News Flash:

Facilitati pentru nevazatorii din scoli si facultati, in judetul Timis

14 Octombrie 2013
1285 Vizualizari | 0 Comentarii

Tinerii nevazatori din scolile si universitatile timisorene vor beneficia de facilitati în sistemul de învatare, prin implementarea programului RoboBraille, un serviciu media care ofera posibilitatea transformarii documentelor scrise într-unele accesibile persoanelor cu deficienta de vedere sau de limbaj.

Initiator al proiectului, Universitatea de Vest din Timisoara, prin Departamentul de Stiinte ale Educatiei al Facultatii de Sociologie si Psihologie si prin Centrul de Asistenta si Integrare Psihopedagogica (CAIP), a organizat, luni, în acest sens, un seminar sustinut de specialisti din Danemarca, pe tema 'Tehnologii incluzive în învatamantul superior adresata studentilor si cadrelor didactice universitare'.

Proiectul urmareste facilitarea învatarii pentru elevii si studentii nevazatori, prin accesibilizarea materialelor educationale în formate alternative în timp util precum si îmbunatatirea calitatii învatamantului secundar adresat nevazatorilor, astfel încat un numar tot mai mare de elevi cu astfel de probleme sa-si continue studiile universitare. De asemenea, programul sprijina dezvoltarea de practici educationale pentru dislexici, prin asigurarea de materiale educationale în formate alternative si prin dezvoltarea unui catalog de bune practici pentru predarea la acesti tineri.

Potrivit lui Ion Risti, presedintele Asociatiei Interjudetene a Nevazatorilor Timis - Caras Severin, în evidentele asociatiei sunt 24 de tineri nevazatori, dintre care 14 în învatamantul gimnazial, 3 în cel liceal, 4 în postliceal - în scolile de maseuri - si 3 în universitati. El a adaugat ca este posibili ca numarul tinerilor nevazatori din judet sa fie mult mai mare, nu toti fiind înscrisi în asociatie.

RoboBraille este un serviciu web si e-mail bazat pe conversia documentelor într-o gama de formate accesibile, inclusiv Braille, MP3, Daisy si diverse formate e-book.

RoboBraille a fost înfiintat în 2004 si serveste în prezent mii de utilizatori în fiecare luna, fiind folosit în 25 tari de pe glob. Serviciul este dezvoltat în comun de catre Centrul National Danez pentru Copii si Tineri cu Deficiente de Vedere si Sensus ApS.

RoboBraille ofera o gama larga de servicii Braille: traducere în si din Braille în daneza, engleza britanica, engleza americana, italiana, franceza, greaca, germana, islandeza, norvegiana, poloneza, portugheza, spaniola, romana, maghiara si bulgara; servicii audio si servicii de E -Book.


tinerii nevazatori proiectu serviciul este
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Comentarii (0)

Introduceti comentariul dumneavoastra

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1507 (s) | 43 queries | Mysql time :0.006314 (s)