timis au desfasurat 558 de actiuni de control – ocazionate de tematici de control sau ca urmare a sesizarilor primite de la consumatori. Au fost aplicate 97 de amenzi in valoare totala de peste 970.000 de lei, 75 de avertismente si au fost oprite definitiv de la comercializare marfuri neconforme in valoare de aproximativ 48.500 de lei.

„Astfel, in ultimele doua luni, CJPC Timis a verificat, la nivelul judetului, 56 unitati apartinand lanturilor de magazine: Mega Image, Penny, Profi, Lidl, Auchan, Kaufland si Carrefour, precum si 17 benzinarii, in toate fiind gasite nereguli”, transmit reprezentantii CJPC Timis.

Supermarketuri
Pentru supermarketuri au fost aplicate 35 de amenzi contraventionale, in valoare totala de 375.000 de lei. Au fost acordate si 17 avertismente. Ca si masuri complementare se adauga oprirea definitiva de la comercializare si retragerea din circuitul consumului uman a produselor cu deficiente in valoare de peste 25.000 de lei.

„Am verificat un lant de 56 de magazine apartinand marilor lanturi de magazine: Mega Image, Penny, Profi, Lidl, Auchan si Carrefour. La toate au fost gasite abateri. Sanctiunile au fost urmatoarele: 35 de amenzi contraventionale in valoare totala de 375.000 de lei si 17 avertismente. Acestora li s-au adaugat urmatoarele masuri complementare: oprirea definitiva de la comercializare si retragerea din circuitul consumului uman a produselor cu deficiente in valoare de peste 25.000 de lei.

De asemenea, a fost dispusa sanctiunea complementara de inchidere temporara a unitatii pe o perioada de cel mult 6 luni pentru un magazin din zona Pietei Dacia. A fost inchis doar 7 zile, pentru ca si-au remediat toate problemele. A fost dispusa si sanctiunea complementara de sistare servicii pentu o unitate, adica partea de panificatie care functiona in acel supermarket”, a transmis Mihai Gubandru, comisar sef-adjunct al CJPC Timis.

Benzinarii (inclusiv magazinele care functioneaza in incinta acestora)
Si la acest capitol s-a lasat cu amenzi. Au fost 22 de amenzi contraventionale in valoare totala de 189.000 lei si opt avertismente. 100.000 lei este cea mai mare amenda data. S-a propus si oprirea definitiva de la comercializare si retragerea din circuitul consumului uman a unor produse in valoare de peste 6.000 de lei, oprirea temporara a prestarii serviciilor pana la remedierea deficientelor pentru o unitate si doua masuri de incetare a practicii incorecte.

Dintre cele mai frecvente nereguli constatate, cei de la CJPC Timis mentioneaza:

comercializarea unor produse in afara termenului de valabilitate;
comercializarea unor produse congelate neconforme (culoarea modificata si cu acumulari de gheata in ambalaj);
comercializarea unor fructe si produse din carne cu modificari organoleptice evidente si urme de mucegai;
nerespectarea regimului de temperatura pentru pastrarea preparatelor (de exemplu, unele vitrine cu masa calda nu asigurau temperatura minima de +60 grade C, necesara sau unele pentru racire, care depaseau valoarea de 4-8 grade C conforma);
utilizarea unor spatii de depozitare neigienizate;
comercializarea unor martisoare din argint, fara a detine autorizatie pentru comertul obiectelor din metale pretioase;
comercializarea unor produse cu ambalajul deteriorat;
nerespectarea temperaturilor de depozitare la produsele alimentare comercializate in spatiile frigorifice, conform cu indicatiile producatorului;
comercializarea unor produse fara a avea pe etichete informatiile in limba romana;
comercializarea unor produse nealimentare fara a oferi consumatorilor certificate de garantie sau cu certificat de garantie neactualizat;
comercializarea unor butelii cu coroziuni pe suprafata extinsa, rugina, cu guler de protectie rupt;
comercializarea unor masti neconforme;
nerespectarea conditiilor de depozitare;
practici comerciale incorecte.
Opt inspectori de control, dar pe organigrama sunt trecuti 14
„Intotdeauna este nevoie de mai multi oameni. Momentan functionam cu 8 comisari de control la nivel de CJPC Timis. Pe organigrama sunt trecuti mai multi, aproximativ 14, si probabil in viitor va fi organizat un concurs. Locurile s-au eliberat din cauza pensionarilor sau din diferite motive”, a informat comisarul sef-adjunct al CJPC Timis.

Mihai Ritivoiu a cerut intensificarea controalelor, iar comisarii sa coreleze amenzile cu marimea comerciantului.

„I-am cerut domnului Gubandru, ca in masura in care legea ii permite, sa coreleze valoarea amenzilor si intensitatea controlului la anvergura agentului controlat. Adica, intentia noastra nu este ca Protectia Consumatorului sa devina o sperietoare si sa inhibe micul intreprinzator. Nu discutam si de marile companii, care stiu ce fac, iar abuzurile constate nu pot fi tratate cu toleranta.

Dar, daca discutam de un mic intreprinzator, care e la prima abatere, cred ca rolul primordial este si cel de indrumare, nu doar cel de control si amenda. Abordarea trebuie sa fie una constructiva si deschisa catre micul intreprinzator si cetatean. Cred ca aceasta institutie va deveni una de reper, in cativa ani, in randul institutiilor din judetul Timis”, a declarat Mihai Ritivoiu, Prefectul de Timis.

In replica, Mihai Gubandru spune ca CJPC face deja acest lucru.

„Exista legea preventiei, pe care noi o aplicam cu succes. Apoi, noi oferim si consiliere. Rolul nostru nu este doar de a sanctiona, ci si de a oferi consiliere consumatorilor si operatorilor economici. In ceea ce priveste partea de control, intotdeauna se merge pe preventie sau sanctiune, in functie de gravitatea faptei. Legea ne si permite ca sanctiunea sa fie corelata cu marimea operatorului economic”, a replicat Gubandru.

Seriile de controale la magazinele marilor lanturi comerciale si in retelele de statii de distributie de carburanti fac parte din tematici de control nationale, initiate de presedintele ANPC Horia Constantinescu si coordonate de directorul general Paul Anghel.

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1272 (s) | 43 queries | Mysql time :0.008060 (s)