News Flash:

Fonduri europene pentru digitalizarea Primariei Timisoara. Dominic Fritz vrea primaria „la un click distanta”

30 Martie 2022
313 Vizualizari | 0 Comentarii
Primaria TM

Primarul Dominic Fritz anunta ca Timisoara dispune de 4 milioane de lei din Programul Operational Capacitate Administrativa (POCA) 2014-2020. Cu acesti bani, edilul anunta ca se pregateste pixelarea administratiei publice din Timisoara. In aproximativ 12 luni ar putea fi creat un portal online de interactiune a cetatenilor cu celulele administrative, de la functionari publici pana la arhivele institutiei. Sa ne bucuram de ultimele luni la cozile ghiseelor?
 
 
Intr-o conferinta de presa organizata marti, 29 martie, pe C.D. Loga, Dominic Fritz a anuntat ca Timisoara a reusit sa stranga ultimele fonduri europene care se mai gaseau pe fundul borcanului POCA (Programul Operational Capacitate Administrativa), sesiunea 2014-2020.

Este vorba de suma de 4 milioane de lei, bani care vor fi investiti in digitalizarea celulelor si functiilor administrative la nivel local, in cadrul proiectului „Simplificarea procesului participativ si decizional in relatia cu cetatenii prin digitalizarea integrata si eficientizarea administratiei publice la nivelul Primariei Municipiului Timisoara”.

„Am castigat un nou proiect pe fonduri europene prin programul POCA. Este un proiect de 4 milioane de lei, bani pentru digitalizarea primariei. Este primul proiect pe fonduri europene castigat de PMT vreodata pe domeniul digitalizarii. E o promisiune din campania mea si ma bucur. Multi ar vrea sa avansam mai repede, dar incepem pe niste sisteme de acum 20 de ani. Stim ca asta e solutia pentru o institutie mai aproape de cetateni”, declara edilul Timisoarei.

De la caramida si hartie la biti si pixeli
Municipalitatea intentioneaza ca in aproximativ 12 luni sa creeze un portal virtual care sa faciliteze interactiunea cetatenilor cu administratia publica locala. Crearea unei punti digitale intre persoanele fizice/juridice si primarie, accesibila la un click distanta, ar fi o premiera nationala.

„O sa construim un portal unic si securizat in care cetatenii si firmele pot interactiona cu administratia printr-o singura entitate digitala. Totul la un click distanta. Inclusiv tot istoricul relatiei cu administratia. Va fi si o aplicatie prin care utilizatorul poate sa primeasca notificari despre ce se intampla in zona lui (ex. lucrari, programul de curatenie, daca se va elabora un PUZ nou)”, mai spune Fritz.

Pe scurt, primaria vrea sa foloseasca aceasta finantare pentru a construi un prim pilon virtual al serviciilor administrative: imbunatatirea modul de prezentare a informatiilor de interes public (HCL-uri, achizitii, concursuri de angajare). Va fi realizata o cartare a informatiilor de interes public (lucrari de utilitate publica, servicii publice recurente), oferind persoanelor fizice si juridice o identitate digitala unica.

„In acelasi timp, speram sa lansam curand impreuna cu acest portal unic si un ghiseu unic virtual – un singur portal unde gasesti toate formularele online, la zi, in acelasi format; un fel de Camera 12 online”, transmite primarul.

Un al doilea pilon in jurul caruia se fundamenteaza acest proiect este digitalizarea arhivei Primariei Municipiului Timisoara. Pentru inceput, ar fi scanate „bucata cu bucata” si digitalizate peste 5.000 de bibliorafturi. Masura vine si pentru a reduce cat mai drastic dependenta functionarilor publici din cadrul institutiei de printare.

„Prin aceste fonduri, de asemenea, Primaria Municipiului Timisoara va beneficia de scanarea si digitalizarea a 5.000 de unitati arhivistice (bibliorafturi). Astfel, textele documentelor incluse in arhiva vor putea fi usor de vizualizat si de cautat continutul lor”, transmit reprezentantii PMT.

Iar un al treilea pilon va fi implementarea unei strategii de solutii digitale care sa amplifice implicarea civica a cetatenilor.

Perioada de implementare depinde de finalizarea caietelor de sarcini si a procedurilor de achizitie. Reprezentantii primariei anunta ca perioada maxima de implementare pentru aceasta finantare este 31.12.2023.

Alte proiecte implementate curand
Momentan, ca un preambul digital la nevoile si cerintele tehnologice si logistice ale publicului pentru administratia locala, Dominic Fritz aminteste si de „microsite-urile” care functioneaza in prezent in primarie si in institutiile din subordinea sa. Desi arhaice in fata contemporaneitatii, administratia locala interactioneaza cu exteriorul si prin intermediul platformelor online. Insa, adesea se dovedesc ineficiente si incapabile sa reziste uzurii pe termen lung sau in momentele de trafic maxim.

De asemenea, va fi schimbat software-ul folosit de primarie. Se va trece la Microsoft 365. Sistemul va fi instalat pe noile calculatoare pe care institutia le va achizitiona.

Mai mult, sistemul de imprimare va fi modificat, noutatea fiind printarea pe cartela, pentru o mai buna monitorizare.

Va fi lansata si centrala digitala a primariei. Astfel, in urma unui apel, la celalalt capat al liniei va raspunde un robot care va va ghida catre functionarul de care aveti nevoie. Atentie, convorbirile vor fi inregistrate. Pe langa facilitarea comunicarii, scopul mai este si monitorizarea cat mai eficienta a interactiunii cu cetateanul, eventual pentru a putea raspunde unor posibile reclamatii (de ex. acuzatia ca un functionar a vorbit urat).

Aceste proiecte vor fi finalizate si implementate in cateva saptamani.

Dominic Fritz vrea sa se concentreze si pe urmatorul ciclu de finantare, care este vital pentru continuitatea actualelor masuri, dar si pentru dezvoltarea de noi initiative administrative.

„Pe partea de digitalizare, pe mine ma bucura foarte mult ca am luat aceasta finantare, pe fostul ciclu POCA (2014-2020). Am reusit sa obtinem ce a mai ramas acolo la nivel national. Insa, important e sa ne pregatim pentru urmatorul ciclu de finantare. Vom lansa curand strategia de finantare Smart City. Vor fi accesate zeci de milioane de euro in plus, pentru care punem acum fundamentul. Sunt foarte constient ca nu suntem unde ar trebui sa fim”, afirma liderul actualei administratii.

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1160 (s) | 43 queries | Mysql time :0.006484 (s)