News Flash:

Atentie, ploile revin in forta! Vezi cum va fi vremea in Banat si in celelalte regiuni ale tarii

14 Octombrie 2013
1218 Vizualizari | 0 Comentarii

Valorile medii diurne vor oscila între 13 si 23 de grade Celsius în urmatoarele doua saptamani iar ploile vor reveni la jumatatea acestei saptamani, si, ulterior, în perioada 22-24 octombrie, la nivelul întregii tari, potrivit estimarilor Administratiei Nationale de Meteorologie /ANM/, valabile pentru intervalul 14-27 octombrie 2013.

In zona Banatului, primele doua zile ale intervalului regimul termic vor fi caracterizate de valori usor peste mediile multianuale, respectiv maxime în jurul a 21 de grade si minime nocturne de 10-12 grade. La mijlocul saptamanii, în intervalul 16-18 octombrie, temperaturile vor scadea semnificativ, astfel ca valorile medii diurne, respectiv de 14-16 grade, se vor situa sub cele climatologic normale, iar valorile minime de 6-8 grade vor caracteriza dimineti normale. Incepand cu data de 19 octombrie, încalzirea vremii va mentine, cel mai probabil pana în jurul datei de 25 octombrie, regimul termic peste cel obisnuit, atat în privinta maximelor, ce vor fi de 19-23 de grade, cat si a minimelor, anticipate în jurul a 10 grade. Probabilitatea de ploaie va fi mai mare în zilele de 15 si 16 octombrie, cand vor fi posibile cantitati de apa mai însemnate si, din nou, în jurul datei de 22 octombrie.

In regiunea Crisanei, în primele doua zile ale intervalului, regimul termic va fi caracterizat de valori usor peste mediile multianuale, respectiv maxime în jurul a 20 de grade si minime nocturne de 10-11 grade. La mijlocul saptamanii, în intervalul 16-18 octombrie, temperaturile vor scadea semnificativ, astfel ca valorile medii diurne, respectiv de 14-16 grade, se vor situa sub cele specifice datei, iar valorile minime de 6-8 grade vor caracteriza dimineti normale termic. Incepand cu data de 19 octombrie, se va încalzi, vor fi maxime de 18-21 de grade, si minime anticipate în jurul a 9 grade. In zilele de 15 si 15 octombrie vor fi, local, cantitati de apa mai însemnate si, din nou, între 22 si 24 octombrie, cand se anticipeaza ploi slabe.

Conform prognozei ANM, în regiunea Transilvaniei, la începutul intervalului, vremea se mentine mult mai calda decat în mod obisnuit la mijlocul lunii octombrie, media valorilor maxime urmand a se situa între 17 si 19 grade, iar a minimelor între 7 si 9 grade. Din 17 octombrie, temperaturile vor scadea semnificativ, astfel ca valorile medii din cursul zilelor, respectiv de 12-14 grade, se vor situa sub cele specifice datei, iar valorile minime de 4-6 grade vor caracteriza dimineti normale. Incepand cu data de 19 octombrie si posibil pana spre sfarsitul intervalului de prognoza, regimul termic se va situa peste cel obisnuit, atat în privinta maximelor, ce vor fi de 15-19 grade, cat si a minimelor, anticipate a se situa între 4 si 8 grade. Probabilitatea de ploaie va fi mai mare în jurul datei de 16 octombrie, cand vor fi local cantitati de apa mai însemnate, dar si în 23 octombrie cand sunt posibile ploi slabe.

In zona Maramuresului, intervalul de prognoza debuteaza cu un regim termic peste cel mediu multianual, respectiv valori medii ziua de 18-20 de grade si 8-9 grade noaptea. Vremea se va raci apoi destul de mult, astfel încat între 16 si 18 octombrie temperaturile medii vor fi în jur de 13 grade, ziua, si de 4-6 grade, noaptea. Incepand cu data de 19 octombrie, vremea se va încalzi treptat, iar regimul termic se va mentine peste cel obisnuit, atat în privinta maximelor, ce vor fi în medie de 16-18 grade, cat si a minimelor, anticipate a fi între 6 si 8 grade. Probabilitatea de ploaie va fi relativ ridicata pe tot parcursul intervalului, însa în 15 si 16 octombrie ploile pot fi mai însemnate cantitativ.

In Moldova, în primele zile ale intervalului, valorile de temperatura se vor mentine usor mai ridicate decat cele înregistrate în mod obisnuit la mijlocul lunii octombrie, atat ziua, cand se anticipeaza ca media valorilor maxime se va situa între 17 si 19 grade, dar si noaptea, cand minimele vor fi între 7 si 9 grade. In data de 17 octombrie, temperaturile vor scadea semnificativ, astfel ca valorile medii din cursul zilelor, respectiv de 12-14 grade, se vor situa sub cele specifice datei. Ulterior, pana spre sfarsitul intervalului de prognoza, regimul termic va fi apropiat de cel obisnuit, cu maxime în medie de 14-16 grade si minime între 5 si 8 grade. Probabilitatea de ploaie va fi mai mare în jurul datei de 16 octombrie cand vor fi cantitati de apa mai însemnate, dar si în 22-23 octombrie cand sunt posibile ploi slabe.

Potrivit prognozei ANM, în zona Dobrogei, în prima parte a intervalului de prognoza, va fi un regim termic în jurul celui mediu multianual specific, respectiv valori medii de 17-19 grade, ziua, si 10-12 grade, noaptea. Dupa scaderea de temperatura anticipata pentru data de 17 octombrie, va creste probabilitatea de a se înregistra, din nou, un regim apropiat de cel specific, atat în privinta maximelor, ce vor fi în medie de 15-17 grade, cat si a minimelor, anticipate a fi între 8 si 10 grade. Probabilitatea de ploaie va fi mai mare în intervalul 16-17 octombrie cand se vor cumula cantitati de apa mai însemnate.

In zona Munteniei, în primele trei zile ale intervalului de prognoza, regimul termic va fi caracterizat de valori în jurul mediilor multianuale, respectiv maxime de 18-20 de grade si minime nocturne de 10-11 grade. In intervalul 17-18 octombrie, temperaturile vor scadea, iar valorile medii din cursul zilelor vor fi de 16-17 grade, în timp ce minimele nocturne se vor încadra între 6 si 10 grade. Incepand cu data de 19 octombrie, vremea se va încalzi usor, apoi temperaturile vor evolua în limitele normalului climatologic. Probabilitatea de ploaie va fi mai mare în jurul datei de 16 octombrie, cand vor fi posibile cantitati de apa mai însemnate.

In Oltenia, primele trei zile ale intervalului de prognoza regimul termic se vor caracteriza de valori în jurul mediilor multianuale, respectiv maxime de 18-20 de grade si minime nocturne de 10-11 grade. In intervalul 17-18 octombrie, temperaturile vor scadea, valorile medii din cursul zilelor fiind de 16-17 grade, în timp ce minimele nocturne de 6-10 grade vor caracteriza dimineti normale pentru aceasta perioada din an. Din 19 octombrie, regimul termic se va mentine peste cel obisnuit, atat în privinta maximelor, ce vor fi de 18-22 de grade, cat si a minimelor, anticipate în jurul a 8-10 grade. Probabilitatea de ploaie va fi mai mare în 15 si 16 octombrie, dar si în jurul datei de 22 octombrie.

La munte, în general regimul termic se va mentine apropiat de cel climatologic normal, cu valori maxime în medie de 9-14 grade si minime între 3 si 7 grade. Ceva mai rece va fi vremea în intervalul 16-19 octombrie, cand media valorilor nocturne va fi în jurul a zero grade, iar cea a temperaturilor maxime va fi de 5-8 grade. Vor fi posibile precipitatii slabe în mare parte a intervalului, însa în jurul datei de 16 octombrie acestea vor fi mai frecvente si mai însemnate cantitativ. In aceeasi perioada, pe fondul scaderii de temperatura, vor fi posibile si precipitatii sub forma de lapovita si ninsoare, cu precadere la altitudini mari.

Prognoza ANM, valabila pentru perioada 14-27 octombrie 2013, are la baza datele provenite de la Centrul European pentru prognoze pe medie durata (ECMWF) din Reading, Anglia.


grade celsius administratiei prognoza anm centrul european
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1280 (s) | 32 queries | Mysql time :0.005046 (s)